Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ако уште еднаш прашаш пред мене исто што би и ја, скар! :rofl:
    Јас не знам како може исти да ни се децава.:sun:

Вчера ми заспа во 6.30 стана во 7.15.
    Па вечерта до 11 никако да заспие. А цело време легнуваше во 9.
    Втора дремка тераме со молење веќе некој период.
    Изгледа околу роденденот чао ќе и кажеме и ќе останеме на една.
    Се надевам подолга. :party:

Додека сум тука да те прашам до кај сте со 4ки?
    Не се издржува веќе, а уште нема кај нас пробиено ни една.

На Presrekna, mal.ecka, Septemvri и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.399
    @Мариаа. Сесре :D
    И ја секогаш кога ќе те прочитам тебе, или си ме претркала со прашање или си велам во себе еве значи ова е следно, и секогаш е така. :D

Со дремкиве исто, нит се тера нит се води. Таман мислев да ја бањам, таа ми заспа само лежејќи во раце. (facepalm)

Со 4ките хаос. Ноќе вреска и се буди неколку пати веќе 3 недели можда и више се изгубив во броењето. Жива ненаспана сум. Гризе се живо низ дома ко кртица, рацете цели и двете да може ќе си ги бутне во уста назад. Не дава да и проверам. Денеска после милион маки едвај успеав да пикнам прст за да видам што се дешава. Долу се доста потечени, посебно левата 4ка. Надвор нема уште ниедна. Ух.
    Кажи што е различно кај вас да знам што ме чека следно. :D

Дур ти пишував, се разбуди со врескање. Сакаше цицка за да призаспие ама не дадов. Има нови играчки таман измиени нек се занимава. Бар ќе ја бањам ко што планирав. :D

На Presrekna, The Unicorn, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    И кај нас долните се повеќе отечени.
    Ама уште нема ништо.
    :sweat:
    8ми скок е почнат, ама сеуште нема некои промени.
    Освен што ако неможе да направи нешто или да дофати и урла ужасно гласно.

За разлика од дремките, навечер уште спие мирно, и ја преспива ноќта без будење.
    Нека потрае ова.

Ама очекувам дека скоков ќе не здрма наскоро и се' ќе се поремети.

На The Unicorn и Yowannty им се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Од какво шише или чашка го навикнавте да пие вода, ако можи и слика?

5. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Casa za vozrasni.8-|

На LUCI 99 и koritsaki им се допаѓа ова.
  6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Чаша со клунче на chicco за 6 + што е
    Јас ке прашав друго.... Вие што давате просо денеска прв пат дадов ама не се изблендира убаво и беше како ситни зрнца низ кашата па на беба не и се допадна баш едвај едвај со сила ја натерав да изеде поголем дел.... Како успевате да го изблендирате??? И дајте некоја интересна комб. моја беба ако има батат пресрекна е со кашата а ако е овошна мислиш се гади едвај ја залажувам..... И овие први запчиња ја мачат изгледа на секое спиење ми се буди со жалење и бута раце цели до грло

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    кај нас се дешава ееептен ретко само еднаш да преспие. Тоа негде 10тиот месец неколку пати и јас се зарадував. Ќе намали денско спиење ќе најголеми ноќно. Навечер спие 9-10 часа а преку ден 3-4 часа поделени во две дремки. И се зависи кога наутро ќе стане и колку време ќе спие во првата дремка. После станување цели 11 месеци заспиваме според саат прво беше на 2ипоч часа па на 3 сега сме на 4 часа. Претходно супер заспиваше во 20:30 најкасно ама се будеше 6ипол-7 часот. Сега 22 часот заспива некогаш и 22:30 и повеќе може да не фати а се буди 8ипол - 9. Не знам дал после скоков кој ни претстои ќе има тука промена.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Едвај се навикна, купив чаша со силиконско клунче, со пластично, обична пластична чаша од цврста пластика со детски дизајн,шишето со цуцла од кое пиеше млеко...пробавме дома со 300 разни чаши и садови,на крај мислам дека се привикна со шише од Јана водата,со цуцла.

Јованти,Мариа убаво што си кажувате да знаеме што ни следи нас во иднина:lol:
    Децава буквално преку ноќ растат, вчера почна да лази нанапред по некое коленце, лази па пузи ко војник,па лази па пузи, денес веќе цел ден лази. А тргна по депилаторот мој,леле колку интересна играчка:D
    Исто така многу брзо го усоврши и исправувањето. За два три дена профи се дига нагоре и да не го подречам пу пу (иако позади него стојам секогаш) не паднал до сега.
    Ортопедот рече после од прилика 1 месец ,месец ипол од исправање се очекува да прооди.
    Ај баш да видиме:D
    Татко му е пресреќен што почна да лази,а мама си го фати џогерот и ги помина сите соби пред да ги помине бебе:D

Со јадењето си игра мајтап со мене8) кога јаде -кога не јаде.
    Таман ќе решам помалце ќе направам, ко на пример чоколино вечерва, тој уште зинува:!: ајде награда смоки Лино:D

Го зезавме да седи мирен да смениме пелена, кај ти е курето пиу пиу, сега татко му му вика каде е пиу пиу, покажува со раче,се фаќа за памперс(facepalm)
    А со мама научи да дува нос:inlove: ајде дувај нос и прави фууу дува нос:D
    За некој ќе звучи како глупости да пишувам,ама не ми се верува колку е развиено мозочето на едно мало човече што до некња ми беше мало нежно бебуле:inlove:

Вчера бевме на велешко на ручек, деца се бањаат моево ќе скокнеше со нив да се бања. Вика ,писка,се радува.
    Ајде за некој ден на охридско ќе се шлапка.
    Ако е топла и чиста водата:!:
    Тргнавме да купиме непропустливи пелени,мм вика а колку ќе се бања он во езеро,нека мафта куре голо или со купаќи,во базенчето што сака нека си прави:D

На Larahappy, mal.ecka, flower30 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Си била на велешко а не викаш :P

Еден совет кога ќе ги бањате во базентче, минатата година со првото бевме на одмор, таму имаше 10 -11 месеца, и купивме базенче мало, и со гаќички за бањање, играчки внатре, си шлапка детето милина, кога она аи се искакала, ама кој да ја види, пд што прета, каките испаднале, а она си лапа си лиже играчки, на 2 пати ни се деси тоа,и после некој ден почнаа каките да и мирисаат толку гадно што не можев да издржам, а баш тогаш останав бремена со второто, од кај ми се спиеше цело време, имав и гадење, па и уште тоа ни фалеше. Затоа, ако го ставате во базенче само, нека биде голко, ако заврши работа да го видите, а ако е во езерце може со гаќички за бањање да биде, само ќе го следите почесто, оти тие гаќички не се наменети баш да држат мочки и каки :*

На crazylady и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    @Мариаа. @Yowannty чекам да кажете што има ново у скоков што следи. Ние тераме 48 недела од термин и уште не сме стигнале до громчето. 4ки нема на повидок, мислев дека видов нешо бело горе кај тројката и се зачудив од кај 3ка пред 4ки ама лажна тревога било. Сите 2ки ги имате? Нас ни фали една доле и никако да излезе. И кај нас е шашава втората дремка. Знае да ми заспие покасно и вечерта исто да седиме до покасно...

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.399
    @The Unicorn сеа гледам сум ти пишала во другата тема. Додуша мислев дека и ти таму пиша. (facepalm)
    Кога сме кај дремките и првата и трае едвај 30 мин. :|

@koritsaki знаеш некој овде онлајн што изработува стикери за ѕид? На пример да дадам моја идеја и да ми изработат?
    Те прочитав мк си, отворени се границите за нас?

На mal.ecka и The Unicorn им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.061
    Допаѓања:
    108.827

@Yowannty па , не :wasntme: ќе разгледам низ интернет па ако најдам ќе ти пратам линк :) инаку да , отворени се , ние може да си одиме во Мк и да се вратиме во Гр. Колку ми беше чудно кога дојдов на граница, немаше воопшто коли. Други години ова време сме чекале километарски колони таму, а сега дури и цариниците беа љубезни , муабети си правеа со мене од што немаа работа:rofl: вие да не планирате да доаѓате за Мк?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Мене педијатар ми рече три оброци и доење колку сака и кога сака. До година млекото е основна храна за бебето. :)
    11+ сме и ретко давам ужина и тоа по малку. Ама цица 5-6 пати сигурно, некогаш и повеќе.
    До годината вака ќе тераме ( уште 2 недели(facepalm)) после ќе намалам подои да воведам барем една ужина, па потоа две. Летово кај не јаде по жешково уште да не и давам да цица. ..
    Сега се големи и цицањето им е како вода . Мојата јаде доручек и по 15-20 мин пак бара да цица. :D

На Larahappy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Генерацио зад вас сум. 49 недела ама почна изгледа да ѕирка скокот. Цела ноќ ме тормози. 2 часа будна место не ја фаќа.
    За заби ќе ме чекате ехехехе. Уште немаме.
    За јадење Фала и на цицкава ми преживува бебево. Ништо не јаде. А навидум ко топче е.
    А за палавост го достигна врвот, бидејќи ако може по темпераментна да биде од ова дефинитивно ќе барам стручна помош. Нема застанување ни една секунда. Само се лази, чепка се што е и не е на дофат, се исправа...сабајле ја најдов како мајмун на ноќното масиче покрај кревет што ми седи. Таму држам вода и женскава да го земе шишето. Замрзнав кога ја видов.
    Дремки тера 2 по 1,5-2 часа. Не се буни засега ама спанка е од како е година.
    Јас гроги не знам кај терам со 4 часа спиење веќе една недела и тоа не врзувам повеќе од 30 мин.

На Magic13, marchi-cool, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    За Гр незнам ама во Мк за стикери мн убави прават cozybebence на инста ги има е сега за земање како би се снашле тоа е друго веч, а за границата за Гр државјани е отворена да :) Ви се умешав у муабет јас :D

На crazylady, Yowannty и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.399
    Тоа е супер инфо само што не доаѓам за мк скоро иначе ќе ми завршеше супер работа иако немам инста. :)

@koritsaki здравје ако се потсмири ситуацијава или на есен или на зима би дошле, сега ми е страв, моите се мешаат со луѓе таква им е работата. Иначе не знаев дека ние може слободно да одиме натака, мислев преку бг да не си киднала. :D

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ау денес ние сме во оваа шема. Преспа еднаш од 1ипол до крај 3 и еве сега излеговме прошетавме не фати воздух и во 7 заспа. :( (facepalm) вие како пројдовте да знам што не чека. Итака навечер 22+ заспиваме и навечер ко со новороденче сум така да.... Или се мислам да го разбудам пред 20h подобро одколку да седам до 3-4 ноќеска

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.399
    @Presrekna веќе неколку недели ноќе се буди неколку пати. Ужасно ми фали една вечер бар да спијам поврзано неколку саати. На утро не можам да се освестам глава ми паѓа. :drunk: А за дофаќање ствари одамна тоа, па веќе ништо не чувам долу ниско, освен играчките. И заградив простор да игра и да се пентари, да лазе, да оди, со сите играчки на под и тоа веќе и здосади. Збори ми за палавост. Од 5ти/6ти месец се жалам дека писка многу, сега веќе го достигна врвот со урлање за се нешто, последниов месец интензивно. Сега се во фаза кога мислат дека целиот свет се врти околу нив, и учењето дека не е така ќе потрае. :D Така мајките со поголемки бебли ме информираа. Па со среќа нека ни е на сите. :D
    @marchi-cool уште не дрма таа шема, па не знам што би ти кажала освен да стиснеш заби. :D

На Deanna T, marchi-cool, Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Бебето почна да ми ги одбива зеленчуковите кашички, каков зачин може да му ставам за јади барем малку , ќе пробам утре со малку лукче и кромидче ама сакам и некој зачин за вкус да му ставам 6 + сме??? Да напоменам вадиме заби и нервозни сме цело време.

Последна измена: 5 август 2020
    На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.100
    Можеш босилек и рузмарин.

@Yowannty помало ми е детето, ама зошто многу имам читано за спиењето, да споделам :)
    Ако се борите со втората дремка, и бебето преминува на едно спиење, треба првата дремка да и ја скратиш, односно да не се случи, за да има убава втора дремка.
    Значи ако спиела во 11, пробај одолжи до 11.30, па до 12 и така додека стигнете 5 часа од првото будење. Тогаш ќе спие еднаш подолго и ќе биде доволно одморена да издржи до вечер :)

Значи, пример, станува во 8, спие од 1 до 3, вечер легнува во 8.30

Последна измена: 5 август 2020
    На *malenavolena*87, Dikinzi, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.