Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.926
    Допаѓања:
    18.815
    Јас во зеленчукови ставам кромид или лук, пиперка, да замаскирам вкус, ги јаде така. И јас маки мачам со јадење само што синко ништо не сака.
    Плус мора да си упорна и да не попушташ. Ако не јаде зеленчукова не нуди овошна.
    Супа јас правам од младо пиле (селско, варено во експрес лонец со коски и замрзнато во чашки) и фиде. Ама треба да воведеш глутен за фиде.

На crazylady и EmmaLO им се допаѓа ова.
  2. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас супа почнав од 9 месеци да давам. Варам едно копанче рендам морковче ситно сецкам кромид пашканат и целер ги варам со се копанче и на крај малку додавам фиде копанчето го кинам ситно на мали парченца. Не блендирам давам така како што е.

На crazylady, Vanessa9li, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мојата чешка очиња и носе си корне косичка и врти со главчето пред да заспие..... Инаку исто е не сака да лежи нема теорија само да седи.... Само што јадела ја легнувам со перница под 45 за да не бљуцка ако право ја седнам.... И одма нервоза за да седне, ако седи добро е мајсторише со играчките.... Стави ја на меше пробува да тргне и пробува и пробува а уште не може и после неколку пробувања кенка :)

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  4. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Добро бре жени ве читам и се чудам дали јас не разбирам или не обрнувам внимание..... Што ви значи тоа бебето не ми ја сака кашата.... Ние имаме само еден оброк до сега, моја бебка не е љубител на храна ама има да јаде па што сака нека е, се смеам пеам циркуз правам одвракам внимание и изедува..... Се буни ама јаде.... А кашите се убави реално тоа што е невкусно полесно ми го прифаќа него ли пример банана праска просо (јас прсти излижав а она се муртеше) и затоа не сфакам дали тоа кај вас што се жалите е истото што јас го имам или бетер :?
    Денес пример дадов ориз морков и брокула (бљак вкус) а не се бунеше премногу.... А вчера просо банана праскасо молење јадеше.

5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Нели свекрва ти тепа психа зошто се корне, нешто за главата се чешка па зошто така, не сака да јади па зошто не јадело сигурно не му е убаво, па ладно му било покриј го итн.

6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Е ние сме во период кога ја затвора устата со патент, ни pilici на YouTube не ни помагаат повеќе ни играчки ни ништо плачки за секое јадење, а пред то со апетит скоро се си јадеше и не се бунеше ич... Заби вадиме, се надевам ќе помине.

7. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Отстранета е од сликата кога се јаде, секако не живееме заедно туку во ист двор различни куки :) ама кога сме во двор на неколку пати праша што и е тоа црвено на главчето... Задње и реков "ја тепам, тоа сакаш да го чуеш" :) исто и за заби она секој ден вика зини баба да види каде ке има запче..... Отрпнав веке на смеа ми тепаат нејзините зајадливи гомненици

Последна измена: 8 август 2020
    На PoisonGirl и crazylady им се допаѓа ова.
  8. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И кај нас се заби во прашање веке скоро 1 месец чекаме никако да никне нешто а и пред спиење знае да се жали душа мајкина ама ке пројде.... Стави малку дентинокс и масирај им помага

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    И моево е во период кога ништо не му помага за да јаде
    Се лажеме со нови предмети не видени во домот, или на пример вчера депилаторот ми беше на кревет и појадуваше тегнејќи го кабелот...пред некој ден татко му со џогер бришеше за он да руча:D
    Завчера имав лупени компири во сад со вода,бркаше внатре со прстите а мама буткаше лажички.
    Но го почитувам,кога ќе изеде барем пола и ќе затвори уста како со патент не го нудам повеќе.
    Баш читав дека не е ок ако смета дека е најаден да го прејадуваш,ќе му се одрази понатаму во животот

На mal.ecka, flower30, Mami3 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    I moevo ne saka, banana, praska i blago kiseli ovosja.
    Probuva ednas i zatvara usta.
    Drugoto sto e poblutkavo, oriz, morkov, brokula,palenta, griz, leka crvena, kromid, tikvica, piperka...jade toa se, (pretpostavuvam zaradi blagiot vkus po silen e)a ovie drugite nemaat nekoj jak mirisi vkus,pa na niv toa im se sviga.zelncuk poveke jade i meso saka mnogu.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Какви капки витамин ц им давате на бебињата? И какo се кoнзумираат?

12. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    @Mami3 Исто исто, од овошје само круша поминува, друго нема шанси. Од готови каши јаде понекогаш ако капнам две три капки во житарката. :D А зеленчук сѐ јаде, и затоа не се грижам многу. И тоа зеленчукот ќе помине и само испасиран, ситен крупен секаков, а овошјето и од мазно демек се дави, ми прави фаци некои као Леле не можам готово повратив. :drunk: И го чува во уста.

@Larahappy Препишан ви е витамин Ц или? Јас давав само додека суплементирав железо (дозата си ја пишува на шишенцето, зависи од капките) инаку мислам дека нема потреба? Скоро сѐ што јадат содржи Ц, сите овошки и многу зеленчуци.

На Larahappy и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401

Сакав самo да се инфoрмирам какo иде. Фала мнoгу :*

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Земав од еурофарм им кажав за бебе капки. Давам на лажичка 10 капки. Педијатарот ни кажа нема штета да се дава додека не почне да јаде цитрусни овошја.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Кojа цена се и какви?
    Иначе фала за предлoгoт вoда кoнечнo испи барем 100 мл вo денoт.

На Sofi.ja и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  16. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Овие ги земав кога мали наполни 11 месеци и давам по 5капки,инаку според упатство за деца над 1 година се даваат по 7капки.

Прикачени фајлови:

17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Пред заминување од оваа група бебчо почна да ми ги покажува роговите. Недела дена како се нешто не му чини не може да му се погоди час кемка час незадиволен е час не сака да јаде час јаде и пребира час не спие како што треба.... Влеговме во 8ми скок дали ова е резултат на тоа стварно не знам.

На KuklickaSk, Larahappy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Кojа цена се памтиш?

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Maya? :)

Еве ги капките, не знам колку пари беа пред 2 месеца ги земав, мислам 700. Ама има многу, уште не е ни до пола потрошено. Истите се од погоре од Poison Girl. Над ни рече 10, ваљда по килажа. А и секако не ги пие сите.

20200809_150014.jpg

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.397
    Витамин ц се концентрирани капки. Ако нема потреба не се даваат, можат да го изиритираат стомачето.
    Впрочем ништо не се дава без потреба.

На Presrekna, Larahappy и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.