Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Лајкот за буцкото. Другото ќе помине. Повеќе на цицка ако цица, ако не повеќе шише . Туширање и раслечено.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Чисти нос цело време, ставај солен раствор, сируп или чепче не давај ако не качи над 38.5 , нека се бори малце организмот. Имам другарка, после вакцина, обавезно става чепче, случајно да не качи тем. Тотално погрешно, ама..не и викам ништо не сакам да се мешам. Или пак кога се настинати, и еднаш качиле температура, вечерта обавезно става чепче за да не ги мисли, без разлика дали качиле или не.

Јас ставам чепче,наеднаш ако качи висока, давам ефералган. Имам и од тие послабите,и од тие појаките. Обично чепчето оди според килажа,меѓутоа..ако не качува висока, и ставам од тие по слабите за да не ја симне наеднаш, него пополека. Со сирупи сме дебакл, ни имаат дадено неколку пати до сега, и сум пробала секако, во вода, во сок, во млеко, никако не сака, ретко се дешава да го лапне лажичето :D

На Cherry333 и flower30 им се допаѓа ова.
  3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Душа мала брзо да пројде и да може заби таа беља да ја направат

4. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    За недај боже.... Има сируп со шприц наменет за таа работа... Недајбоже да ти притреба ама има

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    7.686
    Сируп пие со шприц му бутам.. Се буни ама голта.. Еве го пак крева сега 38.1, ќе му мерам да видам како се движи.. Офффф чепче не ни имам, сами сме со бебе, ако има нешто маж викам одма. Фала ви на поддршка другарчиња :hug:

На *malenavolena*87, crazylady, Bubish26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    се трудам да не менувам ништо само со проблемот е кај става по 263747 пати па и тешко заспива, е сега она е учена да заспива сама а сега не сака да легне воопшто ако е во креветче се исправа и си стои ке ја земам со нас на спална си седи лабаво како да е пладне и спиела цел ноќ, пробувам да ја легнам вриска и пак си седнува па ке почне да се исправа по нас не задева....хаос
    а од друга страна преку ден е сосема иста, исто спие дури и прв пат мозам да речам јаде одлично.
    @rainbowmama со лесно, 9 ипол е уште не дрма

Последна измена: 13 август 2020
    На KuklickaSk и rainbowmama им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Обичен шприц или посебно наменет ? Кумата со обичен и даваше на малата. Ја легнуваше на кревет, ја фаќаше со прстите на устата и ја отвараше, и и го истураше, вие исто така правите? Ми текна и мене на тоа, ама не сум направила никогаш така, оти се сј мислам пола ќе го плукне исто ко со лажиче..кој знае..:^)

Нека мине по брзо само :*

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Посебно има во паковчињата заедно со сирупчето даваат, со бројчиња за дозирање. Мене за запчињата ми дадоја, гледам наменет е за проти болка и температура, еднаш и дадов и уште бараше хахах сладок и бил.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Знам дека е тешко од бебе што спие убаво да имаш бебе што се буди често. И мојов е денски супер, навечер пак се буди барем еднаш.

Ама хаос им се случува во мозочињата, учат да одат, учат да зборуваат, повеќе разбираат за светот, ги бараат мама и тато...

Ќе помине. :hug:

На Dikinzi, Bubish26, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    ја мислам тоа е нај фрустрирачко шо си спиеле убаво и сега тешко ни иде.
    дефинитивно им е хаос ги разбирам нив им е многу по тешко од нас
    фала ти многу :hug:
    ке помин и ова па ке се залиме после од тантруми :D у последно време ги читам поголемите и страв и сватив дека ова е нула со тоа шо не чека после роденденот :sweat::D ама па колку почнуваат да бидат интересни човечиња мали

На Dikinzi и flower30 им се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.887
    Да те утешам:D 4,5 години е и уште се води борба за пиење сируп. Ни купување, ни благо ни ништо не помага. На крај, на сила со шприц ќе и дадеме и ќе поврати за 2 минути. И на крдај чепчиња ставаме.
    Кога е болна, мислам дека најтежок дел од се ми е давањето сируп:):(

@Cherry333 како е малиот? Нас еднаш на Клиника ни рекоа, кога е поголема температурата да ставам крпчиња натопени во раствор од вода и алкохол 70%, направен раствор 50-50. И да и ставам натопени крпчиња по телото, и да е само по гаќички. Кај нас делуваше и помагаше многу, но само кога спиеше. Кога беше будна вриштеше и не даваше да и ставам.
    Но, прашај си педијатар за ова и не дај боже ако качува пак, пробај. Но, се надевам добри сте

Последна измена: 13 август 2020
    На Cherry333 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    За градинки вo Скoпjе, дали мoже бебе да се запише вo градинка без примена вакцина за мoрбили?
    Дали при уписoт бараат пoтврда? Мoже ли самo местo да плаќам па кoга ќе jа прими бебетo да си тргне вo градинка?

13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Од оваа регресијава останав брз памет (facepalm)
    шо мислите за проодувалки?
    заборавив да го прашам ортопедот

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ние изгледа сме фатиле стомачен :( после дремката беба се разбуди и во рок од 1 саат 5 пати поврати, ама како возрасен не блуцкање.... До она грчење на стомак и нагони за повракање. Еве ја сега спие пак душа мајкина се умори од повракање цивкаше не знае што и е а темп нема.... Док ми рече ако продолжи да ја носам на инфузија или електорлити да и дадам.... А исто денес прв пат јадеше гриз... И направив гриз со банана и праска (на пареа праската) којзнае може и од тоа да и е.... Се распаметив пријатели

15. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Во самата кутија со парацетамол има посебно наменет шприц со бележано милилитража.... Пошто нели оди според кг парацетсмолот.... И не на сила го полнам колку треба шприцот беба лежи и полека истиснувам она го лиже имам дадено два пати при вакцина

16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Здраво Мајки ми треба совет од вас веќе сте почнати со дохрана и ме интересира дали да купам готвач на пареа за кога ќе почнеме со дохрана да готвам така или да купам греач за шишиња за да имам спремна вода за ад?
    Готвачов ќе можам да го кориатам и понатаму а греачов незнам баш колку е корисен...
    Screenshot_20200813-145914_Chrome.jpg
    Screenshot_20200813-145740_Chrome.jpg
    Конкретно овие од сликиве

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не ми препишале таков до сега, само чепчиња давам за тем. иначе антибиотик сируп и имам давано.

Немам мила купено до сега, педијатарот само ефералган ни давал до сеа.:) Затоа и не знаев декаима вакво нешто. Кумата со обичен шприц од аптека даваше.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Готвам во едно мало посебно тенџерче за неа :D

На flower30, MilaSs12, babyboy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    7.686
    Не е баш добар.. Качува цело време. Од 10 до кај 12 качи 38.5 му дадов парацетамол. Во 3 пак имаше 38.5,мерам сега цело време му варира. Од 38 до 38.5 оди.. Ќе му дадам ефералган земал мм поубав да не е од парацетамол мада исто се мислам. Ќе видам дали ќе пие со таа дозерка, @Dikinzi да јас со обичен шприц му ставав исто, финта е плаче ама не може да плукне.

20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    И јас така би готвела ама имам од сетек поени и за да ги искористам се двоумам за готвачов...:D
    Не дека имам вишок пари со бебе и изградба на куќа ама ете да се купи нешто секако е гратис:D