Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    Ова нас ни се случува од 6 месеци. Знам како е :|

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  2. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Издржи @Rabbit...ќе се среди... Само што помачно ми беше после 9месец кога тргнав на работа... Ми доаѓа некогаш само да ја потпрам главава на биро и да заспијам... :(
    А за утеха мала... Откако помина 12ката преку ноќ го смени спијалото.. Сега станува еднаш или ниеднаш од 23-08.ч

На НаталиЛили и Rabbit им се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @LaDyDoLl podobri li ste sega so bebus mila???
    @anina kako e malata, baterijata e iskana, a vi pomina li crnata stolica, se li e vo red veekje??

Oooo, nie, skok vo razvoj zakacivme na 10 meseci i uste ni trae, ama samo nokite ni se. Budenje mnogu mnogu cesto. Na pola saat, na saat, na dva. I se taka vo krug. Ako oseti deka ja stavam u krevetce odma se razmrduva i se prezaspivame na spalna legnati edna do edna, majka i kerka, ke se stutka vo mene ke se gusneme i taka taa si spie a jas dremam i se ukocuvam. I aj ke zaspie cvrsto ke ja prenestam vkrevetce. Taman ke pocnam da si zaspivam i jas ete ti go mm ke pocne da rci :@, nego ke go klocnam da prestane, pa malata kje stane i taka vo krug. Ama majkite sme nie hrabri, koga se raboti za nasite bebusi odma sme rasoneti i svezi iako placeme za son ^_^

На Kitten, НаталиЛили, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    @ddevojce се е ок со нас. Столицата се регулира па мислам дека поминавме без последици:party:. Туку вчера и ја извадив прекривката од душекот каде спие, за да ја перам. Додека ја местев машината со алишта за перење таа со прстот ископала дупка на душекот и јаде(facepalm). Како пирана е. Се одма става во уста. Се што е ситнурија е на недостапни места а сега јаде и од тоа што не очекуваш. Не можам да поверувам што дете ќе беше ова... Да ја види некој од страна ќе си рече не и давам да јаде:^). И после се чудам од каде е буцкаста а не јаде количински многу. Ништо чудно еден ден и стол да ми снема:envy:

На TIGARCE86, mila25ve, chocolade и 3 други им се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Bas mi e milo so se dobri. Lele kako pravosmukalki se decata, oci saka 14 da imame otvoreni. Jas iskreno mn se plasam. Se so ke najde na zemja kako vrapce copka. Koga bese pomala prvo so ke najdese go gledase go ispituvase, a sega odma so dvete prscinja i vo usta. Siskite i se nonstop pred oci padnati, ako i gi fatam so nekoj stegac ke go izmakne i vo usta. Jas u dnevna imam golema masa ama nozite ne i se kako na obicnite masi tuku lezat nozete i ima ostri kjosinja, i imam zalepeno od tie specijalnite gumeni zastituvaci sto se za kjosinja i se e po niv a plus masata mi e staklena. Isto i stolovite nemat nozi, taka izvieni se i oni se ostri i na niv imam staveno za kjosinjata. Mnogu se nerviram od niv. Cekam zdravi i zivi da pomine rodendenot na malata pa da gi premestam vkujna oti masata e teska, pa neka mi trca deteto na siroko.

На TIGARCE86 и anina им се допаѓа ова.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Ме потсетивте дека синко обожава хартија да јаде. Како ненаситен е за хартија. Се мислам да не е недостаток од целулоза. Овошје не јаде, ама пак житарици јаде. :o

7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ма хартија и салфетки и се омилени. Инаку по пат јаде што ќе стигне... Железо, пластика, по некое дрвце, ете и душекот го вкуси... А ако нема што друго тогаш ги збира влакната од тепихот и нив ги јаде:worried:. Се отепав од рибање теписи последниве два месеци. Ги искинав за да нема што да јаде(poolparty)

На TIGARCE86, chocolade, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Депилација на теписи хахаха... Штета, мојот е со ептен кратки влакна инаку ќе правевме бизнис зделка.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Му викам на мм да ги тргнеме а тој па ме убедува дека ако ги нема нив ќе прави дупки на ѕидовите и ќе гризе од нив (тој така правел кога бил мал) Па си викам подобро вака отколку да треба цела куќа да ја правиме ремонт:D

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки ме насмеавте со муабетиве:)

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Можно да е недостаток на витамин или минерал .

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Чаре?

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    38.354
    @ddevojce Фала Богу Т еве нема,но опсипан е по цело тело,и на лиценцето κутρото. Имаме две запчиња и овие неκолκу дена бебе κаκо да не е тоа што беше овие 6месеци. Тешκо заспива ноќе,се буди со плачење не е весел. Само се молам да се сρедиме и да бидеме κаκо пρетходно.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    @LaDyDoLl осипот е од температурата, ја поминал т.н бебешка сипаница или розеола. Му се поклопило со излегувањето на забите и плус скок во развој... пак ќе си биде супер детето, без гајле.

На LaDyDoLl и joy1 им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Па направите крвна слика,може да е недостаток на железо.Но може и да не е ништо посебно.Консултирај се со педијатар.Јас имав познаничка чие дете јадеше паломи,буквално цела палома ке ја свитка и изеде.Она не се замараше иако меме не ми делува нормално дете да јаде паломи,земја и слично.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Сега скоро сме на систематски па ќе провериме. И јас не му давам да јаде хартија, ама најмногу ср нервира кога му ја земам од раце. За други работи не прави толку проблем. Како ненаситен е за хартија.

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mm kako mal gi kopal zidovite i jadel, pesok jadel od obuvkite odozdola sto ima pesok kal jadel, svekrvata go odnela na lekar i rekle nedostatok na vitamini no ne e strasno ke nj pomine periodot. A koga stanuva zbor za salfetki ic ne prajte muabet. Stalno i gi vadam od usta oti mora da si igra so nesto interesno za da najadam i em kasa em salfetka vo usta. pred nekoj den kupivme kartonsko pakuvanje pampers i koga ja vide kutijatabi bebeto na nea vednas radostiii i pocna da si igra so bebeto tamu na slikata i poedno vreme grize li ta grize. Si iskinala dve tri parcinja :x nesto izvadiv od usta nesto goltna. Vlakna ko ke najde na zemja prvo go astegluva go ispituva kolku e dolgo i pravo u ustam. Tepihot isto mi e vlaknest i samo gi copka ama vnimavam i piskam da ne gi kine. Eee pa se kara odma so mene mava raci piska cika koga ke i recam ne toa, ne tamu 8-| samo neka se zdravi i zivi, Gospod da gi cuva pa da porasnat :)
    @LaDyDoLl tfpenie ke pomine periodot :) so lesno pobrzo da se opravite

На slimy, girl-miri, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Исто сме и ние. Мајка ми и вели како правосмукалка си, секое трошче на под го гледа и а го фати моментално во уста го става.

Туку многу нервозна е. Ништо не ја интересира. Ја учам каде е носето, окцето, а таа се нервира, писка и се стега цела. И само каса, гребе, скубе, штиипе, па дури и шамари удира. Некогаш незгодно дури ми паѓа. И го фаќам рачето, не и велам, ама џабе. Незнам што детее ќе беше ова.

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Денес бевме на преглед, онака без некоја посебна причина, туку 2-3 месеци не беше мерена и крвна слика немав правено па закажав преглед. За бебушка се најдобро, се развива супер. За неспиењето ми рекоа дека причина се само забите, бидејќи вади 3 заба наеднаш.
    Е сега ова сакав да ве прашам, би воведеле ли цитрусни овошја пред година старост на бебето? Мене денес педијатарот ме советува да цедам сок од портокал после 10 месец. Го прашав и него, дали смејам пред да наполни бебето 12 месеци и од него добив одговр дека слободно можам да давам само постепено да воведам.
    Исто и риба ми кажа да давам после 10 месец и грашок... За грашок во план ми е деновиве да воведам, но за цитрусни и риба мислам да почекам додека наполни 12 месеци .

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    И јас добивам по некој шамар:worried: а за касање каса само на дланкава:emo:. На други места се доближува со запчињата и се смее, демек ќе видиш ако те каснам:whew:
    @snegulkata јас од 10 давав буквално се. Ама баш се:smirk:

На SimonaTino, snegulkata и НаталиЛили им се допаѓа ова.