Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Знае да си игра ,си се заигрува со играчки, знае како криенка да си правиме,се врти на звуци , ама кога го викам на име некогаш ми се врти а почесто не... други да го викаат се врти и се си мислам да не се врти само поради тоа што слуша друг тон на глас а не поради името... незнам веќе ова моево дали во анкциозност ми преминува ама мн се плашам... :(

2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Се плашиш да не има аутизам ?

Немој..
    Ако го интересира се, пофаќа играчки а потоа ги мава од земја, ако сака се да пофане, ако си игра си тебе и те гледа во очи и се смее, ако се лути кога не му даваш ништо и ред други работи, немаш потреба од плашење.

Ако..седи во еден ќош, не истварува контакт со очи, не се смее, на името постајано не се врти, тогаш посети педијатар.

На таа возраст, и натаму више, нема да сака да ти одговори, затоа што,прво -фокусиран е на тоа што сака да го направи, второ- едноставно сака да те игнорира.

Плескањето со рачиња, и кажување чао, пољупче давање, и поздравување, се првите работи што ги учат да, ама нема одредено до кога, затоа што секое дете е различно.
    Период за колку време научила никогаш не сум мерела.Ама за да научи тоа да го орави, устата оена треба да ти фане од зборување. Во еден ден минимум 50 пати треба да пофториш, да му ги земеш рачињата и со неговите да шлапкаш, кога му го кажуваш тоа треба да биде чисто, јасно и гласно (баш гласно) изговорено. Бебешки речник од типот : Ка ци ти?
    Цо павиш ? Избегнувај, тадури не давај ни на баби дедовци такво лигаво понашање. Утре здравје кога ќе прозборе ќе кажува ептен смешни зборови, не ги кажувај неговите, него продолжи со правилните , затоа што ти ако го имитираш него он нема да го знае зборот што ти си го кажала оти он не е ни свесен дека кажува грешка збор,него ќе седнеш до него и ќе му речеш "Ааа па ти сакаш од фрижидерот да ти дадам..сега ќе извадам од фрижидерот ". Без паника, сите различно се развиваат.:hug:

На crazylady, KuklickaSk, *malenavolena*87 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ти благодарам мн помирна сум сега. Малиот си игра сп играчки се лути акп не го оставам да прави нешто,отвара фиоки, станува оди по мебелот се држи... ама последнивр дена некако ич не ме перцепира мене.. други да му зборуваат се врти се смешка а мене како да не постојам треба ептен да сум кловн за да ме примети ... а не беше таков и почнав да читам и се уплашив многу.. плус моментално сум сама скоро месец и на гости пто ми идат моите па си правам црни сценарија загрижена сум... фала ти мн за цело објаснување , секое добро :hug::hug::hug:

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не не,немап потреба од такво нешто да мислиш. До душа нема мајка што не си направила во глава барем едно црно сценарио. Ама искрено немаш потреба од тоа, тебе не те ферма оти не си му интересена, те гледа цело време, инормално да се врти по некој друг посебно што не го гледа често, па му е тој интересен. :D

На Bubish26, bella.gk и NewMama им се допаѓа ова.
  5. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ај да си прашам и овде зашто во темата за храна не добив одговор :) Кога се воведува сол, кога шеќер?

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.823

Најдобро е по годинка :) ма да последниве 2-3 недели јас почнав да и давам и од нашите јадења (денес правиме 11 месеци) :wasntme:

На crazylady, NewMama, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Нели чоколадо после година се дава, така да претпоставувам дека е поврзано со шеќер :)
    Пријателка кога ја прашав за сол дали става во јадењето (имаше година детето) ми рече вегета става,во неа има мала количина на сол, друга пак рече хималајска сол за бебето користела.

На NewMama, mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Најдобро е над годината, ама и да почнеш некаде од кај 11 месеца, во мала количина преку некој ден колку од ќеиф, ништо не е. Јас користам хималајска сол .

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ние сме 11 месеци , и веќе давам од нашите јадења. Ако немаме нешто за ручек ептен малце сол редам во неговиот ручек. А шеќер не сум дала , му давам да лижне на пр кога јадам нешто благо ама не му ставам шеќер во ништо , ме советуваа да избегнувам во големи количини поради забчињата па што знам.. уште не сум дала , ама планирам после годинка да давам по малце чоколатце

На mal.ecka и koritsaki им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    После 1 година

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    девојки ми треба помош
    како се викаше маста/кремата шо се мешаше со канестен за црвено газе?

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.382
    Белогент обично со канестен. Ама тоа не своја рака и за обично црвенило не.
    Кортико е Белогентот. За обично црвенило доволно е нешто на база на цинк оксид.

13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    реди маст со цинк оксид ако е многу црвено за 3 -4 дена ке му помине а уште побрзо ако го плакниш со чај од камилица немора одма со маст со кортико нема потреба , моето толку беше впурено што пликчиња му се направија и ништо не му стадов само камилица и веледа крем со цинк оксид

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    7.053
    Generacijo 7 plus kako gi imate rasporedeno obrocite, dali nekoja od vas veke ima vovedeno tret obrok.Moevo stagnira vo kg poveke e pocvrsta hrana i mi odbiva mleko, pa go zalazuvam na milion nacin mal mi e uste da ne go saka mlekoto.

На Ms allways right му/ѝ се допаѓа ова.
  15. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @duffi @NewMama фала ви девојки ми требаше како инфо само иначе мачкам со крема со цинк оксид ке пробам и со камилица, не знам зошто вака газе миеме на секое какање да е од склет од топлово?

На duffi и NewMama им се допаѓа ова.
  16. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    Исто сме и ние нешто со млекото мака мачиме ептен со молење после саат на неколку пати го допива едвај. Со јадење сме па друга слика и прилика каши блендирани не сака да виде се сме со нешто поцврсто што може да се џвака на парчиња ама и тоа едвај во мали количини обично за ручек и вечера нешто и нудам ако е добро расположена па ќе јаде инаку живци искинав си викам баш мпево ништо нејаде

17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    сигурно е впурено , мојот го возевме вкола пред да влеземе му сменав го измив за 2 саати се направи црвено дури од топлото како пликчиња со гнојче му се направија , го измив првиот ден 2 пати со хиперманган и мачкав со цинк оксид, а другите два дена со камилица го плакнев ама поконцентрирана и му помина

На haruki и duffi им се допаѓа ова.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.382
    Од топлото, од пелените, влажни... се може да е.
    Мачкај крема со цинк, ќе помине.

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    период е ,како ви растат се повеќе ке ви јадат.. не очекувајте да јадат како возрасен секако, но ќе има периоди нема да сакаат да јадат не е ништо страшно вие секако обидувајтесе ... мојот да е жив и здрав абер немаше од јадење и на кај 8ми 9ти зајаде повеќе , смените храна шробајте повеќе работи

На Dikinzi и Ms allways right им се допаѓа ова.
  20. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    Добро е значи има надеж јас си викам 7 ипол месеци сме нешто не е во ред . Имаш право нешто сака нешто несака ама наше е да бидеме упорни и да пробуваме