Od kolku meseci moze da se pravay inhalacii so fizioloski namesto da stavame kapki vo nos? Dali po upotreba go cuvate ostatokot od fizioloskiot i kako ? Ili go frlate otvarate nov za sekoja nova upotreba ?
На малата и се затна носот уште третата недела, од тогаш почнав со физиолошки да правам инхалации. Јас имам цело тубиче, влечам со шприц и ставам во тоа за инхалирање. Обично максимум ставам и 10 мин инхалирам. Не останува ништо.
Мајки, ја обочно имсм бебе-какач ама сега е проливче во прашање. Вчера 3 пати течно, денес 1 ама премногу.. можно е да е настинка или пошо јаде само сливи( ништо друго не сака)
Здраво мајкички, бебко мој е премногу нервозен, не знам веќе што да му правам. Сака да е во раце постојано, не може да заспие навечер(плаче и мижи). Ваљда се заби бидејќи се тресе дури кога ги става играчките во уста ама нема ништо на повидок. Како се справивте со овој нервозен период, како да му помогнам?
ама не и е прв пат.. т.е цел месец само тоа јаде хахах можеби шок добил мешко наеднаш од премногу сливи барам сега помош како да засака зеленчук, значит инает е невиден, наеднаш престана зеленчук да јаде, само банана и слива да, иначе затвара уста и ми 'ржи. Ѕвер.
Во каша со банана или со слива подметни зеленчук... Почни од малку и секој ден малку повеке зголемувај.... Можно е да упали... Евентуално некој благ зеленчук сите каши на таа основа да ти се
Мајка во некој скок да не е, ако викаш ти личи дека не се заби. Имаат такви периоди, сакаат само во раце, или само мама, па цицаат повеќе, или не сакаат да цицаат... Ќе издржите, ќе помине. Моево заби кога вадеше беа за мене тоа најстрашните две три ноќи, се будеше по безброј пати со плачење, бебе кое речиси никогаш не плаче. Ни цицање не помагаше, ништо. А генерално беше нервозен неколку месеци пред да ги извади, така што... стај си кафе ако пиеш и чекај да помине.
Мајки кога ви седнаа бебињата стабилно? Еве го мојов црв за неколку дена прави 8 месеци, уште не е скроз стабилен. Си се исправа од потпрена положба и си седи исправен, ама позади да има некое перниче пример кај што бил потпрен под некој агол. И ако има пред него некоја играчка да се занимава седи, ако не се превртува. На ортопед сме на 7 септември и знам дека е на пат да е постабилен, ама се секирам веќе малку..
Moeto 7 plus 3 dena ne e stabilen vo sedenjeto imavme kontrola pred 3 dena doktorot rece razlicno e kaj site bebinja nisto strasno.I taka sega go vezbam pa ke vidime.
а какви вежби му правиш за седење? Нас ортопедот нѐ советуваше да не го форсираме за ништо, сам сѐ да пробува и совладува. Педијатарот ми кажува вежби ама до сега не сме му правеле
А што го вежбаш? Мојата седи за седење се потпира со рачињата балансира но знае и да си се лизне надолу или наназад.... Мене тоа не ме загрижува толку колку што се прашувам кога ке почне сама да се испрсвс да седи? Од лежечка положба? Она од под агол може ама од лежечка не.... Исто и со лазење до кај сте