Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Немаме ни 1 цел оброк ние.. 2 дена одбива храна, 3 ден се радува на храна и мислиш ќе изеде се, она пак 5 лајчиња. Пробав надвор да ја хранам ,као дома не ми јаде можда надвор ќе сака, нее само што ќе види лажичка стега муцето нејќе ни да проба.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Кај моево успева тоа надвор да јаде. Го носам кај што има деца, од количка нели да ги гледа, не да игра со нив:D тие трчкаат лево десно,он гледа во нив, јас пикам лажичката.
    Вечерата така му ја давав во периодот кога не јадеше, ама бар знам ќе јаде
    Исто и на купечка каша се радуваше,кога ќе пукне капачето да се отвори.
    Ќе помине,ќе пројаде.
    Јас така за вода се нервирав дека не пие,сега и по 250мл пие.

Едит, пробај од пиреата на хипис ,бебивита, нутрино, во кит го имаше и лажиче што се прикачува на отворот и директно од него да јаде, на моево му е интересно дека не е тањирче и лажиче класично

На Bubish26 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Кај мене почна да јаде како наполни 8м еве ја сега има 10 и е солиден јадач.
    Почнав да ја седнувам со нас на маса и да јаде парчиња моментално јаде и кашички но јаде и сама.
    Кај мене мислам дека не беше спремна за храна и плус е самостално бебе сака се сама да прави но бидејќи не наидов на поддршка од ни еден педијатар за blw исхраната почнав со блендирано и мислам дека тоа и беше проблем, од кога решив дека ке давам парченца дете прејаде.
    Не знам дали сте пробале така ама чисто искуство да споделам :)

На Ms allways right, Bubish26 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    2м додека да се науче да јаде, кај некое и повеќе трае. Пробај со мек зеленчук на парчиња да ги зима сама со прстињата, овошје на тенки кришки. Може не ја сака кашестата храна.

На crazylady, mal.ecka и Bubish26 им се допаѓа ова.
  5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Здраво мајки

Најубав ми е овај период кога сум со моето најмило, многу е интересен почна да си кажува некои зборчиња, мама, баба, ат, ад хаххах
    Имаме 6 забчиња, 4 скроз се излезенк другите 2 кај да е скроз ќе излезат, почна пак да ме каса кај ќе стигне, се што ќе види пика во уста, тетка му ја изрешети од касање,ќебето, играчките Софи жирафата ја искинавме, дел по дел и готова е.. Почна да распознава луѓе да памати, на Тв гледа и се смее.. Се научи само во раце и да се шета, се прашувам што ќе правиме во зима....Душичка мала...

На *malenavolena*87, Larahappy, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    По колку пати во денот какат вашите, моево растур прај, по 3 или 4 пати во денот кака, нели е премногу тоа???

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Нормално мојава од кога е родена кака по 3-4 пати на ден, уствари сега кака толку, а предходно знаеше по секој подој.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Мајки, за кратко време сменивме повеќе места за спиење, сменивме држава, од 35 степени дојдовме кај што е 15, јас сум затната во носов, се отепав од ќивање, малава прими вакцина, поминавме цел ден со температура и спиење, вчера мали крена уши и беше супер, денес цел ден кенкава, ништо не и се погодува, не јади воопшто, тоа вече кажав ама денес пак ич, славо и со цицање. После 2 дена конечно се олесна, што до сега 8 месеци не сме имале проблем. Се искака пак темно зелено ама прв пат тешко мирисаше, потоа поврати како шлајм, не знам дали е настината или што е проблемот? Запчиња уште ни едно немаме, долу како да грепка нешто ама не знам дали е можно тоа, не е потечена. Треба сабота пак да летаме, некако сум на мисла, мозочето шашма и го имам напраено последниов период, ептен ми е жал ама немам избор.
    Друго, ми препишаа капки за железо, као ќе и отвореле апетит,по 10 на ден, некоја да знае нешто повеќе околу ова, дали е вистина така? Пошо железото и е супер нејзе.

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.809
    Прв пат читам капки за железо да отвараат апетит. Имам и јас нејадач, па секаде каде што прочитав, или мултивитамин или б комплекс за апетит даваат. Ама сите сирупи се за над година.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Ги прима капките?
    Бојата на каката може од нив да е потемна ако ги пие, ако не со храната е поврзана

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.747
    Допаѓања:
    7.684
    Моево бебе па да не го урочам сѐ си јаде. Особено за ручек. Не јаде количински кој знае колку многу, ама околу 150 грама за доручек и вечера и 180-200 за ручек ги тепа. Преку ден скроз има намалено со цицање, па пак нема некое револуционерно качување на килажа. Да цицаше само и да не јадеше ајде де, ама сега што е работата? Не дека се секирам, туку ете ви кажувам нема правило.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mom89

Mom89 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    Zdravo majki. Koga prv pat im oblekovte na vasite bebinja cevlicki za prooduvanje i kakvi? Bebeto ima 7 i pol meseci i pocna da se isprava na predmeti i da se dvizi okolu niv. Bidejki doma e parket, za da ne se lizga sakam da i kupam nekakvi obuvki, no ne znam kakvi. Na ortoped sme na pocetok na sleden mesec, no da vidam i vasi iskustva.

13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    За дома бебе само босо без чорапки тоа ни е препорака од ортопед

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.886
    Може е пишувано, ама немам време да барам, па пак да прашам.

Малово цело време како цврсто, сега сабајле околу 7ч и сега во 11ч се искака течно. Претходните 3 дена му давав грашок.
    А ми е останото во сеќавање, ако добро се сеќавам, дека е знак на настинка. И сега одма паниката на најјако:( А сабајле си го изеде доручекот, сега млеко пиеше, си го испи цело

15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.380
    Ништо не му е. Грашок знае да протера и да има зелена столица.
    Дај му пробиотик ако ти е мисла.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.886
    Леле фала ти премногу. Може било кој пробиотик нели?

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.380
    Да, можеш. Што имаш дома, тоа. :) ако има рок,нели.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    7.052
    Na tolku malo dete ne se preporacuva da nosi obuvki i da uci da odi.Ako se lizga ima nekoi corapcinja posebni ke mu obleces.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Мојот опина да стој на нозе уште кога имаше 2 месеци се запнале сите од 8 или 9 месеци некои деца продувале мене искрено ми е чудно и не ми се верува а и многу рано некако, моето уште не седи цврсто не пак да оди, не сакам да го оставам да стој на нозе, ама стариве се запнале ај да стој детето и многу сака да стој а мало е според мене...

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    7.052
    Moeto isto uste ne sedi stabilno, saka da stoi i da patka.Nasiot ortoped ne sovetuvase sto pocesto na pod da gi zajaknuva muskulute i samo ke pokaze koga ke e spremno se drugo bez forsiranje.I da ne go oblakame po patiki konduri dodeka e vo obid da uci da prooduva .

На tambelina и crazylady им се допаѓа ова.