Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Риба дадов сега , на 11 полни, ослиќ, добро ја прифати.
    За цитруси почекај- кај нас во фамилија нема никој алергија, ниту син ми, ама дадов манго и одма црвено газе. Значи не е алергија ама не и годи. После некој ден пак дадов малку, за тест пак истото. Не мора да значи дека и кај вас така ќе биде.
    Грашок давај:)

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    259.515
    Синко од страв да не се најаде не става ништо во уста ]:). Понекогаш знае да го лиже ѕидот и подот и по некој џам :D.
    Педијатарот помисли дека е слабокревен, ама се беше во ред.

На anina и leona83 им се допаѓа ова.
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    nie sme 12meseci i 2nedeli,dali i skok vo razvoj i zapcinjata naednas ni se pogodija neznam :|
    ja gledam deka i se kako ploci golemi na nepceto,veke nekolku dena se maci so proliv,eve denes 3/4pati vo tek na 24c.
    preku vecer koga spie so silen plac se budi,mleko i nudam edvaj 60/90pie,znaci ne palacw za mlwko koga spie i koga pie mleko ne se smiruva,osven da stanis i da igras :)
    nervozna e dosta,saka da ja setkas vo race ili da ja drzis na race da odi,da i pokazam nesto se nervira....

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Син ми откако го извади првото запче како да е друго дете!
    Навечер се буди на 30-40 минути со дерење и плачење, а има и температура околу 37,5 и е многу нервозен.
    Не беше ваков ниту кога ги имаше грчевите!
    Непцата му ги мачкам со гел за десни и капки бебидент, а две ноќи по ред му давам и сируп Далерон.
    Си реков можеби има страшни болки па малку ќе се смири и ќе спие поубаво, но џабе.
    Не знам веќе што да правам?! Дури и кога ќе го легнам до мене (на цице) често се трга и плаче неутешно. :(
    Постојано сака да биде кај некого во раце, да го шетаме низ дома, цело време е со прстите во уста и нервозно ги гризе. Ако не е по негово се дере (дерењево е ново) и плаче најгласно што може.
    Не знам колку ќе трае ова, барем спиењето да е како што треба.. :(

5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @Jagoda123 пробај стави цуцла во фрижидер и дај му ја да ја гризе ќе му олесни малку од ладното, инаку ваквите периоди се индивидуални за секое дете, на моите синчиња оваа фаза им траеше неколку дена и тоа само со првите запчиња, после било побезболно.

На SimonaTino, joy1 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    e toa ne vi go kazav navika kakva ima fateno auuu. si buta prst vo usta i sama si pravi da i se povrakja, da i se gadi. Ke go ispruzi jazikot napred i prsz vo usta i dobiva nagon za povrakjanje, ama ne povrakja. Isto ponekogS pravi i na jadenjeto pa nasekade kasi stanuva. Koga i velam nemoj taka i hi trgam racinjata i vojna pravo stanuva. Cika mava so racete da ima kako i ke me natepa.
    @Jagoda123 ladna cuxla ili ihladeno ovosje vo frizider pa potoa vo mrezicka.
    @snegulkata
    mandarina dadov na 9,5 medeci a portokal i mamgo na 11. Sega ke vovedivam kiwi, ananas....

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    38.354
    Κаκо јас да сум го пишувала постов. Иста ситуација отκаκо излегоа двете запчиња,се буди на 15мин и вρишти,пишти земи го во ρаце спие,овие два дена и помалκу ми цица(κашичκи одбива)се плашам да не падне на κилажа. И дење не спие и κаκо да е дρуго дете,не се смее,не гуга. Дај Боже да е само пеρиод.

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Мамички од денес ви се придружуваме и ние во групата :)

На ddevojce, Jagoda123, ubavka1 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    @LaDyDoLl i @Jagoda123 ist slucaj i kaj nas e a barem vie imate zabce nie se mucime i seuste nitu edno zabce.
    kaj nas ovaa trae vekje eden mesec kaj dva pedijatar odnesov i na kraj ist odgovor dobiv vadi zabi. i mojot sin odbiva da jade i za prvpat otkako e roden ne kacil na kilaza oslabel 170 g za tri nedeli otkako posleden pat go merevme. odbiva da. jade sve so molenje po dve tri lazicki i samo cicanje a izgleda nemam jas vekje dovolno mleko za nego 8 meseci kje polni za dva dena i stom kje pocne da cica place posle, nervozen e mnogu. jas sega vo mart treba da pocnam na rabota ne znam kako kje pocnam na rabota sve potrosena sum nenaspana.i mnogu mi e strav kako kje go ostavam vo ovaa sostojba sam bez mene cel den. :( :(

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Ако немаш млеко,давај ад еднаш,два пати на ден.Ни една мајка не сака ад тоа ми е јасно,но подобро ад отколку нервозно бебе а со тоа и нервозна мама :)
    Ме плашите мн со скоковите и забите кога ве читам .Се тешам дека полека иде пролетта па дел од времето надвор ке го поминуваме шетајки со бебушите.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    @joy1 i jas bas na toa razmisliv samo ne znam kakvo da zemam ima mnogu vrsti a jas ne se razbiram mnogu zasto nikogas ne sme imale potreba dosega.
    e navistina ovoj bil tezok period samo se nadevam deka kje pomine brzo nema da trae mnogu so meseci.
    pozdrav ;)

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Првото дете ми порасна на адаптирано Нан од Нестле.Сега читам позитивни мислења за хипп органик.Бидејки сте над 6 месеци земи со бројче 2.Со број 1 се за бебе од 0 месеци до 6 месеци.Ке ти каже самото бебе дали му одговара или не.Ти претрпе доста голем стрес со операцијата и пред,се исцрпи мн ,бебето беше доста плачливо и разбирливо е под тие околоности да снема или намали млеко.А бебето е поголемо и си има потреба :)
    Срекно

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    259.515
    Не мора да значи дека нема млеко, синко и на 15 месеци знае да биде само на доење. Факт е дека млеко не им е доволно, мора цврста храна, намалило од што нејаде. Во прашање можеби се заби, скок во развој, сигурно е период, јас не би дала АД веднаш, особено не на таа возраст кога бебето е спремно за друга храна.

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    1.143

И да знаеш дека е голема утеха. Зимово, не толку ладното како загаденоста не затвори сите дома. И да прошетаме тоа се кратки и рерки прошетки и дополнително се нервозни.

Многу ќе е подруго кога барем саат- два ќе е надвор.
    И не се плаши, имаш искуство ти веќе. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    верувај со првото дете пред 6 год поима немав што се скокови во развој :)
    А забите почнавме да ги вадиме после 13 месец.Сега сум пак цела во прашалници како да сум прв пат мама.Кога растеше првата не беа актуелни киноата,просото,чија семе и сл .Сега учам од почеток :)

На TIGARCE86 и slimy им се допаѓа ова.
  16. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    vi blagodaram za sovetite majki, da imavmo mnogu tezok period da receme deka otkako e roden bese mnogu naporen. prvo so grcevite posle sekoj den nesto novo, izgleda najtesko nesto e da bides majka:(
    kje zemam edna kutija za svaki slucaj da imam doma ako place i ako nemam mleko.
    znam deka ne e potrebno da vovedam ad mleko ako jade cvrsta hrana ama ima denovi usta i ne otvara, mu davam i baby vit kapki za apetit ama nema nekoja promena.
    pozdrav i so lesno na site :) ;)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    38.354
    Само живи и здрави да ни се,секој ден со нови изненадувања и проблеми. Среќа нам ни спадна ТТ и осипот се повлекува но имам да прашам нешто дали некоја мајка имала слично искуство. Со самото воведувањена цврста храна(еве веќе месец дена),давам околу пладне,блендирано овошје,саат или малку помалку од саат после доење,а бебе после изедени 10тина лажички,повраќа и тоа количински многу,плус има и слуз. Со доењето немаме проблем,но ова ме мачи.И не јаде количински многу,40тина гр до 50 отприлика Дали се прејадува,дали од забиве е,сте поминаке ли низ вакво нешто?

18. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    И ние да се пријавиме дека уште сме катастрофа и со спиење и јадење, а запче нема. Јас си се помирив со тоа и престанав да се нервирам зошто знам дека ништо не можам да сменам. Ви посакувам на сите побрзо да ви се вратат бебушите во нормала па и вие да одморите малку :)

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Пробај да направиш поголема пауза помеѓу цицањето и јадењето. Ако треба после тоа ќе го надоиш бебето ако не му е доволно. И давај помалку количински само колку да провериш дали е од прејадување или од друго. Не знам што друго да ти кажам, ние сме немале проблеми со прејадување никогаш оти синко од кога е роден цица колку што му се цица и јаде колку што му се јаде, никогаш повеќе...

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Да не има шлајмови? Кај нас така ги исфрлаше шлајмовите, после јадење, а др.рече дека подобро било како да ги исфрли отколку да стојат и да се спуштат на гради. Слузот на тоа ми личи.