Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.698
    Уште е со тт, да стане и ќе фаќаме урина за испитување

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ох мила, она лази на велико уште од пред 2 недели :D Шета на секаде низз стан, чепка, фаќа, на 6 мес и една недела веќе убаво се буткаше и стасуваше до играчки. А пред недела дена, почна да лази лево раче десно ноже, десно раче лево ноже ( баш лазење лазење). Сега ќе се спрема да се исправа на нозе, и морам да сум покрај нека, оно и до неа додека сум може да падне, ама пак ќе треба да сум залепена до неа додека да научи да се спушта полека.
    Еве ја :

Прикачени фајлови:

На Xanty, mici-22, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    7.684
    Кога почнуваат да лазат нанапред бебињава, откако ќе почнат назачки? Кутрово само се враќа наназад, а се крева на коленици ама само во место се клати напред назад, а за движење наназад :rofl:.. Со спиење сме катастрофа, ама еве утеха за мајките чии што бебиња ништо не ги занимава, откако почна да седи се заигрува сам конечно, после 8 месеци :party:

На Bubish26, crazylady, SanelaS и 3 други им се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Дали вашите се потат навечер и преку ден а не е многу облечен по кратки е цело време, овие денови почна иначе не се потеше многу...??

5. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Дарко Биберко
    Свеќичката Оги

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Можно е од недостаток на Д вит.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Мојата прва бебка лазеше наназад и никогаш не пролази нанапред пред да прооди. И тежеше дупето. :rofl:
    Вторава бебка има 9,5 месеци и воопшто не лази. Не дека не пробува, ама и неа и тежи дупе и има големи бутки. Ама затоа знае од меше да си седне на газе и знае да се премести од точка а до точка б со вртење на дупе. Веќе патка и си стои на нозе, така да ни од неа не очекувам да лази пред да прооди. Муабетот ми е - нема правила. :D Ептен ми се кјут што се различни.

На Sexybaby86, Dikinzi, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Поучена од сестра и, ако видам дека се поти навечер при спиење, не ја покривам. Така поубаво и подолго спие.

На Dikinzi и crazylady им се допаѓа ова.
  9. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    никогаш не лазеше наназад директ напред и тоа профи преку ноќ.
    ох леле какво заигрување само какво црно спиење:drunk: 10ипол месеци е

На Dikinzi, crazylady и Cherry333 им се допаѓа ова.
  10. Zhozefin

Zhozefin Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    13
    Zdravo,
    Maliot e 12m i ednoto okce mu bega na vnatre na momenti, najcesto koga gleda neshto vo blizina.
    Ako moze da mi preporacate detski oftamolog vo Skopje od koj ste zadovolni ili imate dobro iskustvo?
    Vi blagodaram, ubav den

11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    18.807
    Спреми се за залепување до малата, затоа што од тука натаму се залепена ке треба да си до неа. Во секоја фаза до проодување ке има шанса да падне, а тек кога ке прооди ке одиш по неа да не пикне нешто во уста или да не отвори фрижидер, шкаф итн.
    Синко само во креветче ми е сигурен, дури и од хранилка станува, заврзан не заврзан.
    Јас мислев дека ког имаше грчеви е тешко, затоа што со часови го тешев во раце, ама не, ова сега е врв. Вчера бев како претепана од умор.
    Може за неколку дена, може за недела две. Нема правила. Синко лазеше од 6 и пол месеци ама трк на 11 почна да оди од точка до точка без да се држи. Процесот на одење по мебел траеше со месеци. Кај некои деца тој период трае многу пократко. Се тоа е во ред, и кога детето ке е спремно ке направи нов чекор.
    Витамин Д проверете. Ако вие дома не се потите, а исто сте облечени, тогаш можно е недостаток на витамин.

На *malenavolena*87, Cherry333 и crazylady им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    18.807
    @crazylady не е ништо страшно, да не се секираш. Само од вена се проверува, тоа е глупо, ама со корегирање доза на Д3 ке се среди.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    По 2 3 капки му давам пливит Д3 по препорака на ортопед

На Dikinzi и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    18.807
    Посетете ортопед повторно, можеби треба корекција. Пливит максимална доза е 5 капки.
    Иако јас би проверила и Д3, во авицена е 500 или 550.

15. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Здраво мајки, пишувам тука кај поголемите бидејќи има искуство тука.. Ние за една нед ќе правиме 3 месеци. Родени сме 36 +1 нз дали има тоа улога сма ме интересира до кога најкасно бебе треба да ја држи главата убаво исправено без да му клапнува.. Кога го држам кас накај мене свртен ја исправи ја држи па ја носи надолу гледа ама немози многу време и че се навали на мене.. Исто со лицето напред коче ми е на рака го ставсм на меше е тука не ја држи убаво главичката не е стсбилен сам мора да има помош..

16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Ајде официјално да ви се придружам на темава, денес 6 месеци :$, кога летна времево..
    Мајки мене почна да ме фаќа паника, бебево нема абер од превртување само, кога бевме на ортопед рече д-р дека се е во ред..гледам некои на 6 месеци лазат, а моево не се превртува, дали има простор за паника или??

На Sexybaby86, Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.698
    Браво за куклата
    Мојов од 6м почна наназад да лази,па се до 9м имаше некои покушаи за лазење нанапред, фрлање со носот :D и многу тркалање и роловање.
    Од 9м почна да лази нанапред и веднаш потоа се исправи на мебел и почна да чекори во страна. Месец и нешто така па сега само стои не сака да прави чекори.
    Еден чекор напред два назад во развојот:D

На Cherry333, Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    6A2AC750-0EC9-4663-BE25-2A7051CAF7BB.jpeg
    Еве ја и НинА моја, ова пред 2 недели. Кај се фати сега, ете ја мести нога и се исправа, вчера се прецени и директ на грпче се препрчи ама така растат нели. Денес раскревав во дневна се што и е на дофат. Има скок во 8ми месец, според некој опасен, некој не го ни осетиле. Мене ми се плачит мамата, а на почеток сме.

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ох ќе помине и тоа :D Ама оставам да падне некогаш, посебно на тепих, ако не падне нема да знае да научи раце да пружа, и ќе ме очекува до неа да сум цело време. Многу рано почна ова за разлика од првото (facepalm)

Пишав подоле :D

Ќе биде не се сеќирај, он сега испитува, и наеднаш ќе се пушти. Разгледува, испитува, кога ќе биде спремен ќе пушти чекор, и очекувај за брзо да оди :D

Е браво, ама не очекував јас волку рано да почне. Шубаво ми беше, само лази си шетка, овие 2 недели ми беа бомбона. Кај мене првото се исправи сама недела дена пред 9 месеца, затоа и кај неа очекував барем уште месец дена..кога ме изненади. Ова второво се прави месец дена порано од сестра и, пролазе порано, почна да се исправа порано, седи порано. Не можам сега до ВЦ на раат да отидам, треба да ја мислам. Ќе треба да се влечам по неа цело време додека не видам дека е стабилна и знае да се симне. Првото го оставав да шета каде сака, и неа ја оставам исто така. И цел стан е опремен да не фанат ништо :D А за паѓање некогаш и до нив да си не можеш да спречиш, за бељата малку треба (facepalm)

Значи јас како што имам "лошка" мала..да се спремам а ? :rofl:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки се мислам помеѓу овие две седишта едното е 0-18кг а другото 0-36кг. Кое би било подобро од ваше искуство? Инаку сме 6++ 15A8EF9F-F096-48E7-AF1D-835B280DFB99.jpeg
    DC976F05-3E71-40DC-A370-F924E5AA5A99.jpeg