Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Уште на почетокот. Слободно почни да даваш, прво меки работи, како банана, слива, оти после може да се бунтува и да не сака да јаде цврста храна. Не мора да значи дека ако има заби и може по цврста да јаде. Кај мене малата 7 и пол месеца па јаде а нема заби ..ни еден :rofl:

На crazylady и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Нема ништо

3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Јас едино што знам, што сум читала до сега, само вежби повеќе. Да се остава на меше, да го играте со играчки лево десно,и кога го држите во раце не мора да биде више потпрано и исто со играчки да се занимава. Да шетате , да го довикувате , со раце да тропкате , за да се врти. Го остававте на меше од кога се роди ?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Сака, се израдва кога ме виде, па се залепи па за мене ама битно средив и се средив малу хаха.

На Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Да почниш, бебе треба да научи да џвака, вие имате веќе запчиња, ние без едно запче и пасираме и почнав да и давам сама да јаде, на пример банана сама, бебекекс, варено морковче..

На mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Бубиш26 од кога почна пасирана храна да даваш?

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    На 6 банана и авокадо, на 7 се, сега е 8 месеци без 3 дена, почнав во раче да и давам.
    Иначе мамички, сменав лажичка и со оваа гумена подкаснува малу, сепак уште е нејадач голем ама барам начини, со давање во раче упали и тоа.

На crazylady, MinnieM, Panovic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Мојава нема забче ама и давам пасирано од старт и џвака ли џвака.
    На големата до 1год и 7 месеци и блендирав,ум за сега.

На Sexybaby86, crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Па не многу.. Тоа ми е грешкс.. Ама еве братучедами три има, мали се вила ја никое намеше не ставав толку имав и време со три... Ќевежбам повеќе.. Вчера многу вежбавме и денес ја крена главичкста и се изрссдував... Акога е враце тој ссам се навалува на мене

10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Па добро, они и се уморуваат, немаат многу сила. Ајде повеќе вежбички, на меше, тропкање со играчки и раце лево десно.

Немој погрешно да ме разбереш, некогаш родителите ( а многу и бабите и дедовците) не ги оставаат децата да прават што им е во нивна природа од жал оти плачело, или да не се повредело.
    Бебето од најмала возраст треба да се стимулира, ти си мислиш мало ..ама тоа учи, секој ден се повеќе и повеќе.
    Јас и на двете од кога се родија, чекав папочето да им заздраве, и после одма на меше ги ставав. Плаче ќенка , се нервира ама ништо не му е, така јача вратче. На секое пресоблекување им го правев тоа, и кога лежеа ги фаќав за рачињата и полека ги кревав накај мене до седечка позиција, а потоа ги спуштав надоле, секој ден по неколку пати. Кога ги држевме во раце,обавезно им тропавме со рацете да се вртат по нас. Им ги движев ножињата им ги ширев за карлицата. Кога направија 3 месеца, на секое пресоблекување ја ставав раката на нивно газе и ги буткав за да се свртат на меше, и двете на 4 месеца и нешто почнаа на меше да се вртат. Кога беа на меше рацете им ги ставав на ножињата нивни за да се буткаат напред и да сфатат дека можат така они сами за да стигнат до што и да сакаат. Потоа ги учев од меше на грб ( тоа скоро кај сите е потешко). Значи , вежби..вежби еден тон. Ќе биде мајка, не се нервирај. :hug:

А да..и на ортопед отидете .

На mal.ecka, rainbowmama, MinnieM и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Да сватив треба вежби многу... Нс ортопед бевме недела пред данапрај 2 месеци, го прегледа рачина, ножина колкови секако на ехо ме рече ништо рече океј си е на 5 6 мес да појдиме пак да видиме јадрото.. Толку беше.. Ке вежбам многусо него сега

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Д3 се дава според килажа, по препорака од ортопед 1 капка на килогрсм телеснс тежини
    И кај нас е исто не лази се тркала а седи без проблем и се подава напред и настрана да фака играчки и се врака да да седи и станува од 30 степени а сама не е седната ниту лази саглам :)

На Cherry333 и crazylady им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    18.807
    Да, ама во случај на омекнати ребра или голема фонтанела за месеците (сигурно и за други потреби ама јас за овие две знам) се дава друга доза, поголема од таа за килажа.

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Овај коментар е и за во 0-6, нив им треба утеха дека има крај хаха. Чим се клати ќе почне да лази. Прво вежба така за да се зацврсти доволно, па после некое време ќе направи чекорчиња, првите се најинтересни :lol:
    Даа и јас приметувам дека беба сама долу си игра сега повеќе, конечно седнав да пијам кафе на раат, само што мора да и сум тука да ме гледа, ако ме нема узбуна.

На crazylady, Dikinzi и Cherry333 им се допаѓа ова.
  15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Здраво живо мајкички, да се префрлиме во оваа тема, големки сме, вчера наполнивме седум месеци :inlove: времето ми летна многу брзо.
    Беба моја е супер, си ручка и си има три запчиња. По цел ден е на подот, се врти како вртелешка се обраќа, нема да ми е чудно и да почне да лази. Се мислам у дубак од кога да ја ставам по малку :?:

Јас од сам старт пасирамо давам. Само тие у тегла шо се потечни така ги јаде. Друго се на вилушка. Имаме три Запчиња

На mal.ecka, rainbowmama, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Мoжеш сеа малце вo џампер.
    Вo дубак oд 8 месеци ставав.

17. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Колку време му е потребно на бебето за да стекне навика,рутина?

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    3-4 дена ако ја нема мислам до недела, не знам.. малава си има од 2 месец рутина некоја, само кога одиме некаде знае да и се поремету ама ете ја за 2 дена се враќа по старо.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Сакам да нарачам подлога за бебе, па бидејќи ве има многу од Скопје сакам да ми кажите дали сте задоволни од ова подлога??? FB_IMG_1600025142634.jpg

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Немам ваква ама слична, лесно зе брише, водоодпорна е и бебе обожава да си игра на неа, не е толку цврста како коцките, па и да се удри не е страшно. Се што е шарено е топ.