Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мајки гледаат ли тв вашите бебиња? Читам во темата за поголеми дека после година укинуваат цртани, мојов не гледал никогаш. Не го интересира дечкото ништо. Сега почна да се заигрува седечки, и во дубаче малку почнав да го ставам, обожава како за почеток да брца прсти во штекери, да отвара комода и да фаќа прљави чевли (facepalm). Ама тв никогаш не гледал, има ли уште некое вакво бебе?

crazylady likes this.
  2. haruki

haruki Популарен член

моето :) против телефони сум а за тв постојано е пуштен ама не ја интресира да седне и да гледа оти е двеста на саат, сака музика и игра со газенцето :D

дечки јас готова сум се мрднав од умот кај не спие никако навечер па и денски почна, заспива и за 10мин е исправена во креветче вика да ја земиме и е спремна за игра....не знам веке шо да правам испаднати од рутина од колосек од се :drunk:

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Moeto isto samo dalinskoto saka da go krade i muzika da slusa, bez muzika ne ni jade haa.

crazylady likes this.
  4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Мајки здраво, вие што доите 80 % од еднат града како е до млеко кога ќе наголеми, имате ли доволно? Ние сме 3 мес за неколку дена влегуваме во 4ти, па мњ фаќа страв дали ќе имам доволно. Од сам старт другата града ми е слаба ја ставам бебе ама нема масабајле ј исцица тогаш има нешто и посче во текот на денот прво неа ја нудам ма мн е слаба 80:20 пример. Сум пробала ад 3 видови не ги сака ни едно. Крај краева би пробала и тетрапак алпско со 10 вит. Кравјо.. Ама не е работат да менувам нели не смее толку многу да се менуваат бидеќи незнам и воопшто дали ќе прифати некое. Секако имам надеж дека и со една ќе успееме долго време

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Супер чим не гледа, не му пуштај. Се препорачува до 3 години да не гледаат воопшто во телефон и во тв.

crazylady and Cherry333 like this.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Има ,моето:)
    Кај нас тв 80% од денот беше пуштен некој канал за музика,другите 15% татко му гледа спорт и 5% вести:D
    Мали од 8м го ставав во дубак и тогаш знаеше да застане некоја минута да одмори ноџиња и ќе ги загледа тетките што играат и пеат на тв:D па тој период и се научи да игра со глава:D
    После пролазе па ништо не го интересираше.
    Сега знам да пуштам мрт5 детскиот канал наутро,откако ќе појадува за јас да пијам кафе во мир,ама тешка работа и тоа де ке ѕирне де кај мене дошол.
    Од друга страна па и се радувам што е тоа така,што е незаинтересиран.
    А телефонот може да ми го земе ако го начека и да го јаде:wasntme: или да го фрли доле:D

crazylady likes this.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ау телефонот колку ми го сака.. Го зема го држи како да знае да го ракува, чепка зумира нешто и после бап во уста нормално :rofl:

*malenavolena*87 and crazylady like this.
  8. kockichka

kockichka Популарен член

Женски што праиме со одлукава на владава за укинување на продолженово породилно?

Мене не ми ја примија големата во градинка, а малава цица на два саати, сигурно нема да ја навикнам за 9 дена да јаде оброци.

Каква е ситуација кај вас?

crazylady likes this.
  9. kitty.m

kitty.m Популарен член

кај нас нема проблем со јадењето, јаде 3 оброци, ама не ми го примија во градинка и апсолутно немам каде да го оставам.

10. kockichka

kockichka Популарен член

Јас се мислам да барам градинка околу работното место, ако воопшто има некоја градинка со слободни места. Најверојатно не, ама морам да пробам.

kitty.m likes this.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Исто, а само 5 и пол месеци е.. само што го види се радува мислиш ќе прелета, прета прета со раце, нозе, вика, писка, :lol:

Cherry333 likes this.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Синко не гледа ни тв ни цртани на мобилен. Исклучок е кога се возиме на долга релација, па не сака да седи врзан. За да не се дере, му давам цртани. Ама не е да се загледа па да не трепнува. Јас додатно играм, пеам, менувам за да му е интересно.
    Дома екрани не го интересираат. Ке земе мобилен и ке го штрака, лизга со прстите, збори и го фрла. Не го интересира да гледа за јас кафе да пијам или да гледа и да јаде. Тв никогаш не гледал. Не го ни пуштам, шпарта по собите.

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мила ми делуваш како да сакаш да си објасниш на самата себе дека не е толку страшно ако му дадеш телефон на детето.
    Ова е 3та или 4та тема кај што на некој начин се правдаш зошто му го даваш телефонот на детето.
    Мислам дека треба да си објасниш на себеси дали си за или против телефон.
    Мислам дека ти кажа дека го земал тел и нешто зборел на уво дјдкдлче, сега викаш го фрла, нема потреба да приложуваш сметка на форумџиките :D

Larahappy likes this.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас немам потреба да докажувам никому ништо. Кажувам како правам. :)
    Сум против за постојана употреба на телефон за детето да се смири, па резултатот да е дете внесено во цртани кое не регистрира кога го викаш по име. Телефонот не е препорачлив заради говорот, очите, рефлекси итн. Ако работиш на развојот постојано, мобилен нема да го спречи развојот. Ама ако мобилниот е замена за се, тогаш е лошо. Инцидентна употреба на телефон е сосема во ред. Не може да го залажеш детето со нешто друго, кога ти си постојано со мобилниот во рака. И да не го користиш, тука е, секогаш на видик.
    Дете од 13 месеци кое е темпераментно со ништо не се заигрува долго време. Така да, го зема, фрла, го носи, крие итн.

kockichka likes this.
  15. crazylady

crazylady Форумски идол

Да моето,обожава да гледа цртани на baby tv и pilici na youtube,по цел ден може да ги гледа, исто многу ја засака хранилката најсигурно за седење му е на таму, може е штетно пред година да гледа тв ама ако не му пуштам ќе кенка , ќе бара цело време во раце... Дубак решивме да не купуваме немаме баш место за таква работа,
    надушекот од Дормео не му се допадна па сега му нарачав подлога од Пики маркет...

@kochicka
    Иначе имам кој да го чува ама уште зависи од мене со цицање заспива,со цицање се смирува а уште е мал да го одвикнам за градинка е мал...

Last edited: Sep 15, 2020
  16. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Леле мајки јас сум денес во депресија просто не очекував дека ќе го укинат продолженото јас до петок сум нанредовно и бев убедена дека до нова година нема да одам на работа и одеднаш ова ... Мајка ми и татко ми се во пензија они ќе ми ја чуваат ама јас сум до 5 на работа она во 8 си легнува кога ќе си ја гледам и ќе си ја гушкам еве незнам ако може некоја мајка што работи нека каже како се справува јас сум цела во прашалници и плус сега толку многу сме поврзани одма плачки ако ме види и не ја земам незнам јас ова како гром од ведро небо ми дојде

Larahappy, MilaSs12 and crazylady like this.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Радувај се што има кој да ја чува, што да ти кажам.. Моиве сите работат, ако ми излезат во пресрет со работно време за да може некој да го чува, инаку не знам што ќе правиме. Како ова бебе у сред пандемија да го носам во јасли? 8 месеци има ;(;(

Larahappy, crazylady, Sofi.ja and 2 others like this.
  18. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Порано кога ќе ми кажеше некој дека бебето му е 8-9 месеци у себе аи викав ааа па големо е ова бебе сега за моето сеуште ми е новороденче

crazylady likes this.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Да, цица не спие не јаде како што треба. Тешко мајките што мораат толку мали да ги дадат во јасли. Т. Е тешко бебињата. Без внимание 100%, во креветче цел ден .. Баба ми беше воспитачка цел живот ми рече никако толку мало во градинка. Ама здравје до пролет да се снајдеме па ќе мора да оди (ако има место хе хе), луда државаа, луда.

crazylady and Ms allways right like this.
  20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

:hai: од мене!
    Се преместувам во оваа тема, бебе во неделата ги наполна 6 месеци. Ќе си ја гледам и првата тема, не дека не. :)

Ама што значи поголема опуштеност ха... Во првата тема само прашања прашања, стравови; овде веќе се чувствува смиреност.:D
    Туку, да ве прашам сеа ко сум тука. Со што си играат 6месечни бебиња? Дали да му купам нешто на склопување, ама мал е уште, дали да биде дрвено, пластично?
    Се нервира кога не може цела играчка во уста да ја пикне, вришти. :sweat: Доби една играчка со звук, се чудеше прво што е, па почна да ја гризе и се нервира. Не знае да игра со притискање. А овие играчки меки, книгички шушкави само ги пика во уста и како здосадено да му е сѐ.
    Сега како да му направам да игра или нешто поедукативно, не знам како да речам. Се осеќам ко на почетокот кога не знаев како да го заиграм.

И второ прашање. Во една апликација прочитав дека на 6 месеци бебињата покажувале со прст :?: . Не се мали за тоа? Малку чудно ми дојде да покажува со прст, ме збуни.

Sreka16, Larahappy and kockichka like this.