Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. kockichka

kockichka Популарен член

Најубава и најкорисна играчка за моето прво, а сега и за второто бебе е празно пластично шише од вода 0,5l. :D

Покрај сите играчки, мојава девет и половина месечна бебка го избира шишето од купечка вода. Било која марка. Не дискриминира :rofl::rofl::rofl:. Убаво и' е за држење, а кога го глода капачето си ги чешка непцата и забите.

Убаво е и за проверка за постоење на гравитација по сто пати на ден ;), особено кога седи на хранилка - сака да го пушта од високо и да и' го враќам.

Со прст уште не покажува.

Sreka16, mal.ecka, Larahappy and 4 others like this.
  2. haruki

haruki Популарен член

се шо нее играчка :D
    почна да показува со прст на 10м

kockichka, elenaklasik and Cherry333 like this.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мојов сака канчиња, зделички, пластични тањири, шишиња, се што го асоцира на пиење. Па пика во уста и крева нагоре демек пие. И општо да, сѐ што не е играчка обожава. Само да е ново и прв пат да го гледа. Со прст не покажува. И не игра тапшин тапшин, џабе се трудам да го научам. Ме гледа, се смее со поглед е не ти соработувам што сакаш прави.

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Биди упорна ќе научи
    Еден ден ќе се изненадиш како убаво ќе плеска со рацете
    На мојов му стана хит па плескаше и додека цицаше,некогаш и во спиење
    И две рачиња со десет прасти ја знае,па ги врти рацете:D

5. Panovic

Panovic Истакнат член

И мојов дечко најмногу сака со пластично шише да си игра, и да го глода, пресреќен е кога ќе го види.

Да додадам секоја играчка му е здосадена и одма ја фрла, јас му давам се што имам дома бе купувам играчки зошто приметувам многу брзо му здосадуваат.

Најново му е пластично тањирче, дрвена лажица,чаша пластична

А, за такви едукативни игри и јас сакам да прашам од кога се почнува?

crazylady and kockichka like this.
  6. haruki

haruki Популарен член

плеска со рачињата од 7месеци од нигде никаде сама никој и немаше покажано ама никогаш не ја игра тапшин тапшин,пример она си плеска нешто си игра јас почнувам да и ја пеам и во секундата прекинува ме гледа чека да завршам и си продолжува :D така да подобро плескај викај браво на се шо ке направи да не и кај вас до песната :)

7. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

И јас сум со една мрзлива града. :) Дури и видно ми е многу помала, иако нема врска тоа. Биди уште поупорна со таа. На секое нуди ја прва. Кај мене треба малку подолго време да е на неа, ама колку толку цица и од таму. Знам за мајки што и ексклузивно доеле само од една града, така што не се секирај за тоа, телото ќе си створи млеко колку што има побарувачка. Така нели има доволно млеко и за близнаци, а не се со 4 гради тие мајки. :D

crazylady and kockichka like this.
  8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Каj нас да не начека папуча за пo дoма. Тoлку мнoгу се заигрува штo ми иде некoгаш да и дадам за да oдмoрам :wasntme:

9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Ми ги најде и моите влечки за дома, меки се виткаат, од оние хотелските. Ги лиже гризе. Го оставам, чисто е дома, се надевам. (fingers)
    Значи со цел домашен инвентар си играат бебињата. А беблести играчки- сак'н :D

Larahappy likes this.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Папуча,апостолка,сандала ,патика...да не начека обувка, со радост ја зема и....погоди-право во уста(facepalm)

Larahappy likes this.
  11. crazylady

crazylady Форумски идол

И јас сакам да знам истото.

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас од играчки имам топка една што пее и зборат животинчиња, за да го мотивира да лази демек, ништо посебно, лази назачки и се нервира зошто не може да ја дофати. Имам играчка со форми што се ставаат во дупка, формите ги лапа само. Имам оние како чашички со различна големина од 1 до 10, демек да ги реди, guess what, и нив ги лапа. Имаме онакво за редење прстени, исто знаете што им прави. Ова пример за понатака играчки, сега за сега ништо не разбира. И му купив даљинско играчка што личи на вистинско даљинско, пак повеќе го сака вистинското :smirk:

13. elenaklasik

Закључок: мали се за да играат свесно. Сакаат сѐ да пробаат.
    Јас на мојов му читкам од книгите, потоа ги лапа, ги лижи. Божем од 6 месеци почнуваат да се интересираат за светлечки звучни играчки, па и на нив нели пишува 6+. Трици. Дур не седне стабилно, дур самиот не се заинтересира што е играчка, џабе ние. И не сакам многу да му трупам играчки, две три, останатото поќукнина :D.
    Јас пак си викам готово сега ќе игра, ќе тропа ахааа, се нервира повеќе зашто сака да ги јаде, а не му влегуваат во уста многу. Тоа врискање корнење ауу. А се лиже дома, кревет комода, влечки, паркет тепих. Сигурно на 6 месеци си се заимале со домашните бактерии, а и бебе се надевам некој имунитет има стекнато.

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Да, мојов се заигрува откако седна, ама пример јас му истурам еден куп играчки и која му е интересна си ја фаќа, ја гледа, тропа со нејзе, ја лапа и ја фрла. Па друга ќе земе итн.. Тие звучните му се интересни некое време, ама бебе е колку може да се задржи на една играчка.. А свесно да реди чашички или прстени по големина, тешко малце. Исто и јас му читам, слуша по малце ама на крај мора во уста книгата. Оние со скриените животни ги имаме, погоди кој сум, тие ги сака.

15. elenaklasik

9 месеци скоро е твојот?
    Добро, подруго е, уште малку ќе почне повеќе да им се восхитува на играчки.
    Кажи дали со спиење е подобар? :) те немам читано на темава за тоа.

crazylady and Cherry333 like this.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

8 ипол. Со спиење не питај, катастрофа ама веќе се навикнав и не плачам хаха. Дали е во регресија не знам, само прета чука, станува на 2 саати стандард ама кога ќе го легнам за 10 минути пак е разбуден и тоа дупло станување ме дотепува. Не знам дали е од заби, регресијата или стомак нешто го боли, врска немам веќе. Само си поминува време а ние исто. На раб сум да го тренирам или да го одбијам од цицање, преку ден еднаш или два пати ако цицне за заспивање, навечер само како цуцла служам, воошто не цица ефективно ..

17. elenaklasik

Јас те охрабрувам за тренинг. Ама почекај уште малку. Можно е да му се заби, сега и во 9ти има значаен скок, да не му е нагло. Само тоа дуплото заспивање да му се подобри, пораат ќе си. А за одвикнување од цицање самите ќе видите до кога ви е потребно. Секако дека од физичка потреба глад жед како што поминуваат месеци, таа причина опаѓа. Сепак до година е некоја граница за цицање.

kockichka, crazylady and Cherry333 like this.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Kako.za.moeto da.pisuvas jas poslednite denovi popustiv nervno pa posteno se isplakav pa napravivme poinakva organizacija so mazot, znaci vikanje piskanje i nemozam ni do wc da otidam a.se potrgnam na pola metar sleduva histerija.Sega i nanoke se budi cesto pa.sedi buden pa vrecka pa pisti i koga ke stanam oficijalno nasabajle kako da sum potopena vo bure alkohol.Se tesam deka e period i deka ke treba da stisnam zabi i da go proguram ova.Ako prodolzi so istovo tempo mislam deka poglavjeto za raganje na drugi deca ke go zatvoram kolku i da e sebicno.Igrackite ni sluzat za da se sopnuvam od niv nisto ne go intersira osven kosovi od masi, sisinja, papuci i vlecki.Edinstveno saka da seta nadvor.Naskoro patuvame ao avion mislam deka ke go krene avionot i odnapred im se izvinuvam na drugite patnici za terorot sto ke go preziveat. Ams mora da pojdam mi treba mala pomos pa makar da bilo toa i na edna nedela.

kockichka, crazylady and Cherry333 like this.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мојов е добар преку ден, да не го урочам се заигрува малку од малку. Попладне не се трпи, ама надвор што викаш е мирен па го шетаме. Пресоблекување ни е научна фантастика, ама се навикнав на тоа вриштење па не го регистрирам 8)

SanelaS and crazylady like this.
  20. crazylady

crazylady Форумски идол

Исто ко за мојот да пишуваш ..Уште малку 8 месеци сме, не сака многу да седи ако не го прошеташ надвор има да кенка цел ден,особено попладне...

Cherry333 and SanelaS like this.