Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.680
    А цица ли кога станува или колку да се залаже и заспива? Мојов што ако станува 7 пати кога ништо не цица, само се залепува на мене и заспива, па кога ќе го ставам во креветче се буди итн

2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Девојки, кажете ми капки за нос, за инстантно отнување на носе.

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.446
    Допаѓања:
    18.695
    Брокула,карфиол,тиквица обарив и замрзнав.
    Имам читано дека може и целер и пашканат да се замрзне.
    Тиква имав свежа замрзнато
    Тоа што не му беше сезона давав од готова каша

На Sreka16 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    ОК знам дека не се случува често, ама им давате пак да јадат ако повратат? Поврати од што си ги пикаше рацете во уста, ама мислам сѐ поврати што изеде. Јадеше ноќна на Хип, јадел веќе многу пати досега па сигурна сум дека не е од неа. Кога сум тука, што им давате за вечера а да не е мазно? Веќе еден месец пробувам да го навикнам на поинаква текстура ама засега само со овес и такви некои житарки ми успева. Што да комбинирам за вечера? Да не е кисело млеко.

5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Кoристиме Исoмар oд еурoфарм дoбри се.

6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Земав ампула Гентамицин, ја ставив во капки, ќе и ставам такво.

7. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Си цица. Обично кратко, ама од како е родена 10 мин и е најдолго доење.

8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    3.997
    Здраво женски. Еве сме и ние, за некој ден полниме 6 месеци и почнавме пред неколку дена со вкусови ама не сака лажичее, само што и го доближам лажичето ја запечатува устичката и не ја отвора. А за цуцла зјае ли зјае. :(
    Пробав до неколку вифови лажички и исто е, вкусува малку од прва отвора уста оти не знае што е и после одма запечатува и плука, брмчи, лом се прави.
    Не знам што ќе правиме ако продолжи и натака вака. Научена само на цице до сњга, ова е ново за неа сега, ама не го сака :(
    Што ќе правиме не знам :(
    Ај дајте споделете некој совет, искуство некое....

На kockichka и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Здраво женски, ние сме болни. Да НИЕ ..сите 3 :D Сега и мажот ми го фаќа. Големото добро помина, со 2-3 чепчиња, ама малово константно качува, купив Гентамицин ампула, и ставив во солениот раствор и 3 пати на ден и ставам за да може да диши.И конечно најдов Пулмикорт, па од вечер и со тоа плус ќе инхалираме.

Јас..арна сум, само затнат нос.:hai:

10. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    @Dikinzi со помин нека е

Еве ме и мене да се жалам.... Моето девојче не сака да јаде.... Јадеше супер дури повеке ги сакаше зеленчуковите каши.... Сега само овес со овошје или просо со овошје.... Зеленчуковите ке јаде неколку лажици и после ја држи во уста се буни и после некое време го плука во торбичката од лигавчето.... Исто и пресоблекување ни стана научна фантастика, а о гледај земи и некоја "играчка" одма ке се уклучи на најјако сирената.... Незнам што се случува и како преку нок беба стана зверче :D Минливо ли е ова од 8миов месец или само позвер ке станува :D???

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    по ѕвер станува :D кај мене од коа е родена е пргава ама сега е двеста на саат, мене 8ми месец ми беше најмачен:sweat:

На crazylady, bella.gk, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Оперил за дете. Не смее повеќе од 3 дена да се користат.
    Гентамицин не знам зошо си дала ама не е убаво на мало бебе да даваш гентамицин. Гентамицин е антибиотик и нема да и делува на вирус, а и правиш оеганизам кој понатаму ќе биде резистентен на антибиотици и кога стварно ќе треба да прима нема да и делуваат.

Имаш атровент, пулмикрот за инхалации ако ептен спушти на плуќа, а за затнат нос доста се инхалации со солена вода и физиолошки и да влечете нон стоп мрсули.

И син ми ене го затнат 3 дена, 3 дена правиме инхалации со физиолошки по 3 пати на ден, и по 1 капка оперил, денес почна да се одзатнува.

Последна измена: 21 септември 2020
  13. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Е сад си ме баш утешила :)

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Да знам, фазла од 3 дена не, ама спие само по 10 мин и се буди, нејќе да цица оти не може,вода не пие, чај не пие, цврста храна одбива. Цела ноќ плачеше и цел ден, мораше да и помогнам, сила немам за толкуне спиење, па и плус уште едно мало дете. Пулмикорт само што и ставив во инхалацијата, почна да пушта, почна да се сеќава на рака.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    не е се така лошо :) почнуваат многу да разбираат се претвараат во мали човечиња :inlove:

На MimiG, crazylady, *malenavolena*87 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    И моево негде од крај на осми почна, сега е 10 лудориите се на најјако, а верувам понатака уште многу изненадувања чекаат. :D 9ти почна да не ми јаде, исто обожаваше зеленчук, сега три четири лажички и почнува пупупу да ми праи. На три дена мења омилено, и вкус и текстура, не можам крај да му фатам. По три нешта спремам за ручек, доручекот три пати му го блендирам, некои денови го јаде така некои сака мазно. Па сака да јаде сам, бута големи парчиња, не ги џвака, му стојат во уста го нервираат, почнува да се скубе да се врти... завршило јадењето. Храна насекаде само во неговото меше не. За бањање, пресоблекување, менување пелена не сакам ни да почнам зашто ќе се расплачам. :D

@Kallias2 Нормално е, не знае што да прави со храната. Или давај нешто меко сама да проба да стави во уста, или ти ако ја раниш прави ѝ помазно за почеток. Моево на почеток прифаќаше само житарки без ништо, не сакаше јаки вкусови. Дури и на јаболче ми правеше фаци мислиш скапан лимон му давам да јаде.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.096
    Мајка добронамерно "те искарав". подобро ако веќе мора пулмикорт, него гентамицин.

Ајде важно да помине.

ПС. Кај мене на малиот му пројде ја крш сум, затнат нос. ]:)

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Тоа да.... Се радувам колку секој ден се повеке разбира мојата девојка :*

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не бе какво карање таман работа, знам јас дека не чини. Ама ептен беше затната, со плачки цело време, не можеше да одмори, плус температура констанстно, а нејќе да цица. Доволно ја измачив 24 саати, ми беше страв поголема беља да не се деси, ај што е тоа е..

Нека ти мине по брзо :hug: