Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    јас почнав на 4м со вкусови и избрзав искрено не беше спремна воопшто, почна да јаде на 8 месеци, за некој ден прави 11м и јаде се сама така да дај му време не се нервирај или пробај парченца нешто меко како за почеток

заборавив да прашам вие шо сте на ад како им давате млеко преку ноќ? јас ја зимам во раце нешто читав дека не е убаво бебе до 1год да се остава само легнато да пие млеко, иначе си дрзи сама шише, чашка без проблем пие

На Kallias2 и crazylady им се допаѓа ова.
  2. Burito123

Burito123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Majki sovet ako moze
    Bebe e 11m, prethodno poveke jadese sega veke pocna mn da zabusava, cica navecer 3 pati, a denski sme so recisi 3 obroci (koga saka da jade)
    Pedijatar sovetuva da ne davam mleko tuku eden mlecen obrok da vovedam, makata e so bebe slabo jade mlecni proizvodi. Help?

3. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    да не вади заби? а какво млеко даваш или цицање мислиш?

4. Burito123

Burito123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Na cicanje sme, i da vadi zapcinja ama deka mn malku cica i ne jade bas mlecni proizvodi pa se prasuvam dali ima potreba od ad i kakvo?
    Fala vi

5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    вие сте на доење не сум баш компетентна да ти одговорам ние од старт сме на ад така да некоја од мајкиве да те советува, да пробаш мајчино млеко со бисквити или да ги маскираш некако млечниве работи

На Burito123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Во 8 ми месец има скок и што се да очекувам освен често будење навечер ,не сум спиена ми капат очите ???

Последна измена: 23 септември 2020
  7. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    во 8ми има регресија, кај мене се будеше многу често на почеток беше само навечер после почна и преку ден воопшто не сакаше да легне други промени беа позитивни убаво почна да јаде да лази да се исправа, сега веке се враќаме во нормала од регресијата НО ја мачат заби и како во магичен круг сме

На *malenavolena*87 и crazylady им се допаѓа ова.
  8. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Да не се заби, скок, може му е некој период? Мој мали да може нон стоп би цицал, често давам млечна вечера ама не прави разлика, се буди два три пати навечер да си цицне.

9. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Оо мајка тежок е скокот во 8ми ама се се издржува. Кај нас беше голем проблем спиењето и денски и навечер, како што заспиваше сама беба вечерта, наеднаш почна со вриштење секоја вечер и мораше да ја луламе цело време. Па пак ќе стане и се во круг. А денски не спиеше воопшто. И да ти кажам скоро две недели ни траеше ама навиката за лулање некако како да остана, само што брзо заспива. Со лесно :D

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    3.997
    Во блендер и го правам, мазно е, не сака никако, никаков вкус не и се допаѓа, го плука и ја затвара устата и почнува да брмчи и ако инсистирам неколку пати почнува да се лути и да плаче. И тогаш се откажувам. Другиот ден пак, друго овошје и пак истото. Не знам што да кажам, ете сменив и лажички, силиконски земав, не сака пак. А ако и дадм во раче да држи или банана или праска пресечена ја зема и ја става во уста и си ги чешка жлебинките, бананата ја гризнува и штом ја осети дека и е меко ја плука, праската или крушата ако и дадам парче ја шмука и си ги глода.
    Не знам, планирам така да и давам со парченца па сама да ги става во уста и белки ќе апне нешто.
    А можеби и сеуште не е спремна, што ако е 6 месеци, може покасно ќе почне да јаде.
    :(

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Со што мешате јајце а да не е кисело млеко и палента (тоа не го сака)
    И од кога почнавте да давате млечна кашичка навечер За од тие на Хипп прашувам што се Good Night кашичките
    Ние млеко сме само на цицање па затоа ме буни ова со млечниве кашички ама беба има пробано млечни производи и павлака и сиренце и кисело млеко.... Не ги сака ама немала некоја реакција од нив.... Па се прашувам дали е правилно бидејки пројдоа 20 дена од воведување на втор оброк да и воведам веке и вечера и да биде таква каша??? @Sofi.ja @Dikinzi @MilaSs12 или било која друга што е поупатена???

На crazylady, MilaSs12 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    За јајце не знам точно, уште немам дадено.

А кашички ноќни ,имам дадено 2- 3 пати за да видам дали ќе спие помирно. Според мене ако јаде, дај и слободно.

На crazylady и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.877
    Жолчка и банана.
    Јас до сега од купечките каши само гриз и баба имам дадено. Првиот пат кога му дадов за вечера си ја преспа скоро цела вечер :) Инаку, јас овде читав дека треба да помине 1 месец од воведување на друг оброк, освен нели, ако педијатар ти каже поинаку.

Последна измена: 23 септември 2020
    На crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.446
    Допаѓања:
    18.695
    После 30 дена растојание меѓу оброци воведов трет
    Да ги давам ноќните од хип,фрутек,бебивита
    За вечера давам и од кутиите од хип, пченка, мешани житарки, житарки со слива,јаболко со овес, жиѕарки со банана и какао, чоколино....
    Јајце со ориз и блитва со к.млеко,може и без млеко
    Или со тарана и јогурт
    Или тиквица,морков,кромид

На crazylady, MilaSs12 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  15. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Овес од кога се дава и како се подготвува?

16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Според бебе готвач од 8 месеци
    Во зовриена вода ставаш 3 чажици овес и нека врие 5 минути го процедуваш од водата и тос е тоа

На BY<3 и crazylady им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.918
    Допаѓања:
    18.806
    Синко обожава палента јогурт и јајце, па така давам. Сега е анемичен па треба да пробам жолтка со банана. Ама не е нешто фасциниран од благи работи.
    За навечер можеш и гриз, ориз со ад или мајчино ако измолзуваш. Млечни има и инстант на хип, синко ги сака.
    Цицање нема врска со млечни каши. Цицање за цицање, каша за каша. Секако каша менува оброк, нема да ја предозираш со млеко, ако ти е тоа маката.

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.446
    Допаѓања:
    18.695
    Зависи кога ќе воведеш глутен
    Јас ако добро памтам на 7ипол, а може и 8 месеци воведов глутрн со пченичен гриз,па потоа дадов овес
    Овесни снегулки ставам 2 супени лажици во врела вода да отстојат 10мин ,да омекнат,цедам и мешам со овошје

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Кокосово или маслиново масло може за 6 и пол месечно?

Имам каша од Holle пишува со масло. Имам кокосово

20. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    мислам наjубаво маслиново ако е ладно цедено. или да видиш во ДМ дали има од рапс, во Германиja наjмногу го препорачуваат. Може баш каj детската храна да има.

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.