Маслиново мислам дека е после 8 месец. Иако јас и на 14 не ставам никакво. Путер понекогаш. Да не пишува може да постојат траги од масло?
@RAK91 маслиново од 7месеци почнав да користам во зеленчуковите каши по пола лажиче. А претходната недела и педијатарот ми соимна да користам во кашите (малово е 9+)
Првата крвна слика на малиов на 6 месеци и 12 дена точно денес. Матичната негова ја виде и според хемоглобинот кој е 103 рече да му давам четврт жолчка и супа течноста од телешко месо. Што мислите, во ред е на оваа возраст да му давам жолчка или месо? Жолчката се дава од 9 месеци според Бебе Готвач. А бебе сѐ уште е на зеленчук и овошје каши. Некои уште ги нема пробано, како брокула карфиол. Што ќе ме советувате, мајки?
Јас брокула дадов меѓу првите намирници, тоа можеш. Исто и карфиол(според Бебе готвач). Мислам можеш и телешко, некои мајки почнуваат и од 6 месеци, сметам дека не би било проблем. Просо можеш да даваш за хемоглобин, добро е просото. Искрено, мислам дека е рано за жолчка, ама нели педијатар е посигурен извор. Не знам дали беше во оваа тема, ќе ја тагнам @Annath, пишуваше она на друга мајка што може за слабокрвност.
Ти благодарам на сугестии. А нели кај бебињата вообичаено е да имаат намален хемоглобин? 103 вредност за 6-месечно бебе кое е на екслузивно доење не е баш мала вредност, точно, под долна граница е, ама се толерира, не е алармантно. Затоа ми дојде чудно уште сега со жолчка да почнам да му давам, а како што велиш, просото е исто така добро за хемоглобин.
Јас со ќерка ми имав еден период проблем со хемоглобинот, но беше поголема и тогаш и дадоа и сируп. Син ми, после 3 недели од раѓање имаше низок хемоглобин, но му идеше до 82(примаше тогаш трансфузија). Но, ние сме друга приказна, не сакам да те исплашам. Си имавме ние и други проблеми. Тогаш, прво пробаа со капки Сидерал. Мислам некаде 92 беше кога му даваа капки Сидерал. Од тука, штом на таа вредност тераа со капки, значи 103 не би било страшно. Муабетот ми е, да пробаш сега со просо, телешко, брокула. Пиперката има витамин Ц, нели тој го сврзува железото, но се дава од 7месеци, прашај дали можеш и порано да воведеш. Освен ако се консултираш и со друг педијатар па и тој ти одобри жолчка, тогаш да даваш.
Физиолошка анемија, сосема очекувана за таа возраст. Ќе се подобри со исхрана. Не е рано за жолчка, 9 месеци е доцна. Бебе готвач не е веродостоен извор на информации, од лично искуство не го препорачувам. Има ок рецепти, ама општо земено, многу доцна воведуваат одредени намирници. Ако бебе има полни 6, може да дадеш брокула и карфиол, ок се. Јас на таа возраст и жолчка и месо, и млечно воведов со малото, па и глутенските житарки станаа дел од менито. Така што, мајка, слободно давај, само следи ситуација ако имате проблеми со алергии во семејството.
Жолчка на 7 дадов, месо од 6 ипол. Сега на 9 може и белка ќе дадам, може и ќе почекам. Инаку, јас не се водам само по една табела, правам споредба од повеќе табели за дохрана што сум ги нашла и гледам која намирница најчесто кога се воведува. Бебе готвач премногу касно некако сѐ е за воведување. Јас исто му давам од кај 7 месеци и грашок и боранија (грашок во бебе готвач е од 9)карфиол и брокула од кај 5,6. Не се плаши, прави споредба на повеќе табели и ќе видиш горе доле..
Да ве прашам тие што сте на трудничко боледување планирате ли да почнете на работа? Има ли кој да ви ги чува бебушите и како ќе биде со доењето? Планирате ли во градинка и колку е паметна таа опција?
Моето е прематурче, во никој случај не би ги пуштила во градинка сега.. Јас дадов отказ здравјето на детето ми е пред се..
Jas meso pocnav od 6 ipol meseci, a zolcka na 7 meseci.Sega e skoro 8 ipol meseci i odlicno ja prifaka skoro sekoja hrana.Mi pojavi alergija nekoja od teleskoto, pa ke pocekam malku pa pak ke vidam kako ke reagira.Bebe gotvac mi sluzi samo kako vodic za nekoja ideja za jadenje no nikakov reper ne mi e za voveduvanje na namirnici.Ti majka najdobro mozes da si odlucis kako ke postapis, jas ne se vodam po edna tabela striktno imam razgledano poveke pa nekoja kombinacija e.I belka eve ke vovedam nakaj 9 mesec .
@RAK91 маслиново + неколку капки лимон јас и додавам во кашите уште од кога почна со дохрана, 6ти месец. Ова со лимонот за ручекот зборам , секако по препорака од педијатар