Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Маслиново мислам дека е после 8 месец. Иако јас и на 14 не ставам никакво. Путер понекогаш.

Да не пишува може да постојат траги од масло?

2. flower30

flower30 Форумски идол

@RAK91 маслиново од 7месеци почнав да користам во зеленчуковите каши по пола лажиче.
    А претходната недела и педијатарот ми соимна да користам во кашите (малово е 9+)

mal.ecka likes this.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Маслиново користам од 7 месеци

4. crazylady

crazylady Форумски идол

Јас од 6 месеци почнав.

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

IMG_20200925_165557.jpg

Првата крвна слика на малиов на 6 месеци и 12 дена точно денес.
    Матичната негова ја виде и според хемоглобинот кој е 103 рече да му давам четврт жолчка и супа течноста од телешко месо. Што мислите, во ред е на оваа возраст да му давам жолчка или месо? Жолчката се дава од 9 месеци според Бебе Готвач.
    А бебе сѐ уште е на зеленчук и овошје каши. Некои уште ги нема пробано, како брокула карфиол.
    Што ќе ме советувате, мајки?

mal.ecka likes this.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Јас брокула дадов меѓу првите намирници, тоа можеш. Исто и карфиол(според Бебе готвач). Мислам можеш и телешко, некои мајки почнуваат и од 6 месеци, сметам дека не би било проблем. Просо можеш да даваш за хемоглобин, добро е просото.
    Искрено, мислам дека е рано за жолчка, ама нели педијатар е посигурен извор.
    Не знам дали беше во оваа тема, ќе ја тагнам @Annath, пишуваше она на друга мајка што може за слабокрвност.

mal.ecka and elenaklasik like this.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Ти благодарам на сугестии. А нели кај бебињата вообичаено е да имаат намален хемоглобин? 103 вредност за 6-месечно бебе кое е на екслузивно доење не е баш мала вредност, точно, под долна граница е, ама се толерира, не е алармантно.
    Затоа ми дојде чудно уште сега со жолчка да почнам да му давам, а како што велиш, просото е исто така добро за хемоглобин.

mal.ecka and flower30 like this.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Јас со ќерка ми имав еден период проблем со хемоглобинот, но беше поголема и тогаш и дадоа и сируп.
    Син ми, после 3 недели од раѓање имаше низок хемоглобин, но му идеше до 82(примаше тогаш трансфузија). Но, ние сме друга приказна, не сакам да те исплашам. Си имавме ние и други проблеми.
    Тогаш, прво пробаа со капки Сидерал. Мислам некаде 92 беше кога му даваа капки Сидерал. Од тука, штом на таа вредност тераа со капки, значи 103 не би било страшно.
    Муабетот ми е, да пробаш сега со просо, телешко, брокула. Пиперката има витамин Ц, нели тој го сврзува железото, но се дава од 7месеци, прашај дали можеш и порано да воведеш.
    Освен ако се консултираш и со друг педијатар па и тој ти одобри жолчка, тогаш да даваш.

elenaklasik likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Физиолошка анемија, сосема очекувана за таа возраст. Ќе се подобри со исхрана. Не е рано за жолчка, 9 месеци е доцна. Бебе готвач не е веродостоен извор на информации, од лично искуство не го препорачувам. Има ок рецепти, ама општо земено, многу доцна воведуваат одредени намирници. Ако бебе има полни 6, може да дадеш брокула и карфиол, ок се. Јас на таа возраст и жолчка и месо, и млечно воведов со малото, па и глутенските житарки станаа дел од менито. Така што, мајка, слободно давај, само следи ситуација ако имате проблеми со алергии во семејството.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Кокосово e преполно со заситени масти, возрасен не треба да го јаде , а не па 6 ипол месечно

0ли likes this.
  11. elimkd

elimkd Форумски идол

Ладно цедено маслиново масло
    Има посебна тема за исхрана

12. EmmaLO

EmmaLO Активен член

Мајкии, дали некоја имате давано сируп Панцеф на вашите малечки? Моето синче е 9м. Ви благодарам

13. *Dariceto*

*Dariceto* Истакнат член

Мајки тие што сте на млеко Бејби лов до колку месеци се пие бр.2, кога се почнува со бр.3

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Жолчка на 7 дадов, месо од 6 ипол. Сега на 9 може и белка ќе дадам, може и ќе почекам. Инаку, јас не се водам само по една табела, правам споредба од повеќе табели за дохрана што сум ги нашла и гледам која намирница најчесто кога се воведува. Бебе готвач премногу касно некако сѐ е за воведување. Јас исто му давам од кај 7 месеци и грашок и боранија (грашок во бебе готвач е од 9)карфиол и брокула од кај 5,6. Не се плаши, прави споредба на повеќе табели и ќе видиш горе доле..

elenaklasik, crazylady and SanelaS like this.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Да ве прашам тие што сте на трудничко боледување планирате ли да почнете на работа? Има ли кој да ви ги чува бебушите и како ќе биде со доењето?
    Планирате ли во градинка и колку е паметна таа опција?

16. Adams

Adams Популарен член

Моето е прематурче, во никој случај не би ги пуштила во градинка сега.. Јас дадов отказ здравјето на детето ми е пред се..

mal.ecka, BY<3 and elimkd like this.
  17. RAK91

RAK91 Популарен член

И јас планирам отказ. Каде да оставам 8 месечно бебе...

MinnieM, elimkd and Adams like this.
  18. elimkd

elimkd Форумски идол

И јас најверојатно отказ :/

mal.ecka likes this.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Jas meso pocnav od 6 ipol meseci, a zolcka na 7 meseci.Sega e skoro 8 ipol meseci i odlicno ja prifaka skoro sekoja hrana.Mi pojavi alergija nekoja od teleskoto, pa ke pocekam malku pa pak ke vidam kako ke reagira.Bebe gotvac mi sluzi samo kako vodic za nekoja ideja za jadenje no nikakov reper ne mi e za voveduvanje na namirnici.Ti majka najdobro mozes da si odlucis kako ke postapis, jas ne se vodam po edna tabela striktno imam razgledano poveke pa nekoja kombinacija e.I belka eve ke vovedam nakaj 9 mesec .

20. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@RAK91 маслиново + неколку капки лимон јас и додавам во кашите уште од кога почна со дохрана, 6ти месец. Ова со лимонот за ручекот зборам , секако по препорака од педијатар :)

RAK91 likes this.