Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    И мојов ист е. Го оставив на кратко во креветче за јас да смукнам во спална, кога гледам се исправи на колена и се ниша горе-долу. Пред нецел месец почна да лази (што е супер, јас сум ќефој :party:) и сега по цела дневна долж оди, истражува, шпринт е. За 12 дена прави 7 охоо кога летнаа...
    А како бе на нозе? На цело стапало или мислиш на колена?
    Почна да седнува твојот синко? Овој прави обиди сѐ уште, скоро е седнат, секако лабав е засега, не е стабилен.
    И на прозорецот го лепи рачето и се исправа.
    Мислам дека сѐ што прават сами, можат. Нема што да им правиме, само да ги пазиме.
    Ај бар кај вас и запчиња излегоа. Ами ние ќе почекаме :wasntme:
    А за дневни дремки, исто има две или три. Некогаш спие по час и пол два, некогаш до 3 часа. Навечер 3пати се буди.

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Се исправа на нозе, на стапала. Станува целиот! Полудев.
    Си седи на коленца и наеднаш ќе се фати за маса во дневна или за тросед/двосед, релаксатор и се исправа целиот на стапала.

Седнува да, откако направи 6 месеци цело време е седнат. Си игра на подлога во седната положба. На почеток губеше рамнотежа, сега веќе не.
    Запчиња 4.

Ама активен е многу. Немам сила да го чувам, како вклучен во струја.

Се лигави? Чешка непциња?

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Е па тоа е, супер е штом се физички активни. Можно е порано да заодат.
    Се лигави ама не многу, ама ги чеша непцињата, пика во уста предмети што му се најде на пат. И се нервира дури гризе нешто.
    Инаку баш вчера видов како се обидува едното стапало да застане на него, како во клекната положба беше со едната нога на стапало и се зачудив како може, си реков ај можда така му дојде. Ама штом велиш дека и твоето прави, значи да го очекувам кај и да е и мојов

4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

Исто и кај нас, само што кај мене почна да се исправа на 7 и пол месеца. Цело време тоа и е играчка, лази лази, и оп се исправа, на 7 месеца на колена почна, а по 2 недели на цела нога. Не знам и јас веќе што да правам, сами не смеам да ги оставам ни на 10 секунди, морам постојано да сум тука. Остај тоа, па и кога ќе се исправи пушта нозе ако сака да дофане нешто на масата, а и е подалеку. Ова и јас не го очекував. Првото на 7 и пол стабилно седна, на 8 месеца убаво лазеше, на недела дена пред 9 месеца се исправи на нозе и така натаму, ова дете со месец и фазла порано ги прави сите работи. Му велам на сопругот, ајде порано почнаа маките, може и порано да завршат (ако прооди порано). Јас и сопругот сме проодени на 9 месеца. Првото ми прооде на 11 и пол, ова ќе видиме..(facepalm)

На mal.ecka, RAK91, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Напредни деца :)
    И јас имам проодено на 9 и пол.
    Ама овој е невозможен!
    Убаво почна да лази недела пред 6 месеци и од тогаш не е застанат освен кога спие.
    Се исправа прво на колена и оп наеднаш буквално на нозе и на стапала и скока во место. Ќе си го оптерети грбот и колкчињата.
    Денес сум на ортопед па ќе видиме што ќе кажат.
    Уживајте вие другите дури не почне бебе убаво да лази! :)

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Јас мислам дека нема потреба од грижа дека ќе го оптовари грбот, бидејќи самото тоа кажува кога е спремно. Ако сам почнал, нема потреба за грижа. Да се форсира е друго..што знам, ова е мое мислење, јас за тоа барем не се сеќирам. :D

На strelkata, tambelina, RAK91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас уште на 6 и дадов со клунче кога почнавме со вкусови тогаш почнав вода да давам со таа со клунче

8. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мајки фали им дтавате веке перници за спиење на бебињата
    Некако ја осекам малата како да и треба.... А немам појма ни каква ни колку дебела.... Секако на крај на месец треба на ортопед да одиме ке почекам до тогаш но ме интередираат и вашите искуства

9. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    До сега кога читав како децата не сакаат да јадат,дека одбиваат едноставно се чудев и си викав леле па мало бебе многу разбира што е храна и пак знаело да одбива.
    Епа дами и господа кажете во кој клуб или група да се приклучам на нејадач,неспанко и рикачко за без потреба.

Јас се надевам дека е период зошто сме во фаза на вадење на запче,мислам се гледа и кога до допирам и тоа како боцка. Ова со нејадењево еве два дена со ред одбива се што му е понудено и тоа со солзи си мислиш сум фатила па го давам.

За неспиење преку ден не знам што повеќе со себе како швајцарски сат е,ни минута плус хаха

А,која е причината да плачи еве и јас не знам,цело време сме надвор,па во раце,па наземи,па во количка,па занимација и пак плачи и тоа не плачење рикање.

Ама најголем проблем ми е цицањето на палчето,кога ќе го ставам во креветче и така го цица дур заспие, несебично ми е потребен совет околу ова?

На RAK91, elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мене и двете одбиваат да јадат додека вадат заби. Големата (2 год и 2 месеца), се уште е така, се додека не извади забче. И не се сеќирам околу тоа. Нервозно е, зошто сите различно ги вадат, некои дечиња ептен се мачат со забите. Зависи од жлебинката, а и од колку може болка да трпи.

Цицањето на палчето,многу често сум го сретнала на напишано. Појма немам како да го одвикнеш. На едни пријатели до 6-7 години го цицаше, па и се деформираше малце ( и беше сплескано ), па гледаа со друго нешто да го заменат. Мислам дека и даваа мече со голема етикета, за да се гали со етикетата, и така мислам се одвикна, ама она више голема. За кај тебе не знам. Обично палчето го користат за замена за цуце, да се смират, и да заспијат.:)

На mal.ecka, elenaklasik и Panovic им се допаѓа ова.
  11. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Прилично нов момент му е ова со палчево, пред 2-3 дена :)

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Иста е и кај мене кога вади запче од коа ке испадне ми се враќа детето шо јаде, иначе е така се траќа во хранилка се дере плаче и тоа само шо ке виде дека и носам храна

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Дали горе излегуваат прво кецови или двојки?
    На синко двојки и е пресмешен.
    Долу кецови горе двојки, во среде празно :rofl:

На Butterfly1107, *malenavolena*87, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    7.675
    Хаха па логично кецови ама сѐ бива. Мојов 2 кеца доле има а горе не можеме да припариме да видиме дали вади нешто (facepalm)

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    А вашето мислење за дубак?

16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Јас никогаш немав мислење за дубак и џампер сѐ додека ортопедот не го спомна. Тој не ни препорача и така оставивме. Малиов е мирен, си се тркала по под, се влече ко змија. Гледам дека се поделени мислењата меѓу ортопедиве, и искрено да беше ептен да не можам ништо да сработам или да е само за во раце можеби ќе земевме за да поседува малце и така.

На mal.ecka и RAK91 им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Можно е прво двојки да вади, и се пресмешни како такви :D

Дубак не препорачуваат, ама јас користам. Ме вади во одредени ситуации.:)

На mal.ecka и RAK91 им се допаѓа ова.
  18. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Ортопедот ни рече дека е мал сеуште за дубак, а во џампер може да го ставам. 6ипол месеци е, рече дека може после 8м да го ставам и во дубак :)

19. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Од кој дубак?
    И мене ми кажаа на ортопед не за дубак/џампер. Да го оставам сам да оди ама искрено не може да се доварди.

20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мене е дубак -џампер, 2 во едно, одоздоле има подлога за да стои само во место, да не се движи и да се допира само со прстињата, еден вид држење во раце :D Ама пошто е 8 месеца више, тоа одоздоле го тргнав. До душа уште од 7 месеца и го тргнав.:D

Едит:Сестра ми го купи за првото, од Либерта бебе.