Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

шетаме и ние овие денови ...штета е ова убаво :sun: да не се искористи...Јас и кога беше ладно секој ден го изнесував надвор на кратко...:)...

2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Теоретски имаш право. Загадениот воздух е штетен за возрасните, да не зборуваме пак за малите.
    Но барем кај моето дете се менува расположението после една кратка прошека од пола саат, едноставно и годи да промени малку средина. За среќа не живеам во оние загадени градови а и прошетките ни се ем кратки ем во маалското паркче. Така да ќе тераме така дури можеме. За среќа преку цела зима еднаш настинавме.

И ако многу ја разгледуваме ситуацијата кога е погодно за шеткање се помалку избор ќе имаме.
    Зима е ладно, во лето е жешко, на пролет алергии, на есен дождови...па загаден воздух, топлотни бранови, вируси... ама тоа е.

marchi-cool and iki26 like this.
  3. Nova

Nova Популарен член

Снегулка, ти си среќна што не живееш во Скопје во зимно време. Јас после два саати надвор, секој ден едвај дишам на носот, и што се излегува, а не сум настината. Еве веќе два месеци кашлам, а "ништо" не ми е. Па затоа и одлучив и го имам тоа мислење. Не станува збор за тоа дека ја чувам во стаклено ѕвоно, далеку од тоа, јас претходната недела на 3 степени ја шетав ама не беше загадено, барем според официјалната страна.

snegulkata likes this.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Nie setame nadvor i do tri casa. obroci spremeni i odime. Ladno, toplo, ne fakja vozdih. @anina sea koa gi brisev stolovite mi tekna deka se plasis da ne ti izede kerkati stol. E da ti kazam jas na edniot stol imam tri dupki, kozata e izgrickana i se poznava belo, a ogradata na krevetceto cela e izedena i iulupena od sto gi strga zapcinjata.

5. zuto

zuto Форумски идол

Не сакав да коментирам со цел да докажувам или да премислувам некого, ама од друга страна се почувствував должна на некој начин да споделам совет за сите оние мајки кои се двоумат дали да ги изнесат своите деца на прошетка заради загаденоста на воздухот.

Баш во овие денови загаденоста е на минимално ниво поради раздвиженоста на воздухот. Загаденоста е на високо ниво кога има температурна инверзија. Тоа е лесно препознатливо. Видливоста е смалена на пониските места (градовите) и е студено, а на повисоките места е потопло и има раздвиженост на воздухот. Нормално, во центар и по главните улици е секогаш позагадено заради сообраќајот.

Сепак секој родител си одлучува како мисли дека е најдобро за своето дете. Не барам никој да се согласува со мене, едноставно сакав само да споделам совет (сепак и темата е за тоа).

mila25ve likes this.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Јас велам и дома ако не се проветрува редовно,воздухот исто не би бил добар за дишење.Да збориме реално дома готвиме,повеке луге сме на куп во соба,две..кашлаат,киваат,идат гости...и да не набројувам понатаму.А каков што е нашиот менталитет :Еј не отварај прозор промаја иде! ..и тоа не чини ни за дете ни за возрасен.
    Малце прошетка од време на време не е на одмет.Дома јас полудев 6 месеци а не пак децата.Ете викаат од утре пак ниски температури што значи пак седење дома :(

marchi-cool likes this.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Е кај мене киперот од прозорот во кујната е 24/7 отворен. И нон-стоп слушам коментари од страна,да се затвори прозорот влегува промаја, детето повеќе да се облече(читај, волнени елеци,калчуни и хулахопки обавезно) но воопшто не обрнуваме внимание. Прозорот си стои отворен, навечер го отвораме и другиот за наутро воздухот да биде целосно прочистен, а во спална скоро цел ден сме со отоврен прозор. И да, го изнесуваме секој ден надвор(не сме зафатени од загадувањето) па и навечер ако имаме потреба да тркнеме до маркет, до гости и сл.

marchi-cool and anina like this.
  8. iki26

iki26 Популарен член

Zenski sakam da ve prasam dali vasite bebuski si gi gledaat racinjata i gi mrdaat prstinjata? Denes malava cel den go gleda raceto go mrda levo -desno i go nabljuduva. Mene cudno mi padna.

9. mila25ve

mila25ve Истакнат член

тука некаде сме со возраста па изгледа им е фаза, и мојот цело време ги врти рачињата, ги гледа, прави тапшин тапшин, покажува чао. Не е ништо страшно

10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Sosema normalna pojava, gi isputuva, si gi vrti, gi gleda. Duri i pedijaterot prasuva dali go pravat toa (sega na vasa vozrast) kako sto ke raste sepovekje ke istrazuva i ispituva. Sega nam ni se interesni pilinjata nadvor pred zgrada sto si copkat troski.

iki26 likes this.
  11. newmami

newmami Активен член

Би сакала да се надоврзам на муабетот за прошетки со бебе.
    Живеам во прилично чиста средина.
    од средина на септември сме секој ден излезени, скоро без исклучок. значи и кога врнело, и на снег, и на минус температура. некогаш само низ маало, често до најблискиот парк, а кога треба и до маркет и други продавници. На бебето ептен му годи, а и мене :) Ако еден ден не го прошетам, следен ден е многу нервозен. фала Богу до сега не настинал. Имаме 6 месеца.

имам едно прашање - дали и до кога бебе треба да носи капче за спиење? ве молам споделете искуства, совети

12. anina

anina Популарен член

Јас капче не ставав воопшто

13. joy1

joy1 Форумски идол

Ни јас не ставам капче

14. iki26

iki26 Популарен член

Fala vi na odgovorite :*
    I nie nitu ednas nemame kapce staveno

15. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Ни јас не ставам капче за спиење,тој се нервира кога излегуваме дека му ставам секогаш со плачки излегуваме не па капче за спиење да му ставам тешко мене ќе биде,инаку и бос спие зошто претходно спиеше со тенки чорапчиња и ги вадеше, помирно спие вака ;)

НаталиЛили likes this.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Majki.da ve prasam za mislenje. Prekinav eve veke pet dena so davanje mleko i biskviti so cel da i se stvrdni stolicata, ama uste si kaka kasesto, od sto bi mozelo da e?? mozno li e, da e od zapcinjata, sega ni izlegoa i 4te (imame 11 zapcinja :party:) ili od kiseloto mleko?? sepak i toa e od kravjo mleko.
    ii uste edno prasanje jufkite kako im gi spremavte na bebusite, prevareno, blendirani so sirenje, so voda, kako gi varite i so sto gi posluzuvate??? fala, prijatno.

17. Smiley11

Smiley11 Истакнат член

Мамички од кога може чај од нане домашно да давам и колку ливчиња ставате?

18. leona83

leona83 Популарен член

@Smiley11 после година минимум после година такви чаеви, мали се.
    @ddevojce јас јуфките ги варам односно преварувам и само со вилушка пасирам, некако не ми иде да блендирам тестенина, а и вие имате доволно запчиња за џвакање. За меката столица искрено не верувам дека е од млекото и бисквити, по мене од нив треба да биде потврда, како на дијареа ни викаат да јадеме бисквити или двопек? Може од што вади заби лесно настинува...ако е два до три пати на ден не е страшно. Давај банана, ориз, компир почесто.

Smiley11 and ddevojce like this.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Мајки, напишав во денешно мени темата дека син ми почна да се враќа во нормала со јадењето, ама изгледа излезе пак од нормала ама обратно. Толку се изнајаде посебно вечерва, што се исповрати. Колку време да не му давам да цица да му се смири мешето? Дали да дадам чајче можеби?

20. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Значи малава овие два дена не ПО-ЛУ-ДЕ, ептен е плачлива, нон стоп сака во раце, па и додека ја шеткам низ соба ми плаче, само си ја подаваме со мм, не знам што и е, само си претпоставуваме, скок во развој, заби... Бара по често да цица, на еден час од прилика (претходниот период на два часа се доевме) и додека цица многу ги стега непцата, како да ме гризе и ме боли ептен. Сте имале вакво искуство при доењето?