Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Калиас, интересно е шо збеснува повеќе за викенд, кога сме двајцата тука. А кога сум сама дома, дури е маж ми на работа, како да ме поштедува и полесно заспива. Еве денес така е. :)

Твојата како е?

mal.ecka likes this.
  2. elenaklasik

Легофер.
    А кои капки витамин Ц да му ги земам?
    Сите се над година...

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не знам, синко сидерал пиеше пред година а за нив не треба вит ц.
    Сидерал биле поразлични затоа што стимулирале создавање црвени крвни клетки преку цен дроб (се надевам не треснав глупост), а останати препарати мора со вит ц за да се врзат.

elenaklasik likes this.
  4. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Мајки вчера бебушка ми беше супер цел ден, вечерта заспа и крена температура наеднаш до 38.6 дадов парецетамол во 1 се смири во 6 пак крена пак и дадов и еве ја сега пак, во меѓувреме ја однесов на лекар нема ништо на плуќа, грлцето е океј, земавме крвна слика со ЦРП резултати во 16h. Можам ли некако да и помогнам со народни лекови како оцет, компир? Инаку е 6 месеци и една недела, забчиња мислам дека не се бидејќи нема оток и црвенило. Многу ми е жал цело време спие ☹

LUCI 99 likes this.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Аууу да, јас и она сами двете дома ни е милина, тишина, супер е и спие многу повеќе отколку кога се дома и брат и и татко и....
    Ќе мењаат, така раснат, а и ние старееме така со нив....здрави и живи да се па другото не е битно.

6. Enci201

Enci201 Истакнат член

Мајки, дали е нормално тоа што детето изело околу 7-8 сабајле во 13-14 да го искака?
    И што може да биде да е висока пх вредноста на мокрача... плус се сеќавам правевме анализа на каките кога беше на доење и таму излезе пх повисоко. Значи организмот му е замислен.
    Јас цело време се сомневам на интолеранција на лактоза ама немам како да проверам овде. Во мкд преку крв испитуваат.

7. RAK91

RAK91 Популарен член

А кога и е време за цицање, тогаш да пробаш да и дадеш?

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Од старт сме на захтев и немаме некое време. Ама еве на пример кога ќе стане од спиење не и давам да цица, саат/2 седи така и и нудам да јаде, вришти на храна, пробав и во раче мхм се става во уста само не храната. Докторкава нешто вели не е проблем као кој човек остарел, а да не јаде, као ќе си зајаде ама ми оди на нерви, оти се трудам и на крај пак цице.

9. RAK91

RAK91 Популарен член

Доктор ми кажа овие за малиот, дека беше болен.

Attached Files:

10. elenaklasik

Тоа го купивме. Фала :)

RAK91 likes this.
  11. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Женски, излегувам од туш, земам бебе во спална, гледам на вратот и горниот дел од градите цел исфрлен! Мали точкички. Татко му му дал портокал... Претходно има само мандарина пробано. Дали е можно да е алергиска реакција? Вака не изгледа како да го мачи или чеша. Саат време пред да се случи ова беше надвор со баба го носела на лизгалки во парк. Да не го полазело нешто? Ама не личи на такво...
    IMG_20201103_232718.jpg

12. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Мамички, еве и јас да ви се придружам во оваа тема. На 2ри наполнивме 6 месеци и си се чудам кога летна времето. До вчера до мене лежеше едно малечко бубаче што знаеше само да цица и спие, а сега имам едно душале што е активно ,сака да се превртува, се' да допри, да се смее и задева:))) :inlove::inlove::inlove:

babyboy1, RAK91, Cherry333 and 8 others like this.
  13. elenaklasik

@Butterfly1107 , здраво :)
    Ти го прочитав мислењето за давање железо на брат ти на 3 месеци, од кое подоцна му се изрониле запчињата.
    Сакам да знам колкава доза му даваше мајка ти, ако знаеш, и колку време?
    На 98 вредност на хемоглобин, матичната препиша препарат Легофер. Вчера додека му дававме ми светна дека некаде го имав прочитано твоето мислење. Бидејќи google е smart, а и јас :D, одма го најдов.
    Ние почнавме да му даваме од сирупот, храна не сака, зашто со непцињата има мака. Има скоро 8 месеци.

И друго за забите. Од кога ќе почнат да се наѕираат низ непцињата, а уште не се ни малку пробиени, за колку време пробиваат?

Butterfly1107 likes this.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Не знам во која тема да пишам, овде сте поискусни. Малиот денеска прави 6 месеци. Кога се роди му правеа ото скрин и беше неуспешен на двете ушиња. Докторката не прати во државна во аудиолошки да провериме каде е проблемот. Детето вака си слуша, се врти кога викаме по него, се буди кога ќе тропнеме. Денеска бевме во државна конечно, беше немирен и не можеа да му направат ото скрин, па требаше да му направат Bera испитување ама мора да спие. Го заспав ама само што го допреа се разбуди. Треба пак да го носам во вторник заспан ама проблемот е што веќе е поголем и се буди многу лесно. Ве молам за совет како поцврсто да заспие, дали ако му дадам ад ќе спие поубаво зашто сум ве читала со ад спиеле подолго? Ако се буди ќе мора да оди под анестезија и сакам да го избегнам тоа. Ако имате и некое искуство со вакви испитувања ве молам споделете зашто премногу сум загрижена.

15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Ја прашав рече не се сеќава, биле капки и ги давала од 3 месеци ама не знае колку време. Брат ми сега има 22 години :)Инаку да не се сеќираш, од тогаш зборев со многу мајки и многу од нив давале сируп и децата здрави прави. Тоа што му се случи на брат ми е изолиран случај. Такви му биле предиспозициите.

elenaklasik likes this.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ако се гледаат скроз, за неколку дена ќе пробијат. Јас на моево едни коцкички бели доле му ги гледав 4 месеци, мислев забите се а не пробиле, испадна не ни биле забите тоа, понапред му излегоа долните кецови. Кога веќе ќе му излезе првото запче, после ќе знаеш да процениш. И непцето се гледа одозгора или одоздола, не вака право, еве и 2 му се бели подуени непцата ама не дава да видам до кај му се со излегување забите.

Пс мајки породени во државна, им правеле ли на вашите бебиња прегледот @Jana06 што го спомнува? Нас никој не ни спомнал нешто такво..

elenaklasik likes this.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Каков е тој скрининг и зошто се прави?
    Инаку доено бебе на 6 месеци тешко да прифати ад како гром од ведро небо. Синко не сакаше ни уста да отвори, иако јас од сосема други причини пробав да дадам.
    Сум читала по темите дека некои мајки давале Б6 за поубаво да им спијат бебињата. Ова е лудо да се применува постојано, ама за ваква ситуација мислам дека е подобро од анестезија.
    Нека каже @Alishan30 дали е во ред и како да постапиш, јас навистина не можам да гарантирам.

Jana06 likes this.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ото скринот праќа бран до ушното тапанче и тој бран треба да се одбие и врати назад. Тогаш е успешен. Доколку не е успешен како кај моето се проверува слухот со Bera испитување, се гледа реакција на мозокот на звучен стимул. Ако погрешив некаде во објаснувањето некој постручен нека ме исправи. Не сака и моето шише, си викам да пробам зашто стварно не сум паметна што да направам, солзи сами течат. Не сакам да оди под анестезија, а не верувам дека ќе спие толку цврсто. Треба да го лепат по главата и слушалки да му стават, не ми се верува со толку чепкање да не се разбуди.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Појасно ми е. Фала.
    А зошто се прави, кои се индикации?
    Педијатарот што ти вика? :hug:

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Во Ремедика е рутински после секој пораѓај. Стварно не ми е јасно, го проверувам нонстоп му тропам, му зборам и ми реагира. Си викам може некои пониски тонови не ги слуша. Педијатарот до 3-4 месец ме тешеше дека може да се остатоци од плодова вода и да ги затнале каналите. Па после дека му се тесни каналите и сега ми викаат не можеме ништо повеќе, немаме такви апарати морате во државна. Додека да се вратат од одмори, да отворат термини заради короната детето направи 6 месеци. Ми рекоа во 3 ноќеска да го разбудам и да го заспијам во 8h сабајле и така заспиен да го однесам. Па ќе видиме.

mal.ecka and MilaSs12 like this.