Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Да му го одолговлечиш саатот место во 20.00 да го легнуваш во 21, 21.30 ќе добиеш контра ефект нервозно бебе и уште потешок за заспивање.

Едино што можеш да смениш и да ти биде полесно е да се прилагодиш на неговата веќе стекната рутина, да си легнеш и ти во 20.00 часот

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мене ми личи на алергија ова. Дали се слушнавте со педијатар?

3. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мене овој дел ми е олеснет од 4-5 месеци, заспива до 8 најкасно и не се буди до сабајле.. ептен ретко ако е некој скок, а порано беше комбинирано на доење и стануваше почесто. Пробајте со цуцла, лампа во соба.

4. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас мислам дека имаш друг проблем..... Според мене 3тата дремка ти е одвишок и многу доцна.... Затоа се буди толку рано.... А да оставаш бебе будно до 21 јас не би, со сиот респект спрема секого тука но се што имам читано е како бебињата треба најдоцна 19 и 30 20 00 да се заспани..... Како тоа функционира кај нас : Станува сабајле 06 :30 најдоцна до 07 :20 според тоа кога станала 09 и 30 најдоцна 10 00 цицаме и заспиваме спие саат до саат ипол на спална ја заспивам обградена со све и свашта и станувам си терам во дневна работа (имам апликација да на посматрам) после според тоа кога станала накај 14 00 најдоцна 14 и 45 пак цицање и заспива спие најкасно до 16 00 ако се деси да е успана отварам врата од спална палам светло во околина размрдувам за да се разбуди (ретки денови) и после во 19 00 бањање исто како тебе и ние сме во дневна со коритце за бањање па се средуваме мачкаме додека ја мачкам малку и ја масирам колку трпи светлото на минимум на тв gigllebellies lullabies и одиме во спална веке е 19 и 30 цица па си ги игра играчките низ кревет ја оставам некои 20 мин сега е во фаза кај што пробува да стане држејки се за страните од креветот па ја осравам да се навежба :) иначе има плачки и веке накај 10 за 8 клапнува се развртува низ кревет и заспива ако не јспее да заспие давам помош цицање и си заспива и тоа е :) е сега нам спалната ни е споена со нејзиното креветче и страната е тргната со тоа што измегу креветите е плетенката па скроз не се осека преод и нокните подои ми се легнати двете завршува со цицање се врти и продолжува да спие кај неа.... А за да не станува ноке немам совет.... Да имав ке го применев кај нас

На SanelaS и babyboy1 им се допаѓа ова.
  5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    @*malenavolena*87 Еве моево и да заспие во 18:00 и да заспие во 21:00 најкасно станува во 07...И со две и со три дремки пак станува рано..Незнам и јас како да го натерам да спие до покасно..што да применам

6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    12.247
    Околу 7-7 и 30 е вообичаено и природно време на будење кај бебе. Па и 6 наутро е ок. Сѐ што е пред 6, е рано. А подоцна да станува бебе, не е возможно дури е помало. Па и како детенце од година дена, мислам дека тогаш се будат. Освен да легнува многу подоцна, па да спие и подоцна наутро, што според мене, не е добро, нема рутина тука како што треба.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Значи да не барам преку леб - погача (што би рекла баба ми ):rofl:
    Кај рано заспива и сам заспива, па и ретко се буди и тоа е најмногу до 2 пати за млеко ама одма презаспива, а и јас бога ми :D

И да си посакам добредојде во оваа тема веќе порасна бебка моја :inlove: па време е да се префрлиме тука...Некои ве памтам ни ја киднавте од 0-6 месеци баш ко ни требавте ама еве сте сега пак нема бегање :rofl:

На rainbowmama, 0ли, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Се извинувам што ќе ви улетам ама поискусни сте тука. Синко уште малце ќе прави 5 месеци. Мака мачиме со дремките преку ден. Уфф кога ве читам тука дека по саат ви спијат. Јас се молам варем 30мин да поспие ама без мене. Чим станам од кревет за 5мин и он се буди ;( Освен тоа многу касно легнува да спие. Среќа се смени саатов иначе во 00:00 заспиваше, сеа заспива накај 22:30 /23:00 што е многу касно. Сабајле спие пак до 10. Заедно спиеме до 10 зошто јас откако он ќе легне прибирам по дома, само тогаш имам шанса на раат нешто да направам. Како да сменам барем порано да заспива?

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    7.034
    moeto ne saka da spie ni preku den ni preku nok.Preku den dve dremki po 30 min max, navecer zaspiva nekogas i 10 ipol i sabajle vo 7 e buden.Preku nok milion pati stanuva.Jas veke nemam energija za ova tempo.Za jadenje isto haos ne saka da sedi na stolce, ligavcinjata gi soblaka.Oblakanje i soblakanje so placki i so vriskanje.Koga igrame.samo saka da se prekacuva.na.mene mi ja vlece bluzata ...Vo kolicka koga se vozi saka da izleze od nea.Nitu sum.naspiena, ni najadena na momenti sum nadvor od umot.Prepisuvam na zabi na skokovi, fazi i molam gospod da pomine nesto od ova naskoro zatoa sto treba i na rabota da trgnam.Se primeniv se citam i stvaranje naviki rutinini igri i nisto ne pomaga.

На Ms allways right, crazylady, Cherry333 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене ми личи на период зашто и кај нас вака беше. Видов не видов лежев со него барем за една дремка. А да го разбудиш сабајле во 8h и да видиш како ќе се одвива денот? Да го заспиваш надвор на воздух? Во колку е последната дремка? Кај нас се пократки дневните дремки ама секогаш се во исто време.

11. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    12.247
    Па на толку погодени работи, ти за станување порано се фати. :wasntme: :rofl: Уживај дури е така и спиј спииј |-)

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Вака е од кога е бебе ама не можам веќе :whew: Мислев ќе се смени нешто после 4тиот скок ама ништо... Има три тремки, две по 30мин и една од 2 до 3 саати. Ама само ако јас лежам до него ако станам се кратат и дремките. Може некој ден да пробам да го станам порано, тоа не сум пробала.

На Cassiopea му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не биди будала како мене, легнувај си до детето спиј. Бар ноќе ти спие. И јас така, дури се напињав некој ако ми рече 'остај обврските дома и спиј со него'. Цееел ден чистам и навечер е хаос, јас не знам како успевам сама да ја превртам кујната, а за дневната преполна со играчки и се поместено од своето место да не збориме. Мислам дека одреден период ако спиеш со него ќе му преминат во навика тие 3 дремки. Моево станува во 7 најчесто, пие капки, менуваме памперс, цица и го оставам доле, јас јадам, пијам кафе и во 9 h пак го заспивам. Следна дремка е накај 13-14 (зависи колкава била првата), па накај 18h (оваа обично е пола саат како power nap да издржи до вечерта).

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Зошто би немало рутина како што треба ?

Јана ми заспиваше во 20ч навечер и стануваше во 7 сабајле.
    Ема заспива кај 21часот и станува во 8 сабајле ( со тоа што станува многу за цицање).

Јас и го средив темпото на спиење, кое што и она сама го диригираше до некаде. Како и да е, до годината треба да стасаат до една дремка дневно. Ема е 9 месеца, така што на време си е нејзиното темпо. Вашите се помали и ќе се ориентирате према нив.
    Има членка од тука, не е битно која, и малото и има една дремка а има само 6 месеца. Ете, такво си е детето и не сака да спие. Многу пати ќе кажам, не се водите според книги, водете се според децата.

Точно е дека преморено дете тешко заспива, ама за 3- 4 дена се привикнуваат на ново темпо,и им станува навика. Потоа е само полесно за сите, а најмногу за мајката. Бидејќи, детето кога ќе заспие, мајката треба да има барем 1 саат време да смири мисли, и нешто друго да и го сврти вниманието, и да има доволно време да поспие вечерта.
    Ова е најдобро намерно кажано, без колење :D

На mal.ecka, rainbowmama, babyboy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    12.247
    Мислев на тоа дека ако многу доцна станува наутро, не е добро како навика а и за целиот дневен ритам. Знам за некои до 10 11 сатот спијат наутро, според мене е многу за бебе и дете.

Мојов само сакам помалку да станува преку ноќ и сам да заспива. Ама сега ми текна, во скок регресија и заби растење да го тренирам. :mm:

Мојов уште малку 8 месеци ќе прави. Мислам дека е на премин од 3 на 2 дремки.

16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    10h сабајле, е стварно веќе касно за станување. Тука си во право. Кај мене никогаш не се десило тоа до сега.

Големата ми заспива помеѓу 22h и 23h. Едноставно веќе издржува, еве и дневната дремка ја крати , за да на крај дојде и да нема преспивање.
    Малата заспива кај 21h, е сега, ако ја успијам јас порано неа (а и нема да можам оти се тегне, плаче, не и се спие, а и веќе си издржува) , ќе ми стане порано сабајле, и јас би имала околу 6 саати спиење со многу пати станување. Го фанавме овој ритам, сега за сега е добро. Уште малце кога ќе има премин кон една дремка ќе биде зезнато, ама ќе помине и тоа.

Со лесно да си вади забчињата.:D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    545C0FD4-61C3-4CEF-A4EA-40C26583DDB3.jpeg

На dunika, elenaklasik, nadenadia и 9 други им се допаѓа ова.
  18. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Добро утро на сите :)
    Јас немам сила повеќе. Не спие навечер и готово! Мислам спие, ама се врти, се трти, лево, десно, на стомак, на грб, и станува на секој саат да цица. Е тоа не е спиење за бебе. Нема значи да легне и цврсто да заспие!
    Преку ден почна да има 2 дремки, навечер често се буди и јас сум како зомби!
    Епа како да имам енергија да го чувам цел ден кога навечер немам сон!
    Преку ден е преактивен! Абе не застанува. Само лази низ цел стан, се фаќа и станува, отвора фиоки, се качува на што ќе најде. Не знам дали имам мајмун дома или бебе од 8 месеци (денес полни 8).

Истата рутина ја имаме од бебе. Се бањаме 8-8:30 и спиеме во 9. И ете го во 9:30 станал! Ако се наспива за 30 минутки тогаш ок, извини синко :)

Ајде неделава му сменив, го бањам 7:30, 8 скоро заспан. Пак иста песна.

Зошто е тоа немирно спиење? Една минутка не е во иста положба заспан.

На dunika, Cherry333, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Слично е и кај мене, и јас не знам што да правам. Знам како ти е .(facepalm)

20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Така е затоа што сега учи тон нови работи, да се движи, да лази, да се фаќа и поткрева... Тоа се рефлектира и во сонот. Од мое искуство со големата, а и од блиски со деца, првата година на детето е таква, тогаш сонот е најнемирен. Откако веќе ќе проодат е друга песна, ќе се трошат повеќе и помирно ќе спијат. Со големата како зомби одев на работа, по цела ноќ се нишкавме, со саати :whew: Од 8-12 месеци беше најлошо, тогаш ми се чини беше врвот :worried: После годинка, почнав да имам друго дете, се’ се смири. Ден денес си е голема спанка :D Така што поминува тој тежок период, еве да те утешам (fingers)

Бебка ми е 8 месеци полни и засега е бубаче. Многу, мнооогу помирна од сестра и’, си преспива цели ноќи, никогаш се нема разбудено да галами :D Единствениот “проблем” со неа ми е што станува многу рано, во 6, некогаш и 5.30 (откако се смени саатот :worried:). Сум пробала и со заспивање покасно, ама исто е, така што сега и двете ми се во 21.00 во кревет и тоа е тоа. Ама пак грев е да се пожалам, зошто вистина си спие бебка.

На mal.ecka, dunika, elenaklasik и 5 други им се допаѓа ова.