Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Јас па се чудев што му е финтата, на стомак лежи и тргне цице :)
    Баш вчера се нервирав и го викнав маж ми да види што измислува син му.
    А тоа сите така правеле.:)

На 0ли, Jana06 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    170-180 мл да врие вода и 2 лаж палента

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Во право беше, заби биле :) Сега долните двојки и тоа случајно му ги видов.
    Готово, се помирив, нема спиење дури не искочат сите заби ;(;(;( 8 заби за 2 и пол-3 месеци

На 0ли, Dikinzi, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.792
    Не мора да значи, и тоа е релативно. Ама биди спремна дека 4ки и 3ки се уште помачни.
    Синко 5ки вади ама сеуште му се само отечени жлебините а екстра нервозен е. :|
    Тоа е, некои деца имаат повеќе мака од други. Мачкај генги гел, давај да гризе ладни глодалки и ке помиме.

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Колкаво е?
    Мојата 9+
    Кон крај на 8ми месец иста е,од бебе сакаше да се бања,сега уште кога ќе види дека ја земам за во коритце вришти,премира и се треси.Едвај со мм ја бањаме а што убаво сама си ја бањав.

6. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Исти сме и ние кога има мекој во соба не цица и си одиме сами во спална, затемнувам и знам дека ќе цица како што треба

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Здраво мајки,кога ве читам знам дека не сум сама и некако полесно ми е,сите минуваме низ слично :) инаку мене ме интересира дали барем на раат менувате пелена? Оти ние не седиме 2 секунди мирни одма се врти и сака да се исправа...му давам предмети да се занимава ама додека го избришам му здосадува и таман кога треба да ставам пелената оп се свртел па ајде брканица па кловн прај се па дај други предмети и додека наместам пелена цела енергија ми ја зема...

На babyboy1, lavinija28, kockichka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    8 и 1 недела. Исто и кај нас така. Не знам што да правам

9. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Истото е и кај нас плус со плачки едвај го предиблекувам и му менувам пелена

На Pocahontas9 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Да ти ја цитирам мојата: " греота момичката пак на земја те кладеле бабичка" ...... "леле баба пак во кошот ди како уф затвор да те кладеле" малата утре 10 м јас веке скоро да отрпнав на глупостите :)

На babyboy1 и Enci201 им се допаѓа ова.
  11. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Само јас никако да отрпнам

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sjmsas

Sjmsas Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Мајки имам едно можеби смешно прашање, како го чистите носето од мрсулчиња, не кога е настинат туку секој ден. Кај нас е вистинска борба и веке почнаа да ни прават проблем со дишењето.со аспиратор нема шанса.

13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Ако има мајка што успева да смени пелена лесно, нека се јави :rofl:. Синче ми расте со брзина на светлината, многу е сладок. Почна да имитира гримаси, татко му му се криви со јазикот, он по него. Писка кога сака да се закача и да си игра. Плеска со рачињата понекогаш, ама повеќе ја крева едната рака во вис и мафта, и пее Аааааааа, пресмешен е. Си има омилена песна и кога ќе ја пуштат на тв го гледа спотот и не мрда, после се враќа на роварење. И кога е гладен мљацка со муцето, њомњом си прави. Почна и да збори повеќе по бебешки. Моторички, тука сме, оди држејќи се за мебел, проценки прави дали може да се префати од еден до друг предмет, ама знае и да се откаже ако гледа дека нема да е стабилен па си седнува на гзе. И така, многу ни е интересно, едвај чекам само нешто ново да научи и да си го гледам со восхит :inlove::inlove:

На babyboy1, Bubish26, elenaklasik и 9 други им се допаѓа ова.
  14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    И таман се смирил, моментот да му наместам чиста пелена црцнал да моча

На BY<3, *malenavolena*87, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Јас секој ден после бањање и го чистам со аспиратор, ако и се суви мрсулчињата ставам по една капка физиолошки и влечам. Исто успешно е до негде со стапче за чистење уши.

16. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Уште малку ќе направиме 6 месеци (кога поминаа не знам :)). Па ме интересира тие што се на ад 2ка дали давате само 3 оброци по 180мл како на табелата?
    Најверојатно ноќта ја преспиваат, а преку ден 3 пати ад и една кашичка.

За нас тоа секако не е изводливо бидејќи е прематурче, а и не е јадач воопшто. Пие 80-100мл на 2.5-3ч, пробуваме и да воведиме оброк, но се уште јаде само по малку. Пие и мајчино, но немам доволно. Отприлика пие 8-10 пати преку 24h (и преку ноќ се уште пие на 3 часа, вечерва прв пат врза околу 4ипол часа). Од тие 3-4 со мајчино, другите 5-6 ад.
    Така да 3 оброци по 180мл не е за нас. Па дали ќе може да му давам повеќе пати по 100мл или да продолжам уште малку со бр. 1?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    7.027
    Po 6 meseci nastanuvaat golemi promeni vo razvojot kako fizicki i psihicki.Nastanuvaat poizraziti skokovi zabi lazenje i slicni raboti.Pa zatoa mora sama da go sledis kolku i sto mu e dovolno zatoa sto vo ovie fazi znae i da odbiva hrana minimalno kolicestvo na mleko odnosno najdolna granica e okolu 550 ml .A toa deka ja prespivaat posle 6 mesec cela nok rwtki se i tie slucaevi sledi go bebeto pelenite raspolozenieto i spored toa i ishrana.

18. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Тој е многу весел и разигран, само мрда со ноџињата и се смее. Сака се да фати и да стави во уста. Си мочка и кака редовно.
    Не ми е јасно само дали може да му давам од ад 2ката наместо 3 пати по 180мл, 5-6 пати по 80-100мл бидејќи толку пие. Нема шанси да испие 180мл

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.211
    Беба го имаше својот 7ми лет за 10 месеции, фала Богу супер помонавме. Весела, играше, пееше цеел лет. Не знам зошто Австрија појќе спие од Мк ама знам дека и ја сум поодморена. Утре сме на контрола па да видам дали има барем 8кг., да видам што ќе ми кажет за тоа што ќерка ми одлучила да е манекенка и бега од храна т.е. 3 дена јаде, 6 дена не.. демек да го потрошела тоа што го изела.
    Застој нема, километри се лазат, да ја пресоблечам не можам, да ја искапам без да почне да бега не можам. Се е во ред додека не и појде една капка на лице, кога ќе и појде, станува, се тегне, покушава да избега со пената на глава, добро како го капите бебето од 10 месеци кое не може без држење да стои, а за во корито не е?
    Многу е весело, бесно, активно бебе, се нервирам на коментари кога ќе речат хиперактивна е.. дали од толку мало може да се види дали вистина е или е само некој период? Ќе се стивни ли малце кога ќе порасне или ќе е бетер? Искуство со бесни дечиња има ли некој?

На *malenavolena*87, babyboy1 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  20. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Јас давав повеќе пати помалку мл. Пример сега сме 9+ имаме 3 каши и 3 до 4 пати млеко, 120мл давам и толку сака.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.