Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Јас, дури и го платив тренингот ама не го правам. Се предомислив. Претпоставувам дека треба да се буди и дека со тоа нешто учи.
    Ете твојот нели едно време сам заспивање, а сега не. Природа, веројатно така треба.
    Малку е нереално што ни наметнуваат дека треба да спие цела ноќ.
    Горе доле тоа е, го оставаш да плаче, му даваш сигнал "плачи си, ме те земам".
    Еве членкава горе вели заспива сам, ама пак се буди вечерта.

На Jana06, dunika, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Zdravo mami . Nie denes pravime 6 meseci pa se prefrluvame vo ovaa tema. Sakav da ve prasam za mislenje. Od koga pocnuvate sa gi sednuvate vasite malecki, pedijatar mi vika mozes od 6 ipol meseci veke da stavas da sedi ,a drug vika samoto dete ke si kaze koga ke bide spremno xa sedenje. Malava ja imam nekolku pati sednato i gledam deka moze da sedi ima i ramnoteza, ne paga levo desno ni nazad , samo nanapred nakaj nodzinjata se navednuva. Dali e vo red vele da ja sednivam ili da pocekam uste nekoe vreme. Me interesira za hranilka dali mozam da pocnam da ja sednuvam . Fala vi mn :*

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Јас сметам дека бебињата кога немаат повеќе потреба од храна и имаат капацитет да преспиваат цела ноќ, треба да преспиваат. Моето бебе не знае само да заспие, никогаш не знаело. Не сум го оставала, грешка. Насабајле најчесто станува нерасположен, ненаспан и со плачки. Х работи ги мачат, заби, процесирање на информации и преживување на ден и им треба одмор, прво нив, а и на мајките. Од мајки што направиле тренинг слушам позитивни искуства, бебињата значително порасположени се и посмирени. Само ете јас не знам дали ќе бидам доследна на тие правила, не си верувам себе и не превземам иницијатива уште..

На *malenavolena*87 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во хранилка на 60 степени кога јаде, а во количка да седи на 45 степени. На 90 не треба да го ставаш, самото ќе си извежба и ќе си седи на толку степени.

На Chuchanov и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Немој да го учиш да седи, да го влечеш за рацете или да го потпираш со перници...ќе почне да лази и само ќе седне кога ќе биде спремно.
    На хранилката можеш да го ставаш неколку пати по 20 мин.
    Вака на нас ни кажа физиотерапевт за деца.
    Ние сме скоро 8 и уште нема седнљто. Правеше обиди, па се откажа.

На dunika, Butterfly1107 и 0ли им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Беба моја почна откај 5 ипол така да ја седнувам потпирам со перници и сл. А од кај 4 сама ми се теглеше за раце да се исправи дда седне па така неколкупати у ден ја вежбав. И одкај 5 месеци ми е на под по цел ден. Се влечеше и кај 8 ми почна веќе да лази и се исправа на нози. Стресен период е сега најмногу сака гледање. Некни на колена се исправи на едно шкафче па некако се слизна и со челото малку од фиоката се удри па поплача и имаше црвено сина линија па помина. Чорапки со гумички треба повеќе пара да и купам да не се лизга кога стои.

Дотката мине настината не е на школо тие денови, па еве од денес и беба со растечен нос и кашлица помалку. Ќе дкренам. При крај сум со нервите. Мн сумнервозна у последно време, мислам време немам за ништо, се трудам да бидам смирена, ама тешко.

На Dikinzi и SanelaS им се допаѓа ова.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    До кога ви спијат у врекичка бебињата? Големата уопште не соиеше у вреќа. Со јорган или ќебенце ја покривав. Бебево ми спиеше у зимска вреќа до пролетта, потоалетото со тенко чаршавче, i koga zaladi крај август до septemvri со потенка вреќа. Сега со јорган.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.955
    Допаѓања:
    12.223
    И јас сум на ум да ја ангажирам.
    Точно, греота е уште сега нервоза да истураме.
    Почнува да разбира, да анализира, а забораваме да внимаваме и за тоа зборувавме со маж ми, дека прв збор ќе му е - у пи**у матер.
    Срамота! Какви родители никакви! :$

Многу се нервирам кога се буди и седи по 2 часа. Исто како кај @RAK91 . Мислам дека од скокот му е. Истото го правеше во 30та недела, не беше стандарден скок, туку кога учат дека мајката/таткото можат да заминат, да излезат од соба. Еве и сега така правеше 3 вечери. Во најслатките сати, ситни саати кога сум се засонувала и најмногу ме одмора спиење тогаш, ете го! ]:)

Јас ифрит бесна. Ќе се натокмам за цицање, демек успаванка, ќе упали, трици. Се врти на една на друга, па ќе се прозева и толку е, знам дека отворил очи. И почнува да брбори.
    Многу се разбрбори овој скок.
    И тука почнувам да го вртам, да подвикнувам, кутрото ќе се заќути и ќе се сврти да поцица уш малку, ама нема како, буден е. А гледа дека сум нервозна.
    Мораме да го решиме спиењето. Мислам дека ќе продолжи да станува на 2 3 часа, ако не преземам нешто.

На Panovic, RAK91, Cherry333 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    За будењево навечер.
    Мојава само неколку пати ја преспала цела вечер,ама генерално се буди по еднаш два пати.
    Кенка само кога искачаат заби,иначе исклучиво се буди и си брмчи и се смее.Скроз е расположена,кога е во скок сака да си игра саат време па си продолжува да спие.Мачно ми е некогаш кога сум екстра скапана,ама кога ме гледа и се смее,некако се топам од љубов и не сум ич нервозна.
    Туку,друго ме загрижува.На првото будење кај 2-3 ч,никако неќе да продолжи да спие во креветче,туку само до мене,не знам од каде и е потребава,6,5 мес спиеше сама:headbang:
    Околу ова ке морам да поработам,каков убав душек и купив,штета е да спие на спална со нас.Најпротив сум за ова,а си се погазив сама:doh:

На Sexybaby86, Cherry333, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.955
    Допаѓања:
    12.223
    Шо чаре да смислиме за да им продолжиме спиење... :?:
    Кога легнуваат навечер и заспиваат со цицање или било како, па се будат набрзо, е тоа будење за цицање да се скокне. Значи дали со тапкање, со галење, мора некаков начин да се најде. Е сега не паше за сите, ама бар да се потрудиме.
    Факт дека не се буди од потреба за цицање е тоа дека не призаспива секогаш. Цицањето го користи како начин да призаспие, ама не му успева секогаш. Врти сучи оп се разбудил во 3. Трета смена. :D |-)
    Во секој случај плачење ќе има.
    Многу сум сега внесена како да си го научам да си продолжува циклуси и да станува еднаш до двапати. Ама не знам како.
    Почнав од денес со мече да му давам при заспивање. А бе вака лесно заспива ама се буди почесто. Е ми и мене сон ми треба. Не сум себична. Кај слушнав негде еднаш: родителите ги тренираат бебињата, за да можат да се наспијат. Е ајде како не! И сега сум егоист, а? Само јас да си спијам, другите шо ме брига? Па и бебето ќе е свежо, задоволно од сонот. А не кога се буди сред ноќ, па утрото кемкаво, едвај чека да дремне.
    А и да се родителствува треба.

А преку ден, спие двапати по скоро два часа, милина. И поретко бара да цица сред дремка. Си ја продолжува самиот.
    Ама ноќе како? Дајте некоја финта

На *malenavolena*87, RAK91, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  11. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    @elenaklasik ако дознаеш ѕвони ми:call:(mooning)
    Купив една книга,The secrets of a baby whisperer,не сум стигната до дел за оваа проблематика.но интересна е,поучна.Ако има нешто,ке споделам.

На RAK91 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Јас му тргнав ноќен подој, веќе месец и нешто не цица навечер, во 6 7 прв пат цица. Немаше плачки, едноставно почнав да му давам само еднаш накај 3 4 кога ќе се разбудеше еден период, па полека престанав. Заспива само што го земам во раце. Го држам некое време и го враќам на спиење. Значи тргање ноќен подој, џабе. А направив и беља, мислев дека ако спие до мене, ќе спие, ноуп. Кога ќе стане во сред ноќ, го игнорирам, не го стимулирам никако, едноставно ништо не пали. Следам совети од мал кога е (добро де освен спиењево заедно, очајничка мерка) и он пак по негово си тера. Не е во скок, знае по 2 саати буден рандом да си седи од секогаш.. И дневните дремки ги расипа. Спиеше еднаш скоро 2 саати, втор пат саат ипол, сега 2 пати по околу саат, најчесто по 40 минути. А знае и за 15 20 минути свеж да стане. Никаков ред нема детево. А тоа што толку сум се трудела да му го воспоставам од мал ме вади од контакт. Очигледно не сум се трудела доволно.

Последна измена: 25 ноември 2020
    На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.955
    Допаѓања:
    12.223
    Во креветче спиеше, па почна со тебе да го земаш?
    Е тоа не знам како изгледа, да го креваш 50 пати во ноќта, за цицање. Мојот спие во дневна на г-то со татко му, јас во спална одмарам. Кога почнува да плаче, кукурек сум и одма кај него за цицање. Не е во ред така, мал стрес на телото ама немам смислено начин да спие во креветче. За тоа треба помалку да се буди инаку стежнат е, да не ми падне при кревање. Па и душекот подолу треба, ко шо сум пониска, ќе треба да се навалувам повеќе, да не се најдам внатре, мајагери в џигери потег. :D Затоа мислам чаре сега да го префрлам.

Ако мислиш дека не ви е добар редот, побарај консултација кај доктор гуднајт. Или почни сама по малку. Првите дена секако е потешко, ама бебињава полесно се прилагодуваат на промени, навики.
    Како го заспиваш?

На WonderGuurl, dunika и SanelaS им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Не бе кај нас таткото е на дневна нана, се лигави. Јас навечер немам никаква одмена.. Инаку да, спиеше во креветче, па го земав со мене на спална, но многу се движи, често го наоѓам со главата кај моите нозе, а покриена како што сум страв ми е да не се замота во кебето. Исто перници има затоа што се мава со главата во ѕид во сред ноќ знае да си седне спиејќи и да му паѓа главата надоле. Премногу е ризик, ќе го враќам во креветче сега. Заспива во раце најчесто, некогаш имам среќа да не морам да станам да го нишкам, ама најчесто бара малце шетање, ништо претерано. Ретко на цице заспива, му давам само навечер и насабајле. Инаку скептик сум за "редот" затоа што тргнав на работа и го чуваат баба ми, мајка ми и свекрва ми се ротираат детево е збунка и онака и само менува локации. Да помине коронава во градинка го пуштам да се стабилизира малку..

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Бебе спие со нас на спална, маж ми е труп, не знае што се дешава навечер :) еве пример синко синоќа спиеше супер, само еднаш или два пати стана да цица и си продолжи до 7:30.
    Секој ден е различен, нема никаков ред.
    Не знам како ви спијат во креветче, па тоа значи на секој час да станувам, да го кревам, па да го спуштам пак назад :(
    Па кога ќе прочитам некаде да заспиваат со галење, со мазење или со приказни... епа тоа нема шанси кај нас бебе да лежи мирно, а јас лабаво да му читам!
    Во врска со книгата, за делот со спиење, пишете и на моника зец на инста, го има скенирано тој дел. Само јас никако да го прочитам.

На malecko5, WonderGuurl, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во врска со седењето, почна сам да си седнува и само назад се случува да се навали. Дали сега може да го ставам на 90 степени или уште не?

17. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Колку има?
    Јас од 6 го ставам под 90.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Антоније рече никогаш на 90 да не го ставам, максимум што смеам е 60. На 90 само сам да се исправува, па ќе се навали да си одмори, па пак. Ако си забележала по улици, во количка ако е спуштено седиштето на пример на 45, бебињата сами седат исправени и си гледаат. Тоа треба само да си седи на 90 без ти да го ставаш во таа положба.

На Enci201, mal.ecka, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    За 10 дена, 7 месеци прави.

20. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Да, јас го ставав во хранилица под 90, дека бебе почна само да си седи. Жилаво бебче е, дури и ретко паѓаше наназад.
    Ама и педијатар и ортопед ми рекоја, од 6 месеци веќе може под 90.
    Како ги храните во хранилица ако не се под 90? @Jana06