Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Имам пишано за 5тиот дека ме исцеди,ослабев од шо немав време да јадам.Не е плачлива мојава,но бараше да сум до неа или бар во нејзин видокруг,навечер цицање на секој час,среќа 3 недели беа во прашање.После тоа се смени нагло,односно и дојдоа некои карактерни црти до израз и секој ден е се поинтересно.
    Сега е во 6ти скок,одлично го минуваме..

На crazylady, 0ли, Bebac и 3 други им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мислам оти навечер уопште не спијам, секоја вечер сакам да бројам колку пати станувам ама не успевам. Моја беба ми се чини дека на секој пола час или час станува. Ќе спие и после пола сат ќе затера два трипати по ред да станува, па пак еден сат спиење па пак дтанување итн. Не цица секогаш кога ќе стане и не плаче. Ќе се размрда ќе и дадам цуцла, ќе заспие па пакќе стане ако цица ок ако не на цицка ќе заспие. До кај сте стигнале со гооднајт, има ли резултати @Dikinzi не се сњќсвам кој друг ја пробуваше техниката.
    @Vanessa9li стави му играчки во водата некои лажици шишиња или тропалки.песнички пушти @RAK91 некни и купив слонче што лази и пее песни, зборува, активно и едукативно е. Не сака да го погледне, големата игра со него. Има голема платнена маша кукла, голема е исто како неа и многу ја сака: Исто шишиња лажици, делинско, некои електронски апарати |( да и дадам делинско ќе заборавиш дека дете имаш дома, сите копчиња ќе ги изеди.

На strelkata, RAK91, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

Не правеве јас по тие методи. Јас сама си терав :D

На ddevojce и crazylady им се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Кажи ја тајната ,оти ќе полудам веќе..

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Моево од 5 месеци почна само да заспива во креветче и цела ноќ 12 часа би ја спиело без будење, но го будам еднаш за јадење поради килажата.
    Кога беше помал, врзуваше по 5 часа, па се будеше за цицање понекогаш еднаш, понекогаш на саат-два.
    Сега и ако се подразбуди ноќе со кенкање, ќе покенка кратко и си продолжува да спие. Заспива 18:30-19:00 и спие или до кај 5 или до кај 6-7 :inlove:
    Мислам дека сам се научи еден период кога мм беше на одмор две недели и цело време бевме надвор или со количка или со кола, па заспиваше без мене. Каде и да бевме, ќе го нацицав и ќе заспиеше. Сега пред спиење го бањам/туширам, си игра и ровари додека го спремам, цица, пие ад во креветче, се врти на меше, го местам и излегувам, а тој си спушта главче и заспива.
    Дење го ставам во креветче, си се врти и се шета во него, па ќе си легне и ќе заспие. Секој ден речиси во исто време ова се случува. Се препородив, а гледам дека поубаво и поцврсто спие вака, а на цице на секое се будеше.
    Најпрв чекор да спие во креветче беше навечер кога ќе заспиеше цврсто, го префрлав во креветче и спиеше додека не се разбуди за цицање, па околу 2 се будеше, па цицање, заспивање на цицка и цврсто заспивање траеше 2 часа. Потоа следно откако ќе јадеше, го легнував на кревет, изгасено светло и сè, изморен од шетање често ќе си гледаше во една точка и ќе заспиеше сам. Па дури после сам во креветче почна. Уште ептен мал некако почна да врзува многу саати.

Знам дека си дискутирате вие со поголемки бебиња, но да си кажам и јас :D Пресреќна сум што без мака и без плачки се навикна, никогаш немаше да се решам некој тренинг да применувам.

На Филотеа, Enci201, dunika и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Нема тајна озбилно, неколку страни поназад напишав се. Ќе го побарам после баш ќе му направам копи пасте :D

На crazylady и ddevojce им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    7.661
    Воопшто не ја земаше во раце, или ако плаче ептен ја земаше?

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Убаво штом ти заспива само бебето, и моето заспиваше само до кај 6 ти. Ќе го нацицам и заспиваше само. Се будеше на два три часа. Пткога активна стана да шавре низ дома секој ден нешто ново потешко. Почна да ми прави проблеми при заспивање јас са лулам она ѓи се тегне како пушка се оптега на сите страни кенка |( и ај ќе се луламе на една на дрига страна ќе прошетаме низ стан да и дојде повеќе дремката или после пет мин пак ќе пробаме и така. Не секогаш сма се дешава

На 0ли и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не ја земав ич, плачеше по пола саат до 40 мин, што за мене е супер, оти очекував над саат време да биде. Ја местев на страна, и давав цуцла, ја покривав. Тоа го правев на секои 5 -6 минути,повеќе или помалце, за тој пола саат додека плачеше. Потоа,кога ќе станеше пак ( за сат или 2) , пак истото го правев, и така :D

На strelkata и Cherry333 им се допаѓа ова.
  10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Од денес ве дружам, не ми се верува колку брзо летна времето како вчера да се породив :rock:

На Филотеа, crazylady, ddevojce и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    7.661
    Не да лета.. Јас во декември влегов во 9ти,сега се присетував на возбудата, мислев ќе се породам во секој момент, уште малку ја напуштам темава :o

На babyboy1, crazylady, ddevojce и 8 други им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.215
    Допаѓања:
    24.632
    Нема тајна, едноставно има такви деца кои не спијат, едно од нив е моето, еве 2 год ќе прави уште станува ноќе (не пие млеко, само вода некогаш бара).
    Имаше 9, 10 месеци ко пробував некои техники, не давав да цица, со мм во дневна спиеја, само неколку дена траеше, после пак по старо, станување на пола час, 15 мин...на работа почнав кога имаше 9 месеци, не се издржуваше и уште е така, до 14 месеци цицаше, го одбив и исто се остана (цуцла, млеко не прифати) само се влоши заспивањето навечер, многу тешко заспива, со саати, в раце со нишање, а машала 17.3 кг е, поинаку не заспива пробано е се повеќе пати, лежење на спална не успева, само в раце и тоа прво ќе се изнаплачи поштено па после ќе почни заспивањето...еве вака е од 14 месеци до сега 2 год. Тешко многу, сега 5ки вади, еве ноќеска 4,5 пати стана и плачеше и в раце кај мене е секое презаспивање, седната в кревет нишам, ако го оставам сам да презаспие тоа не е случува, тогаш настанува тантрум и одење во дневна и таму во тишина седење 1 саат пак во раце, упте полошо.
    За друго дете здравје, ноќе после 6 месеци не давам да цица, оставам в кревет само да презаспие, доење до година поќе не. Вака пак нема да се зафркнам, по цели ноќи на цицка, ама прво дете неискусен..
    Со среќа и со лесно

На crazylady, Cherry333 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    7.661
    Моево не цица навечер. Му тргнав ноќен подој кога беше 10 месеци. Стандард се буди неколку пати, за заспивање кога како, некогаш заспива лесно, некогаш борби водиме. Го земав со мене да спие во кревет, не мрда до кај 2 3, после до кај 6 кенка неколку пати ама спие. Само не ми е безбедно до мене да спие, во креветче понемирно спие. И не знае да презаспие сам.. Не знам што ќе правам, како удрена во сред ноќ планови си правам како ќе го оставам да плаче од утре, а сабајле станувам предомислена и жал ми паѓа.. Вака така ќе пројде време и ќе порасне бебе, што да кажам..

На crazylady, lackygirl и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Се надевам ке остане така (fingers)
    Кај мене од 4м до 8м заспиваше сама се будеше еднаш за млеко или ни еднаш.
    На почеток ја ставав до мене кога ке сетам дека заспива значи полузаспана ја ставав во креветче за потоа дирекно да преминеме само во креветче.Совршено беше.
    Но од 8м навака се се промени,регресијата страшно не здрма бебе не сакаше воопшто да легне кога ке заспие се будеше на пола саат
    Тоа траеше до 11м во меѓу време пролази почна да се исправа сама,заби интензивно вадење.
    На 11м прооди.
    Сега е 13м вади тројки се буди со плачење на секое нормално има и мирни ноќи но не се случило да преспие цела ноќ од тогаш.
    Единствено нешто позитивно моментално е шо сеуште заспива сама.
    Не ми беше намерата да те плашам ама сакам да кажам менуваат преку ноќ.
    Се надевам твоето е едно од оние што спијат по цели ноќи.

На 0ли и Dikinzi им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.954
    Допаѓања:
    12.214
    Идила!
    Вакво да нарачав, не ќе добиев. :D
    А не не, не де жалам, има бетер од мојов ама мнооогу добро ќе ми дојде да спие кај него. Ама сам не ќе оди, треба да го ставиме. А мама му упрпана, како ќе го биде.

Ама твојов од 5 месеци велиш. Спиевте претходно заедно во кревет па го префрлаше?
    Скроз згаснато светло?
    Кажи кажи уште некоја финта како да спие без плачки.
    Можда и шишето има улога, го успива, припрема му е за нанкање.

На crazylady и 0ли им се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас се надевам дека ќе остане така (fingers)
    На кревет лежев со него, со цице во уста и така заспиваше. Кога цврсто ќе заспиеше и ќе пуштеше цицка, станував, го префрлав во креветче и само ќе продолжеше.
    Шише сега му давам во креветче, а претходно цицка му беше асоцијација за спиење. Можно е шишето да му е дел од ритуалот, но тоа само навечер. Дење пие и после си игра, па заспива.
    Инаку, навечер секогаш светлото е целосно згаснато, само малку светка еден уред што покажува влажност и температура на воздухот внатре и надвор.
    И во петтиот скок сам си заспиваше и спиеше цела ноќ, можеби 2-3 дена закенка. Додуша, во скок секогаш ноќното спиење му било супер, денските дремки му се пореметувале малку.

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  17. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Збори ми за летање, лани ова време броев денови за да си седнам дома од работа :)

На crazylady и Cherry333 им се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    Kako ja lecite nervozata i umorot ( majki na deca sto ne spijat).Jas imam pomos za rabota niz doma ama maliot celosno me iscrpuva so stanuvanjwto noke po sto pati.Sekoe utro stanuvam se ponervozno i so silni glavobolki kafe, koka kola so limon, nekoi vitamini ...i nisto ne mi pomaga.Od umorot duri nekogas premnogu sum nervozna i nemam sili da igram preku den so nego.Se drugo veke bataliv i se pomiriv deka treba da gi pravam ponataka ama so glavobolkite sekojdnevni nemozam da funcioniram.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Мене нема ни кој да ми помага, сами сме со сопругот а он е 13 часа на работа, малава е по цел ден кај мене во раце,го сака целото внимание на светов, станува по 5 пати ноќе и сум преуморна ама сепак ми е најубавото нешто што ми се случило до сега и уживам во тоа. Ќе порасне брзо, уморот ќе го снема ама барем максимално сум и се посветила неа. Чистам кога можам и се останато, фокусирана сум на неа и воопшто не се нервирам, бебе е тоа мора така да биде

На dunika, Kallias2, Chuchanov и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Еј женски, како изгледаат каките на вашите бебиња :)
    Инаку, мојот се научи да кака во сред ноќ, некогаш во 3:30 некогаш во 5:00 лудило
    Некогаш ќе презаспие одма, собата смрди корне до сабајле :)
    Се си мислам дека си има проблеми со мешето, некоја нетолеранција, нешто има. Од мал слуз во каките, сега ми се чини пролив. Ќе изеде нешто од сабајле, попладне искакано. Структура како кашичката само да поминала низ цревата, малку згусната.

На crazylady и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.