Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Не прашувајбза нервоза, неможам да се поднесам во некои моменти. Кога ќе почнат и големата да мрмка и маленкото да кенка лелеееееее нервен слом ќе добијам. Не се справувам никако.

На strelkata, crazylady, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    Никој не оспорува и не постои никој што не го сака своето дете најмногу на свет и се максимално посветува и ужива во мајчинството. И неминовно е дека уморот ќе го снема, моето прашање беше друго да сподели некој доколку постои што има силни главоболки и што му предизвикува дополнителна нервоза сето тоа како се справува на кој начин со проблемот.

На strelkata, crazylady, BY<3 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Пробај со б6 и магнезиум +вит.ц и парацетамол
    Веднаш штом почни главоболката,мене ми помага.

На crazylady и SanelaS им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене ме боли глава кога сум дехидрирана. Пијам многу вода за неколку саати и ми поминува. Е сега, главоболката од стрес и умор е различна, ме боли и по 3 дена. Поминува кога ги спијам сите дневни дремки со него. Освен помош да побараш од блиските, не знам како на друг начин да си олесниш :( Те разбирам скроз.

На K7M10J, strelkata, Bebac и 2 други им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.954
    Допаѓања:
    12.214
    Имам пробано два начина, ама не е за фалење : коса си корнам буквално и една модринка си направив од шо се лупнав со тупаница по нога. Ама не пробувај и ти како мене :D. Најубо то шо ти е мерак за да се истушиш, то напрај го. 8-|
    А за главоболката, ох мамии.. кафе со лимон, дремки да користш кога можеш масажи на главата, лесни масажи на телото.

Последна измена: 3 декември 2020
    На crazylady, mal.ecka и SanelaS им се допаѓа ова.
  6. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Далеку од тоа, не ни мислев дека некој не си го сака своето дете.Само сакав да ти кажам дека се е во нашата глава, ние го програмираме мозокот, ако ги прифатиш работите како што се ќе ти биде многу полесно.

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.954
    Допаѓања:
    12.214
    Можда имаш позитивен став кон нештата, ама кога си наспан поизразен е тој став. :D

Верувај дека кога не ти дава душата да бидеш таков тоа е и нема што друго. Сѐ е тоа минливо, да, ама немање сон и тоа како ја затапува волјата, функционирањето нормално. Пред некој ден мини-депресија ме фати. Ич волја немав.
    Во ред и да испцуеш и да си нервозна да не потиснуваш... посилно е од мене понекогаш, не можам поинаку.
    Што ако си ја повторувам ко дефиниција реченицата: ќе помине ќе помине...? Кога не знам кога ќе се стабилизира; мозокот се суши од неспиење, срцето ми потскокнува на секој плач и сред ноќ сила да најдам за да го смирувам бебето. Ок, мајка сум, фала на Бога за тоа, ама секако дека не сум робот. Следниот ден од умор, не дај боже сѐ се случува. Ќе заборавиш нешто вклучено, немаш сила за играње, за низ домот раскревање... :sweat:

Се надеваме бебињата да имаат и мирни периоди, за кога се бурните да имаме сила да се справиме. (fingers)

Последна измена: 4 декември 2020
    На strelkata, MimiG, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Затоа поддршката од сопругот во тие моменти и те како е битна. Тие мали слатки маки ( навидум) можат да направат големи проблеми покасно.:)

На strelkata, Butterfly1107, BY<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    И јас имам силни главоболки. Што од нервоза, што од синуси, што од ненаспана.
    Голтам Вентор и Аналгин. Не ми помага.
    Се повеќе сум исцрпена. Само мм ми помага, т.е. учествува во родителството.
    Незнам и јас што да правиме и двете? Ако има некој убав совет нека пише, нека ни олесни, нека не просветли.

На strelkata, SanelaS и Dikinzi им се допаѓа ова.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Јас не верувам дека бебе плаче постојано 24/7
    Кога тоа дремнува дремни и ти, кога сопругот е дома нека го изнесе надвор нека го прошета ете пак време да одмориш
    Мајка, свекрва во посета нека го позанимаваат легни ти в соба

јас лично поголем дел од денот сум сама, бебе преку ноќ се буди 2-3 пати цицнува и продолжува, преку ден е будно на секој 2,5-3 часа, за тоа време малку на подлога, малку в дубак па јадење па ќе го заспиам и јас си лежам со него. Не велам дека сум одморена далеку од тоа ама сум помирена и навикната на малку саати спиење.

со бебе треба многу многуу трпение

На strelkata, dunika, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Провери притисок да не имаш. Исто така @Jana06 арно пиша, може да имаш главоболки и од дехидрираност. Јаа така во бременост лечев главоболка, 2 чаши вода наеднаш, и се смируваше. А сега, знае да ме фанат од промена на време, од неспиеност, ама да ти кажам почнав мака да гледам и од притисокот. Ептен ми паѓа.

На strelkata, Филотеа, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    eve jas konecno otidiv na proverki i zelezoto i sekerot mi e mn nisko pa od toa se proizleguva i drugoto.

На dunika, crazylady, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Притисокот ми е супер, фала му на Бога. Главоболката е од нервоза, синуси и што не сум наспана убаво.

На Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    И тоа проверив и се во ред. Закажав за уво, нос и грло, поради синусите. А, за нервоза ќе почнам со камилица и Валеријана.

На Dikinzi, SanelaS и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Зошто не си наспана,период/скок е или хронично е веќе?

Јас иначе каква спанка бев,по 10-12 саати ми требаа да сум таман,сега со 5 саати и тоа исцепкани го издржувам цел ден.Се навикнав.
    Порано дремнував со неа,сега само лежам покрај неа и така одмарам..си чачкам не тел или серија на Нетфликс гледам.

На elimkd, Bebac, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Уште сме 0-6м ама овде се поголемите бепчиња па да прашам.
    Кога научија да прават браво со рачињата, тапшин тапшин, да си играат "ѕе" со вас и некои такви работи? :)

17. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Синко е во скок. Ама мислам дека е веќе хронично. Од кога се породив не сум убаво спиена. Синко да закенка, будна сум. Тоа е. Нека е жив и здрав. На смеење велам мама ќе спие кога ќе умре.

На mal.ecka, dunika и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Кога плаче маленкото мм ме гледа дека нешто искри прскам на нерва ме бие ( не секогаш де) одма ме прашува дсли сакам трето :rofl: му викам шо ти е криво третото ако плаче второто :rofl:

туку моја беба ми качи температура минатата недела беше затнана полека почна да и поминува велам добро е ќе се оправи, и денес оп и тоа одма право 38/7 аман веќе.

На mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    kaj dve tamu i tri ne se misli ic hhaa

На ddevojce, elimkd и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Леле како фати ладно и тмурно и јас сум за никаде... Предходно барем ке свртевме круг со малата бар 30 мин.... Сега тука врне веке 3 дена не е за излегување и башка ситуацијава нигде што не сме мрднати и мн сум нервозна.... И знае глава да ми пука некогаш... Пред некок ден дури имав нагони за повракање од главоболка и со парацетамол едвај ми се смири.... Инаку кога како денес сум нервозна со некоја поголема причина обично чистам.... Значи тоа толку многу ми ја вади нервозата страшно нешто :).... Едноставно се истурам врз предметите :D

На Bebac и SanelaS им се допаѓа ова.