Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Како е сега ? Нека и мине побрзо :*

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Имаше 39/9 ја носев на дежурен се е ок чиста е некоха инфекција кажа. Лошо е шо има висока темп и треска. Целата е ладна. ПЧепот не држи ни 4 часа. Ке му дојде на триипол часа најизменично парацетамол и ибу.
    Ми се спие ми се плаче мене, еве у спална полулегната беба гушкам до мене спие и чекам темп да падне. Тел ми е навиен да ја пратам дс не заспивам. Мале нека помине самопобрзо :|

На mal.ecka, Ms allways right и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Кај нас беше исто, 2 пати ми крена температура до 39.1 на клиника установија само инфекција некаква, направив сама урино култура излезе Eserihija Coli од тоа качувала температура,исто ни чепче ни сирупче не и делуваше на температурата

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Леле душа милаа, знам дека ти се спие, ама мораш сила да смогнеш. Денекаа има ли подобрување ?

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Шо да ви кажам треска имаше цела вечер, преку 39 ладни рациња и ногички како лист се тресеше :( цела вечер спиеше во мене. Три часа држе чепот само па спие мирно , и одма преку 39. Добро е шо на таа висока темп пие. Водичка по малку и цица. Последно и ставив у 4:30 ибу. Делуваше тај пат подолго и дури сега пред пола час парацет. Ај нека мине побрзо.

На Bebac, Ms allways right и strelkata им се допаѓа ова.
  6. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Веќе е 7 ипол месеци а навечер станува по неколку пати. Ве читам, гледам слични ситуации имаме сите, ненаспани, нервозни. Вчера морав ама МОРАВ да одам надвор од државата, ме немаше цел ден. Сабајле тргнав но се вратив дека плачел, цицна малку се смири и отидов. Цел ден плачел, малку време бил смирен и си играл, малку јадел (инаку си јаде кашички, пие вода) , кога стигнав дома одма друго бебе, се смее, ми се радува, срце мало. Прв пат беше без мене. И синоќа веќе преморена, вчера повраќав од главоболка, исцрпена, а он се буди, не заспива, до 4 сабајле пеевме си игравме но во 1 момент ме фати таква нервоза што се тресев нагло го дигнав во раце, пцуев, сега ми е криво.
    Вака сигурно ќњ биде и кога ќе тргнам на работа. Се мислам да почнам кога ќе можам да го оставам со свекрвата, јас да бидам во близина но да не ме гледа. Одбивањето од цице ќе биде многу тешко но постепено на овој начин ваљда ќе биде подобро. Од друга страна маж ми ме набедува, нејќе да и го оставаме на свекрвата да не си зела многу за право. Ама ова е човечко суштество, наше дете, никој неможе да не замени нас. Она и да премине граница (како што направи на почетокот) пак ќе ја дистанцираме на културен начин. Сепак мислам дека не е лошо да и го оставам затоа што кога ќе тргнам на работа или за други ситуации ќе ми треба. Сигурно нема на комшиката да и го оставам.
    Како се справувате вие, споделете искуство затоа што веќе се осеќам изгубено. По логиката на маж ми веќе осеќам вина што и кажав денес да се подружи со малиот.

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    А на доктор што ти рекоа ? Се дека е во ред? Што не отидеш пак ..

8. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Оф душа.. Од вакцина реакција или настина?
    Сигурно си многу насекирана. Моево пред некој ден од вакцина имаше температура над 38, не се симнуваше. Свекрвата ми даде совет што помогна: натопена газа во медицински алкохол помешан со вода (оти нежна кожа имаат и плус да не вдиши) и му ставаш на градите и на грбчето. Држи малку, тоа испарува. Неколку пати дневно повтори.
    Пишувај како е, дали има подобрување.

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Пред десетина дена ми настина големата, беше многу затната. По два дена и маленкото се затна, па чистевме носе. Ги носев на преглед рекоа се е во ред само настинати се биле. Голема се оправи, почна и маленкото да се подобрува кога вчера качи темп и синоќа ја носев у девет на дежурен, ми беше страв да нема нешто на гради ама нема чиста е, рече некоја инфекција и само чепчиња. Подобра е денес нема висока темп дпкај 38/2 качува ама ставам чепче пак да не дигне висока. @strelkata неможам со ништо да ја мачкам ниту облоги да ставам оти на високата температура има треска, ладни и се рацете и нозете, па ја гушкам да се стопли и си спие мирно во мене. Нека ми се опорави само :|

На Bebac, *malenavolena*87, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Се ежам..нека е мине уште одма :hug:

11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Не ти ја знам ситуацијата со свекрвата.... Ама и јас си имам една мустра од свекрва за која да не должам на неколку наврати имам пишувано.....
    Но ако треба кога ке одиш на работа да го оставаш на неа подобро почни од сега по малку и под надзор.... За да кога нешто нема да ти се допадне да уочиш
    И секако дека ке има расправии стегни заби и држи се на своето

На strelkata, ddevojce, Bebac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Оф душа што побрзо да мине

13. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29
    Majki.. Nova sum vo temava pred nekoja den napolnivme 6m. Pred okulu 2 nedeli bebo pocna da ne mi pie mleko epten po malce a pocna i kasickite da mi gi odbiva, e sega neznam dali do mekoto e nesto ili on ne saka da jade. Dajte nekoe iskustvo i sovet dali da smenam mleko i so koe ili sto da pravam?!?

14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Може да се заби, обично кога вадат заби јадат минимално. Нс менувај ништо, почекај. Терај си го редот како и досега :D

На ddevojce и ..MoNNy..!! им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Или па поради скокот околу 6-ти месец што е :)

На ddevojce, Dikinzi и ..MoNNy..!! им се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    И ја би рекла исто, или заби и скокови.

На ..MoNNy..!! му/ѝ се допаѓа ова.
  17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Како преминавате од блендирано на пасирано,парчиња, 9 заби имаме и уште блендираме, вчера му дадов моzarela за малку ќе се задавеше а испасирана беше... ??
    Помагајте мајки
    @Cherry333 @SanelaS

18. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Моево има година и уште не плеска со раце. А чао сега почна да покажува пред некој ден. :D Знам деца што од 7-8 месеци плескаат, па и порано, секое во свое време. Ако ве гледа и прати, реагира на играње, се смее, итн, нема простор за секирање.

На crazylady, WonderGuurl и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    7.658
    И мојов не знае баш да џвака. Му давам парчиња нешто помеко, ама го гледам директ голта, не џвака.. Или некое поголемо парче од потврда храна ако му се најде во уста го чува, не голта. Не знам што ќе правам и јас, 6 заби има :wasntme:

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

Секое бебенце е различно, некое порано, некое покасно. Само гледај да има комуникација со тебе, кога го викаш да се врти, да се смее, кога му покажуваш нешто да се интересира и да сака да пофане.

Првото викаше чао на 10 месеца, браво на 9 месеца. А викаше " не" на 11 месеца.

Ова второво, почна браво да кажува нешто пред 9 месеца, чао на 9 месеца, а еве ја 10 месеца неќна направи и прави "не" со прстето и со главата ( ја мрда лево десно). Исто така ако се доближи до нешто што не треба да го фаќа, се врти, ме бара, и сама си прави не :shake: :D А за "ѕе", почнаа околу 8 месеца, не знам точно, кога можат сами да се покријат со ќебенцето. :*

На strelkata, rainbowmama, babyboy1 и 4 други им се допаѓа ова.