Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    7.658
    Моево браво, односно тапшин тапшин почна да игра на околу 10 месеци чинам. Ама кога него му е кејф, не дај боже да примети дека го гледаш или се радуваш што плеска со рачињата. И ден денес не соработува, а знае сам да се заигра и со рачиња и со глава, ама кога он сака, не секогаш кога има музика пример, или па кога ние пробуваме да го анимираме, така не сака. "Ѕе" веќе некое време исто игра, се закача прв и се смее. Чао не мафта. А кога ќе му кажам "не" се кези и намерно пак прави бељи па избегнувам да му викам не. И демек го карам тргнувам накај него, нешто најинтересно у свет му е, кога лази фаќа да лази со брзина на светлината, а ако е во дубак трча и се смее. Прочистувачот за воздух само пали гаси му прави, што повеќе го карам поинтересно му е |(

На Mihaela123456, WonderGuurl, rainbowmama и 3 други им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    moeto e so 4 zabi ne sme celosno preminati kaj pasirano.Znae da.dzvaka i jade jabolko mandarina leb smoki bisviti nekoja kiflicka kompir ama drugoto kako.e raspolozeno taka pravi nekogas go mrzi i parcinja frla samo naokolu a nekogas pa se ke izede taka.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    За смоки и бисквити јади и моево ама другото не баш.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Фала за одговорите.:)
    Точно, секое ете различно усовршува некоја вештина, некое порано некое подоцна.
    Искрено, прашав бидејќи не сум имала до сега прилика да сум во друштво на олку малецко бебенце, и немам баш претстава кога што учи да прави отприлика:D
    Постојано знае да изненади со нешто ново, а игриве така спонтано почнав да му ги правам, мора да се смислува секој ден нова занимација, да не му здосадам брзо брзо :rofl:

На rainbowmama и Dikinzi им се допаѓа ова.
  5. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    И ние сме 10м нема шанса со парчиња се дави, само смоки и корка тврда сака. Немаме заби и не очекувам за брзо да сака.. ке биде се ке чекаме нека јадат битно.

На Dikinzi и crazylady им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ти никогаш нема да му здосадиш на твоето дете :D Чак шти више подобро една работа да му ја повторуваш додека не ја научи, па и 150 пати да е, одошто секој ден нови да му воведуваш :D Јаа така правам, викам браво браво браво, устата пена ми фаќа, и од кога ќе видам дека научила браво , ама убаво да прави, одам на друго..чао на пример, и потоа континуирано и браво и чао викам, со тоа што чао повеќе пати. И пак устата пена ми фаќа, и така..се во круг:D

На dunika, elenaklasik, WonderGuurl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    7.658
    Мами бебе денес како што се држи на мебел и шета почна да се пушта и сам да стои некои 10тина секунди и паѓа на гз. Ама мајка пресреќна :rofl:. Да очекувам за брзо да прооди или нема правило? Какви се искуствата?

На K7M10J, Jana06, Ms allways right и 5 други им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.206
    Ајде честито! Наскоро ќе ја биде работата :D

Туку мамиси, кажете дали кога имаат по три оброка на ден, сѐ уште цицаат како навиени во ноќта? Или пак чат-пат знаат да пропуштат циценце? :D

Додуша, цицањето нема врска веќе со хранење, ама кажете како е кај вас... :* :*

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Еве отворив радосница да си се вратам назад во времето :inlove:
    10+ стоел по неколку секунди
    Кратко по тоа почнал да се качува нагоре по скали лазејќи
    (Ние живеевме горе на кат, свекор свекрва доле. Мали прво се усоврши по скалите со лазење, па после тоа прооди)
    11+ се симнува по скали (лазејќи, нозете прво)
    12 месеци и некоја недела- обиди за чекорчиња, и 13м конечно убаво проодено (hollest) :D
    Батко наш ептен беше лазач и така си стигаше до работите, евентуално за маса фатен ќе поодеше :D

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Значи ќе пукнам веќе аман!! Трет ден со температура качи слегни 39/8 ќе падне до 38, па пак ќе качи. Утре сабајле ќе ја носам пак на доктор да видам шо е работава. Рацете и нозете мраз ладни а она има 38/4 ај еден чеп и ставив ибу да ја симне да не качи. Преги у 8 имаше 39/8 Шо чепови исприма, душа моја ;(;(

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    7.013
    Jas veke urlam znacii preku den ednas zaspa kaj 4 do 5.Vecerta bo 9 zaspa vo 10 pa vo 12 ipol pa 2 pa vo 4 i eve sega uste e buden 5 i 20 .Ne mi e jasno kako izdrzuva so nespienje.

12. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Да :D

На strelkata и Cherry333 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Нема да се задави, прво моцарела ти е тешка за џвакање, од блендирано не можиш да поминиш на моцарела директ, почни да пасираш буквално се што можит да се гмечит, за со парчиња пробај со домашни мафини благи и солени, два три пати ќе почне да "се дави" ама така ќе ја научи техниката.

На crazylady и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Проблемот со неа ми беше тоа што си даде премногу на значење на почеток, дојде кај нас да седи за да ми помагала но почна да се понаша како она да е мајката, тогаш се осеќав депримирано и напнато, а и многу ни се мешаше за општи работи. Кога тргна на работа си отиде и и поставивме јасна граница. Гледањето го сведовме на минимум (1-2пати во 2недели). Имаше расправии но моравме така затоа што немаше осет. Досега ми изгледа ок, не ми се меша, ме прашува за се. И ако ни треба било што во било кое време она трча за нас, неможам да не го ценам тоа.
    Многу убави работи научив од неа. Многу е внимателна и грижлива со детето и би и го оставила со целосна доверба..пример во мајка ми немам такво поверение, она не е баш внимателна.

15. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Даааа, плаче за цице како да ќе му ја земе некој

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Тргај ти право да испитаат што е, и стисни им таму заби, 'ржи малце.
    Веќе колку дена е со температура, нека си видат шо е.

Јака ти душа..

Супер штом сте си ја средиле работата. Криво ми е што девер ми и јатрвами, не направија така како вас, затоа што и нив истото им го правеше свекрва ми, па ене ги се оставија. Ги шетаат децата сега, неколку дена кај мајката, неколку кај таткото. Само има еден голем проблем, јатрвами целосно забега, ама баш буквално забега со мозокот, и не сака никаква помош , не оди на доктор да си го реши проблемот. Жално..

На babyboy1 и strelkata им се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @Dikinzi нашиот беше затворен две недели, сугурно е имало случај на корона. Се јавував сабајле на замената кај шо ги носев двете последниот пат рече да се јавам на нашиот. Едвај ги добив на тел. И после у 16:20 имам термин. Нашиот е толку тврдоглав и нема шанси да земе крв. Ако не и зема крв има таква галама да дигнам ако треба. ќе го сменам. Преку глава ми е. Не знам колку чепчиња исприма бебето. Мозочето ќе и се свари од таа температура. Од парацетамолот пак качува околу 2/3 часа држи и тоа не ја симнува цела. Ибу од 75 мг ја симнува и подолго ја држи симната. Па газенцето и го наполнив со чепчиња. Гревота. Јок нека станат и доктори и се. Нека земат крв нека проверат. Поарно антибиотик да и дадат отколку да ми се мачи детето со висока темп. Ќе кажеш германија ама многу се глупи и овде, сам нека се бори организмот. Бори се ти сам со 40 тем, а не мало бебе ;(:@:@:@

морам да пишам обде да се издушам :@:@:@:@:@:@:@:@

На lavinija28, mal.ecka, elenaklasik и 7 други им се допаѓа ова.
  18. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Леле душиче...

19. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    @Dikinzi никој не сака свекрва или мешање од било кој од страна. Како тазе мајки немаме искуство и ни солат памет но веќе можам да си кажам ако нешто не ми е ок. А тие што живеат во заедница па што да кажат, ете некако функционираат.. Совршено нема. И без помош не не бива затоа што мора да работиме. И на крај краева родителите немаат замена, децата растат а ние стоиме позади нив.
    Кај јатрва ти проблемот можњ бил меѓу нив двајца најмногу, а свекрвата само додала масло на огнот.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Малава ми крена сношти прв пат температура ама 37,7. Знам дека под 38,5 не се дава чепче ама таква паника ме фаќа на помислата ако морам да и стаам.. тешко ли е? Ухх
    Барај крвна слика и мокрача нека проверат, со помин нека ви е :(:l:

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.