Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Истоо :inlove: кругчиња и врти околу маса и на каучот шетка, од каучот на маса се префрла одма, стои малу па се придржуба за да не падне, пажливо си клекнува за да си земе играча и пак оп исправена.. игра со газето кога стои хаха мавта за чао, научи да дава сокче на мечето и со лажиче да го храни, и покажувам како да го заспие бебето сп нани нани, го зеде и таа да го нишка и му даде после шише, значит се стопиииив. А најголем шок ми беше кога пребришував долу со влажни марамици што се за под на брзнина, она ме виде, зеде од нејзините и таа почна да брише долу, на мајка и помага. Почна да плачи по маж ми кога оди на работа и лупа по влезната врата, душа. Колку брзо растар Господее:inlove: уште малце свеќи ќе дувамее:worried:

На ..MoNNy..!!, lavinija28, babyboy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Не се плаши,не е страшно чепчето ко што се чини,мало е и не реагираат лошо бебињата.Разладувај само,се надевам нема да качи на 38.5,:hug:

@ddevojce оди на ургентен,и барај крвна слика по секоја цена.Многу ме нервираат со нивниот свеж воздух и сам да се бори организмот.Во Мк може се претерува со антибиотици ама и западњациве се ептен опуштени,од крајност во крајност:envy:
    Дај боже да и е подобро денес,гревчиња се со темп:l:

@SanelaS јас лично сум против тренинг и оставање да плаче бебе,но прашај за некаков метод што можеби би помогнал.Промена на рутина,прошетка кај 18,па бањање и кревет...не знам,нешто пробај.Читав дека ке се враќаш на работа,мора да имаш енергија.

На ddevojce, elenaklasik и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    7.658
    А да пробаш да го легнеш до тебе? Лош совет, ама мојов само така спојува повеќе саати..

На Bubish26, Butterfly1107 и dunika им се допаѓа ова.
  4. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Кога сме кај достигнувањава детево мое почна да лази на 7м точно, кпнечно му текна главата да ја исправа и да не се влечи и потпира на неа, сега шиба нема застој акп го крениш плачи за да го пуштиш да лази :l:
    Кажува како прај кучето поточно го плази јазикот и вдишува издишува со уста :D
    За ова да го научи јас како кучка почнав да се чуствувам и јазикот ми се иссуши од исплазен шо ми е цело време :rofl::rofl:
    За браво само ги собира рачињата и така ме гледа не знај да шлака уште, исто и за тапши,тапши танана стои така со рацете и се радува :rofl:
    Се врти на име ако му викнам..
    Засега толку..
    А да и со дубакот шиба нема застој бега ако го бркам и иди ако го викнам за да се гушниме и само ја навалува главата на мене :hug::l:

На ..MoNNy..!!, WonderGuurl, lavinija28 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

Значи стварно одат од крајност у крајност. Аман..

Кај нив проблемот беше што, свекрва ми си зема многу за право, ги правеше дека не се способни,јатрвами се жалеше цело време, и девер ми тоа го знае..ама он ништо не превзема..

На strelkata и ddevojce им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ако не е над 38,5 не ставај, прати ситуација. Нека пие течности. Јас се тешам со тоа што ми цица и пиевода. Сабсјле ко се јавив ме прашаа дали пие викам не многу, грех аир излажав. И после ќе кажам дека слабо прима течности, за да и земе крв. Луда работа. џначи сабајле у 8:30 имаше 38/5 ставив парацет. Да не крене висока. У 11 мерам 38/4 уопште не падната. У 12 мерам 39/1 :|:| наместо малку да падне, она качува. Ставив ибу у 12:30 почекав барем 4 часа да има.

Уфф сега спие

На lavinija28 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    @Dikinzi а тебе ти се меша ли така како на нив. Како се справуваш ти.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Туширање,масирање со алхохол,сенф на ножињата,применуваш.
    И мојата креваше до 40 на 4 часа.3 дена и прекина,ама и дадоа антибиотик.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не , ние сме посебно, сами си живееме, они се од нас далеку 15 мин пешки. Ние на почетокот се поставивме строго :rofl:

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Море добро е што мажот ти не е како брат му и да дозволи преминување граници :^)

На Dikinzi и strelkata им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.204
    Да кажам два-три реда за постигнувањата бебешки кај мој медо.
    Гледам дека кај вашите и браво прават околу 9 месеци... Постојано му ги повторувам истите гестови, за браво чао бакнеж нано нано ам ам со собрани прсти кон устата итн итн. Сѐ уште не прави браво ниту чао, добро има време, рано е.

Кога му велам опа за да го кренам, се подава по малку со рачињата и се опушта со телцето за да го подигнам.
    Кога смукам или кога работи машината за алишта, му правам буу буу, па знае што значи и се врти да ги бара.
    Исто така, кога си играме со топче, му велиме ајде оди земи го, па оди по него го фаќа го фрла на земја...

Го учиме од секојдневните работи, зборчињата... пример каде се птиците и се врти надвор, каде е книгата со мачето Теди, па ја бара на полица и се смешка и тоа.

Моторно се фаќа за мебелот и скока, горе-долу прави, се отпушта и паѓа на газе, клекнува за да дофати играчка, а за седење не му чуе и не. Не дека не е седнат, ама некако пак со едното раче се навалува и се придржува. Се надевам дека ортопедски е ок така, бидејќи никој не сум прашала за ова.
    И да, почна да посега по храната, многу му е мерак кога ја фаќа да ја гмечи. Се кези :D

Инаку за свекрвата еден муабет.
    За прв роденден здравје ако ја снемало короната, ќе му правела со ора, да свртеле едно. Јас ѝ велам ааа не е свадба, роденден е, со детски песнички ќе го славиме... Таа пак, не баба, едно орце да свртиме мора. :wasntme:
    Дебати само :whew:

Е да ве прашам. Кога почнуваат да даваат со устињата демек бакнеж, она сочно да те зашлапа на образ?

Мојов нешто се подава кон мене, го плази јазикот и на образот ме лигави, а јас му велам баци мама. :D Дали свесен е дека ме бакнува нешто така или непцињата си ги масира :rofl:

На ..MoNNy..!!, ddevojce, Cherry333 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Вие како нас значи :) ние сме на 15мин ама со кола, плус си одат на работани немаат многу време. И ние си поставивме граница, среќа досега функционира ок.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192
    Мајки, 6+ ми е бебенцето, пред една недела бевме на ортопед, се беше во ред, имаше оформени симетрични јадра. Е сега, јас бев пред то како исплашена што ќе речи и дали ќе е се во ред, па заборавив да прашам за во дубак да го ставам по малку. Ја прашав матичната ми рече слободно почни по 10мин дневно. Ама јас сакам и тука да прашам. Од кога почнавте вие? Како знаевте кога е спремно за во дубак?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Седи самостално? Лази? Покушава да се крене? Предпоставувам не, тогаш е рано. Ако редиш, советуваат после 9 месеци кога сево ова ќе го прави, ние добивме дубал на поклон ама не ја редам, нема потреба мислам, си напредува убаво вака, за брзо ќе заоди, се труди сама, научи да паѓа.

На Sanemsi, 0ли, strelkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192
    :hug::hug::hug:

Ти благодарам на споделеното мислење. :hug:

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Ако мислиш дека ќе ти е полесно као да направиш нешто на брзина и да оставиш на 5-10 мин во ред ама мислам дека вас ви е мноогу рано и некако мислам дека кога ќе е спремно детето ќе заоди само без форсирање, не секое е спремно да стои на 6 месеци, не кои ни на 10 месеци не лазат така да.. јас не би.

На Sanemsi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  17. Haannaa

Haannaa Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    18
    Мајки малата ми се вцрви кај газето ептен некако како ситни мозолчиња а се исто коростам како од почеток .. Незнам дали смеам да постирам таква слика за да видите од што можи да е

18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Богами :D

Сите треба така, ама ретко кој се осудува.

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Свесен е дека те бакнува ама не знае подруго хаха и мојава така ме лигави кај стигме или пак ќе се фрли врз мене да ме баци, уствари глава со глава се удираме хаха, јас ја галам неа или мечето, она мисли гали, а уствари не тепа.
    Колку е твоја беба? Ќе почне да имитира за брзо се, јас по 200 пати на ден истото го пофторувам, не само со зборови, на пример бриши бриши така го научи, цел ден бришев за да укапира, и ја дадов крпата и и покажав заедно како се прави и си продолжи.

На ddevojce, Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Кога го воведовте вториот оброк?