Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ништо фајде не се новороденчиња повеќе е тоа за галење.... Само јас немам трпение да ја слушам да плаче и се во круг Сега сме и добри којс вечер 2 којс 3 пати ама после 4 и 30 кенкава е ептен деновиве нс 10 мин се раскенкува прњвртува па ке презаспие па ке се раплаче после 20 мин па ке ја гушнам јас или мм ке презаспие.... И за нас нема сон.... Се си викам ак заби се не е сталмо ваква валда ке пројде

На elimkd и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Денес и ние ви се придружуваме. Кичо мој прави 6 месеци, кога поминаа не знам :D
    За спиење сеуште немаме никаков ред. Преку ден 3 пати по 15мин. Ако легнам и јас до него може и 4 саати да спие ^_^
    Среќа почна порано да заспива, до 21ч најкасно е заспан. Следно се буди накај 1ч и после тоа се буди ама не гледам на саат и не знам кога се буди. Битно од креветче кај нас на кревет го ставам и одма заспива, ако станам после тоа го префлам во креветче, ако не си спие со нас до сабајле до 9. За навечер не можам да се пожалам, наспана сум. Преку ден мува без глава, само трчам, сеа и ручек дека воведов, што попрво.
    Вчера бевме на педијатар, синко ја дуплирал родилната ама сепак малце некако напреднал. Читам деца на 3 месеци имаат повеќе од него килажа :?:
    Матичната рече дека е во ред, помалце качувале сега, да си продолжи со јадење. Овој месец да воведам жолчка и пилешко. Од седум месеци да почнеме и со вечера :)

На Maja92@, Филотеа, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    @elenaklasik колку што имам читано и тука и искуства од мајки општо викаат дека се дури цица ќе се буди

и моето се буди ама јас од што сум уморна не знам ни на колку време го ставам на града и си продолжува, ноќта ни трае 10-11 часа

На crazylady, elenaklasik, strelkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    Нема правила. Синко е 16+ и уште цица. Нејадач е ама има периоди кога јаде.
    Цела ноќ преспива уште од 4 5 месеци, има една до две циц паузи ама не се буди, цица и продолжува да спие. Откако почна да јаде, и кога е најаден ја преспива цела ноќ без циц пауза. Кога му излегуваат заби тогаш не јаде и се буди да цица.
    Кај него цицањето не е поврзано со будење.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Има деца шо не цицаат не пијат ништо во текот на ноќта па пак се будат, нема правило.

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Бар така се тешам :|

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    И нејадено и најадено се буди. Заспива околу 9-10h и после на секој саат-два се буди со плачење, на цице се смирува и заспива пак. Претпоставувам дека ќе никнат заби па затоа е така.

На mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Не го ставај тие денови у дубак додеканеодете на ортопед. Нека леже на под на цврста подлога никакви душечиња или од тие подлогите. Стај го на тепих и на стомаче. Ако кенка легмни до него или спроти него и занимавај го. Нека полеже малку на стомак. А главичката си ја дига ли дали може да си ја држи.?

На mal.ecka и strelkata им се допаѓа ова.
  9. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29
    Majkii.. Od zabi do kolku tem moze da se krene? Oti veke od sabajle ima 37.8 i tuka si stoe celo vreme. Dali moze da e od zabi a nepceto mislam deka ne e poteceno. A inace i kasla i pieme antibiotik i na prirodna baza sirupi. Inace sme 6+.

10. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Ја држи главата, ја исправа. Се подига и со рацете ама кратко и си легнува

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зошто бебуш се однесува како да е во скок, а не е? Мирен е само ако сум до него, плаче по мене, ноќе мора да го гушкам за да спие, писка и вика без причина. Вака искачаат заби или ја поминува онаа фазата кога учи за дистанца (во апликацијата пишува дека завршила пред една недела)?

На babyboy1, mal.ecka и strelkata им се допаѓа ова.
  12. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Кој месец е? И моето истото го прави. Сега втор пат го презаспивав, едвај. До сабајле ќе се буди на секој саат, немам ни сила веќе

13. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Да допишам : што е до мене јас почесто го ставам ама со маж ми се расправаме. Значи немам дома свекрва ама маж ми ги шие сите свекрви :x:rofl: Не на под ладно било, не на стомак не го мачи детето гледаш дека нејќе се нервира, не го форсирај бла блаааа толку многу му се тресе на детево како од памук да сме го направиле :headbang::punch:
    Ама морам и да го пофалам па никогаш не ме оставил сама да се справувам за било што, секогаш ми помага буквално за се :emo:
    Како и да е јас си го следам мајчинскиот инстинкт, го вежбам бебуш уште од порано па ќе го следам додека отидеме на ортопед.

На FallenAngell и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  14. Hazbije

Hazbije Нов член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali go proba lekot dal mu pomagase zosto mojata vise 4 meseci ima problem so noseto

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Во таа Соба за доење на фб читав кромид ставале мајки во близина кај што спие малото за одзатнување на нос. Колку е ефикасно искрено не знам

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    7+ е. Ако не се лажам твоето е 3-4 недели постаро така да во скок е. Што се случува со моево? :D

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    @
    За кромидот читав и во тукашниве,швајцарски и германски совети за помош при затнатно носе.Ми се чини треба само пресечен да е.
    Ако не смета мирисот,не е страшно да се проба.

На mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  18. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Да сецкан на мали парчиња треба да е, така имаа пишувано

19. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    И мојава госпоѓица половина год славеше:inlove:
    Таа е активна се врти од стомаче/грб и обратно . Обожава да си игра "авионче" кога е на меше . Воздушно набива километража .

Е сега седењево ме мачи. Ја ставам полулегната со перници оградена на земја. Таа си седнува нестабилна е , интересно е да си ги фаќа нозете ,и е во позиција под остар агол . Се плашам да не наштети на колковите?

А за лазење како оди од кога би требало ? Сметам дека рано и е за лазење

На Maja92@ и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Леонче, 6 месеци, а? Лета време :inlove:

За седењето, кој те советуваше со перници да ја седнуваш? Мене двајца педијатри така ме советуваа, а едната вели мора до 8 месеци да го научиме да седне. Не го искоментирав тоа ,,мораме", само кажав дека седнува во хранилка, во количка и понекогаш во скут а јас седам наведната. Самиот се исправа, не сака да е потпрен.
    Нема потреба да те мачи, ќе си седне малата кога ќе зацврсти. Оставај ја на земја, на тврда подлога. Ќе се врти, ќе застанува на две раце и на колена, ќе се клати, ќе се влече, ќе пробува сама да седне. Малиов сега секој момент го користи за да вежба седење, неуморен е и како за сликање позира :D Уште не стасал во положба сосема да седне, на страна само полуседнат е и со едно раче се потпира на земја, а другото го става на колено и се смее. Па ќе тресне со глава, ќе поплаче и ајде пак. Ќе научи и да не се удира.
    Остави ја сама да извежба, да зацврсне и ќе седи право со права кичма, нема потреба помагала да користиш за здраво право дете. Дали ортопед ти рекол со перници да потпираш?
    За да лази исто така треба да извежба. Само на под оставај ја и набљудувај ја, ќе видиш сама како сè ќе си постигне.

На dunika, Sexybaby86, WonderGuurl и 3 други им се допаѓа ова.