Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Убаво ти напишала Оли. Само оставај ја, не и помагај, тоа што е под остар агол и си ги фаќа нозете така се вежба и за брзо ќе седне. Само биди до неа да не се повреди на нешто остро и ќе се изненадиш еден ден кога нема повеќе да и треба помош туку ќе си седи и ќе си игра сама. Мојот почна да седи како Оли што опиша, на пола газе и се потпираше со раката. Ако си ме читала си видела колку пати ја трескаше главата :D Колку и да те боли душата, оставај ја да се удри зашто ако ја фаќаш пред паѓање ќе знае дека мама е секогаш тука да ја задржи и нема да научи да се пази.

Подобро оставај ја легната во хранилка и таа сама ќе се исправа накај послужавникот и така ќе ги вежба стомачните отколку легната на перници.

На dunika, Sexybaby86, WonderGuurl и 3 други им се допаѓа ова.
  2. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Јас не ги знам скоковите но можно е. Твоето да не го фатило ппрано. Душички мали

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Лета времето , неосетно , еве од февруари се враќам на работа:|

За потпирањето со перници јас сама ги редам на земја пошто станува , се замајнува , додека работам нешто да не се удри . Значи да тргнам перници?
    Ортопед ништо не ми рече,ја носиме кај Маја Каличанин , во февруари треба да идеме .
    А за килажа на 6 мес треба да биде дуплирана од родилната?
    Некња бевме на вакцина , ја мереа ни ништо не кажаа .

4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Тргај перници, не се потребни. Знам дека се плашиш, но нека се удири, нема да и' е ништо. Ако заплаче, ќе ја гушнеш. После ќе го закочува телото за да се пази да не се удри. Мојов предвреме трепка со очите за во случај да се удри :D
    Велат до 6 месеци дека треба да се дуплира родилната.
    Педијатрите кај вакцините ретко обрнуваат внимание на тоа, ним важно им е дишење, грло, здраво да е за вакцина. Ретко кој прави подетален преглед, а и со ситуацијава гледаат што побрзо да завршат за да не се задржува детето во просторијата.

На *malenavolena*87, Sexybaby86 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  5. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Zdravo ,nie sme 6+ i pocnavme so vlusovi a i smenivme od Hipp 1 na Hipp 2. Se sto imame probano e Jabolko, sliva,krusa,kajsija , avokado ,brokula,morkov,oriz,kompir, griz. Stolicata eve veke 3 4 dena i e nekogas temno zelena nekigas posvetla. Ne sum davala poslednive denovi nit brokula nit nesto zeleno za da e takva. Od sto moze da e ? Kako sto pocnavme so vkusovi retko koga i e zlatno zolta kako sto i bese predhodno.

6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Леле мајки од ко се вративме дома оваа недела бебе душа ни вади..
    Нова куќа,нови луѓе и спиеее поремети и јадење..од 3 дремки скрати на две и тоа со плачки да го заспиваш..
    Од јадач сега ептен да му погодиш да нема никој дома па да јади инаку сите му се бесат на врат и зинуваат, ми идо нив да му ја наполнам устата..
    За свеки да не коментирам ми помага ептен го чува го пресоблекува го рани и тука почнуваат глупостите..Да сум му давала каша со брашно татко му така бил растен..ама ме заболе мене како е растен татко му, јас ќе си го растам како сакам и со што сакам ќе го ранам..
    Во оние силиконските цуцли му ставила мандарина да шмукал и ете ти осип на газето и тоа со пиштење а таман го средивме осипот пред две недели..
    Имам уште многу да пишам ама стана бебка

На Butterfly1107, Sexybaby86, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    И ја не знаев со првото дека не треба мандарина до годината да се дава, и дадов..и алергија ми пројави. Едвај ја управив после , лека полека и давав за да не биде алергична.
    Аман ми се вика оти даваат се ..

На babyboy1 и 0ли им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Само мандарина или и други цитрусни?

9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    На сите беше после. Пауза правев 3 месеца, па потоа почнав со портокал, ама ептен малце. И сега веќе не е фала богу. Исто така алергична е на јаткасти плодови, сега и од тоа правам пауза, па ќе почнам со нешто лесно да и давам. Само кикиритките ќе ги оставам на крај, и за ептен покасно оти од нив најмногу е. И од патлиџан се врцвенува на лицето, ама од него не се плашам толку многу. Лесен е тој, а и ние може да се вцрвиме кај устата.

Ова за првото дете кажувам, да нема забуна. 2 години и 5 месеца е.:D

На 0ли, babyboy1 и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.633
    сега читам не требало мандарина а моево ја обожава нема реакција некоја :worried:
    да прашам за овесни снегулки дали може 8 месеци сме и бисквити ама без шеќер?
    ние по 2-3 бисквитки од џиџи бебе јадеме имаат многу витамини

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.633
    и ние исто докторката ни рече линекс капки за бебе па се оправи малку..а од што, не памтам зошто се ми беше у брзање тој ден или пробиотик провен прашок се раствара не штетат воопшто

12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    @Dikinzi јас имам кажано дека цитрусни и јаткасти нема да давам до година како и сол и шеќер во кашите, за друго ништо не велам не..значи и грозје му давам сега на 7м. И краставица да шмука така цело парче, кашичка со домат му дадов (ова видов дека има домат од ко ја дојаде):rofl::rofl: боровинка дадов на 6+..не се држам ептен по табеливе..
    Ама за цитрусниве ми е ептен заради тој пеленскиот осип лом му се прави газето и после цела недела неможам да го оправам не дава да го доприш

На mal.ecka, Dikinzi, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Ne ti kaza od sto moze da bide taka ?

14. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Тргнав перници , готово ја решив дилемата .
    7200 ја измерија а таа се роди 4кг.
    Не сакам да се водам до точност по теорија . Еве си јади бебе домашни кашички , си пие измолзено млеко (од скокот од 02.10. до скокот во 26.седмица моево бебе не се посака да цица. Ја оставив да гладува тие 2 дена , си спиеше повеќе, кога ќе ја понудев вриштеше. И така цели два мес сум со пумпа ) само навечер цица во сонот .

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Можеш и овесни и бисквити. Овесните потопи ги со топла вода прво да омекнат, ако се многу крупни можеш да ги изблендираш, ако не, не мора.
    Бисквити да, но Џиџи никако. Какви витамини, полни се со шеќер, башка и јајца имаат во составот, не знам дали си видела. Имаш на Лобело, без шеќер се тие и се супер, мојава ги обожава. Имаш и на Хип, ама потврди се малку. Уствари Хип имаат и каша со бисквити во кутија, оние за со вода/млеко што се. Се’ ова е подобра опција од Џиџи :|

На mal.ecka, FallenAngell, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    На моево бебе од цуцлата вакви брунчиња знаат да и се појават . Твоњво цуца ли?

17. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Сега столицата ке има боја н се она што малечкото јаде. Од слива од банана може да е темна

18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Немој ако се збуни некој може ДОБРОНАМЕРНО да те расшамара со муабет :) ко да си од пуста брезница и од тукашните муабети ке влечеш заклучоци за реалноста ")

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.950
    Допаѓања:
    12.179
    @Fallen.Angel кај си девојко? Како си? Те немам нигде читнато од одамна. :)
    Како е бебето, колку направи?
    Спие ли навечер? :D

На Fallen.Angel и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162

Тоа ми беше грешка, си ја научив убаво. А со јаткастите не и дадов ни после годината. Туку на година и пол, беа со мажот ми кај мајками, јас штотуку породена,и дала торта,кога си дојде дома во рок од еден саат беше цела на цело тело исфрлана. Викам" Шо и даде? " Абе ти кажав ми вика, торта, бисквити касна. Се врткам ср трткам, дај да ја пробам тортава, кога сеќавам горе нешто ми ропка, ситно изронети кикиритки, после ја пробав и на индиски ореви печени, кога и на тоа јави алергија. И сега еве година дена скоро ништо нема каснато такво. Ќе почекам уште малце. А за друго кога како внимавам. :D

:rofl:
    Затоа напоменав :D Ми беше страв да не ме подберат :D

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.