Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас мислам дека подобро ќе поминете отколку што си мислиш. Од страв си мислиш дека ќе е страшно.
    Ајде собери храброст и пробај тоа што си наумила. :muscle:

На Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.193
    Допаѓања:
    26.137
    Леле и мојава ги вади тие заби.. ама ова што не сака да седне сама туку кај мене во вскут цеел ден ме полудува. Цел ручек го праам со неа во раце, компири лупам и ја држам, арно е слава па не тежи толкуу.. ам да беше 11кг

На dunika и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.193
    Допаѓања:
    26.137
    Јас подои не смеам да и скратам оти ми е слабичка, кај тие што тргнале ноќен подој, бар кај овие што ги знам јас, почнале конечно да спијат подобро. Е сега јас ноќе немам проблем толкав, освен ако е во скок и се буди по често ама да седи будна тоа не било од кога имаше 2 месеци. А мрдне јас ја ставам на града, спијам ја она цица малу и продочжува, кога ќе прекине се врти накај маж ми, јас се ширам:party:

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    12.148
    Мамиси на 8 9 10месечни бебиња, по колкупати цицаат преку ден?
    За статистика ми треба :lol:

- Мојов во рок од 12 часа цица 5 до 6 пати и 3пати јаде храна.

5. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Изгледа како да те следам низ темите. :D
    Таман си е, штом јаде и цица, на коњ си. Колку сака нека цица. Освен ако ти е тебе мачно, или треба да поаѓаш на работа, па полека да сакаш да кратиш подои.

На Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    12.148
    Ме гониш по темиве а? :D Ако, фала шо ми враќаш.
    Работа немам засега.
    Сакав да видам отприлика колку треба да цица денски, за да можам ноќе да намалам, а да не му се одрази на килажа. Затоа мислев да му давам да цица повеќе преку ден, па да се ослободам навечер. Математики прам за детево ми. :smirk:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    7.638
    Мислам дека цицањето нема толку удел во килажа кога се поголеми, секое бебе различно качува, особено што откако ќе почнат саглам да јадат кркаат едно 600-700 грама храна на ден, а качуваат месечно помалку од тоа..

На Jana06 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ема мислам има 4- 5 цицања. За 3 сум сигурна, и нешто успат :D

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас мислам дека денските подои немаат врска со ноќните. Немам искуство во ова ама некако логично ми е дека општо треба да се намалат подоите за да се намалат и ноќните. Мојот прави 8 месеци за некои 2 недели и цица 1-2 пати на ден. Ноќе (кога не е во скок) се буди 4-6пати за цицање ама ќе повлече неколку пати и презаспива, па очигледно не е гладен туку е навика. А каши јаде ептен лакомо, го гледам и ужина дека му треба веќе.

Инаку, како се намалуваат/скратуваат ноќни подои? Кога ќе се разбуди да не му давам да цица туку да го презаспивам на друг начин? Планирам до година да го одбијам (би сакала и порано ама уште нема ужини и мајка ми напна со муабетите во сезона на вируси да не го одбивам) ама не знам како да му ги тргнам ноќните подои, ме влече за маица за да му дадам.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.193
    Допаѓања:
    26.137
    Мислам дека нема да е некој голем буууум, оти ја менував и држави и станови со други креветчиња и не влијаеше многу на спиењето. Е сега барем додека легнеш ти нека е во креветче, не ти е страв само на толкав кревет?

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.193
    Допаѓања:
    26.137
    на друг начин ама не со шише да го презаспиваш тоа ми го кажаа.. кој знае кој драми се на почеток :?:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    На бебе 8+месеци кое има три оброци способно е да ја преспие ноќта без да се буди за цицање, кај повеќето доенчиња тоа им е повеќе навика него ли потреба, за да ги намалиш ноќните подои ќе треба друг начин за презаспивање како галење, пеење, гушкање .... како ќе биде сето тоа и мене ме плаши, ќе урла гарант.

@elenaklasik хаха читајќи те пишуваш ко којзнае колкав проблем да е ставањето бебе во креветче, заспиј го, нека се уцврсти и стави го в креветче, јас така правам зошто поинаку моето е способно и два дена да врзи спиење на града :)

На elenaklasik, Jana06, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    На три оброци, од кои еден е со месо, еден е со житарки, цицање нема скоро никаква улога во килажа. Си има бенефити врз имун систем и ред други бенефити, ама не и врз килажа.
    Така да, слободно воведи ужинка една, па две. Мада, до година и само 3 оброка и цицање се прифатливи.

На RAK91, elimkd, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    По колку ви јадат каша од оброк на 7-8 месеци? Гледам моево 180 ги јаде без проблем, дали можеби треба и повеќе?
    За доручек давам житарка со овошје, една третина од количината е житарка.
    За ручек месо со зеленчук.

16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    12.148
    Спиеме на другиот дел од креветот или јас или татко му. Не го оставаме сам никако. А одбрав да спие тука поради цицањето. Лесно ми беше, само легнував цицаше и продолжуваше да спие. Во спална на кревет не спие дека е помек за неговото грпче.

17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    12.148
    А бе можда повеќе се плашам од самата себе, не знам... Се истоштив периодов и морам да издржам. Нема да го ставам заспано за да може во него да заспие.

На elimkd и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мојов јади 190 гр, некогаш сака и нешто повеќе ама пред некој ден прв пат исповрати (изеде повеќе+водичка) и сега гледам (засега барем) да не ја надминувам таа грамажа. Јас месо уште немам воведено ама планирам во скоро време да почнам со телешко :)

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    12.148
    Мислам дека нема правило со подоите. Можеш денски да го цицаш вообичаено, пред дремки по јадење 1 час, значи неколкупати, а навечер да намалиш на еднаш или двапати.
    И кога општо мајки ги одбиваат од цицање, прво мислам дека велат денските, па ноќните последни. Ама! Ако има повеќе причини за ноќно одбивање, можеш прво со него.
    А како се намалуваат. Хм има постепен начин. Да одредиш на колку часа ќе му даваш и кога и да се разбуди порано од тој час, ќе го тапкаш, ќе го презаспиеш поинаку, само да не ти е во раце или со шише. Ако фаќа цуцла, со неа, ако не, поинаку, да најдеш начин.
    Врескање има, зашто е научен на таа навика.
    - Завчера пробав да му пропуштам, рикаше 1 час, па се смируваше па пак. Ама можда лошо беше шо лежев јас до него, а не му давав. Изворот е тука, а не можам да се напијам е муабетот. Ако може,татко му место ти, подобро.
    Е ама вчера ги спиеше 3 часа, значи не се разбуди вообичаено по 1 или 2 сати.

Да се навратам. И откако ќе се смири, чекаш да дојде времето за да му дадеш, па цица. Ама мора да биде смирен, зашто ако му дадеш одма по рикање, ќе рече следно ќе рикам уште и уште повеќе сѐ дури не добијам.
    Потоа, истата вечер, пак на 3 часа, за да полека му се даде знак на организам, мозок, желудник дека нема потреба од толкава количина.
    Па следната вечер ќе видиш дали ќе ги сврзе тие 3 часа.

Јас пред еден месец ја правев методава. Од следната вечер детево си поврза по 3 по 4 часа. Ама по 5тата вечер не знам зошто попуштив или 6тата. Очекував да не плаче, тој пак плачеше сред ноќ, не можев да слушам и ајде дадов. Лека полека се врати на старото и не можам, се решивме пак на методава. Еве ноќва што помина беше подобро, помалку плачеше, како кенкање повеќе.
    Ајде пробај кога ќе сакаш. Кога ќе ти се збоктиса на секое да го цицаш. Ќе има ефект, само да се научи да не заспива на града, односно со нешто друго, предмет мече, прсте во уста...

На MilaSs12, Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Он одамна не заспива на града, не цица пред дремки и ноќно спиење ама ноќе многу се буди за цицање, а јас сум преуморна и не сум забележала во колку точно се буди, но од прилика саат-саат ипол. Еве баш сабајле си реков ќе се направам дека спијам и не му давам. Кенкаше, кенкаше, ме влечеше за маица и на крај се качи врз мене, ми ја спушти маицата и легнат врз мене си се нацица :D
    Страв ме фаќа ептен ама ајде може вечер да пробам како ќе биде, ма да не знам колку е паметно во скок ова да го правам. Ти планираш во скоро одбивање или сакаш само ноќните да ги намалиш?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.