Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.135
    Здравје Радово.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Еве не нас пак, малава е ептен нервозна, не сака да јаде, правам каши, ги нудам и ги фрлам, не сака да цица, ќе ја ставам на града, дали една минута ќе тегне, се пушта и одма сака да стане,не сака ни да слушне да продолжи, по цел ден сме со глички. Јас згора на се имам добиено, рефлексот за отпуштање на млеко ми е забавен, пијам капсули калциум, магнезиум и цинк и ништо не ми помага. Станувам очајна, ќе ми ослабе, нема веќе да биде ќофте на мама :| Кажувајте како да се справуваме, искуства, совети, секое мислење е добредојдено.

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ова ми изгледа како скок во развој. Малечката моја така се одби на 4 месеци. Продолжи само со шише и ад. Биди поупорна. Јас ја нудев постојано цели 3 недели ама не сакаше.

Мене ме загрижува тоа што имаме годинка а не кажува ни еден збор. Ни мама ни тато, ни било што. И јас сум почнала касно да зборувам ама син ми па почна порано. Се разбира и бара со викање аааааа ама збор никаде

4. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163

Da ne ti vadi zabce? Mozebi ja boli ili cesa zabinata pa ne saka da jade. Proveri I gi nepcata ako I se nababreni ili crveni. Prodolzi da i nudis, no ako nejke ne forsiraj. Ne mi se veruva da e skok vo razvoj, obicno togas poveke jadat. Sto I da e ke pomine, I pak ke pocne da si jade, ne se nerviraj.

5. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Moeto do dve godinki kazuvase samo po nekoj zbor a I ne mi se obrakase so mama. No na dve godini dobi "eksplozija" vo zborenjeto, odi pa sega sopri go. Govorot e razlcen kaj sekoe dete, ne se grizi za nepotrebni raboti, rano e. Pozdrav

На girl-miri и anina им се допаѓа ова.
  6. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Ајде мами совети и искуства. Во април (принцезата ке има полни 7 месеци и 10 дена) треба да одиме во Белград со кола. ме јаде мисла како ке издржиме во кола. со почести паузи, играчки еден тон.... Кажувајте искуства :sweat:

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    38.301
    http://novatv.mk/index.php?navig=8&vest=20665&cat=2
    Јас малκу офф,но овде сите сме мајκи и најубаво ова го ρазбиρаме. Споделувајјте мајκи на фб,неκа се знае до κое деρеџе сме доведени.
    Ја жалам мајκата,κој веκ сме бρе луѓе за ова да ни се случува.

8. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Go citam prethodniot post i se cudam. Se cudam na lugeto koj se lesno verni vo prikaski od nestrucni lica. Sekade vo svetot se slucuvaat vakvi nemili nastani vklucuvajki gi zemjite kade zdrastvoto e na najvisoko mesto. Tie brojki na pocinati bebinja se postavuvaat na stranite na bolnicite ,a isto i pocinati rodilki.
    Mozno e da de slucat neocekuvani raboti i da se dozivee najgolemata zaguba. Ako nemozat doktorite tuka uste pomalku mozat doktorite vo Mk.
    Nikoj nemoze so garancija da kaze deka nekoj e potpolno zdrav, pa i bebeto vo majcinata utroba, ustepomalku.
    Nemozam a da ne komentiram na postiranje na privatni dokumenti so strogopoverlivi podatoci (kako ime, prezime, godina na raganje i....) na socialni mrezi.
    Eve da receme deka osobata e izmislena, na svetov ne ima tolku mnogu, mozno e podatocite da se poklopat so nekogo. Za ova krivicno se odgovara.
    Dali e svesna taa sto stava privatni strogo poverlivi podatoci na socialni mrezi.
    Pak ke recam zalno e sto se slucilo, no za zal se slucuva i ke se slucuva.
    Daj boze da e do toj doktor samo, nego ne e. Sekade vo svetot se slucuva. Nekogas duri i se zatvaraat dosjea bidejki med. nema odgovor.
    Da se pomolime da ne se slucuvaat vakvi raboti na nikomu, a isto da se pomolime i za nesvesnite gragani koj bez razmisluvanje postiraat licni strogopoverlivi podatoci, i na niv im treba pomos.

9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    38.301
    Не би јас да се пρепиρам со ниκој,но постов е лично напишан од жρтвата,мајκата,κоја баρа помош да и се одгатне гатанκата. Потеκнуваме од исто место,што значи сите се познаваме,гоρе-долу и ги знаеме "стρучностите" на леκаρите. Да,точно деκа сеκаде се случува,но во Пρилеп не е пρв пат,многу пати се случува. И во ρед,ρазбиρам,плод κаκо плод,се случува да ете не пρеживее,но κаде е објаснувањето со забоρавената плацента,или итоа е вообичаено? Што аκо и мајκата починеше,и тоа е вообичаено,за нас вообичаено е да се губат животи заρади неписменоста на одρедени пеρсони?
    Не е местово за κоментаρ,но моρав,и аκо тρеба ќе го отстρанам постот?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882

i jas patuvav koga malata imase 8meseci,od italija za mak i pak nazad.
    Igraci do nea,mleko,cucla,muzicki igraci ako ima najveke koristat,pa ke si izleguvate od kola i odmarate pocesto i ke mine se dobro :)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ауууу, се потресов од статијата за Мери.....само еден Господ со сите да биде. Ова со паѓањето на тоновите на бебето и јас го доживеав мислам стравот го осетив ама за среќа плочката вистина беше расипана. И после зошто сите сакаат да се пораѓаат во Ск, па нормално дека че сакаат,....е подобро да престанам зошто притисокот ми се крева од вакви глупости.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.100
    Допаѓања:
    328.696
    Затоа се бира пажливо кај кој доктор ке се води бременоста и кој ке те породи.Јас на слепо никогаш не одам на лекар.Одам кај проверени со добра репутација.Грешки се случуваат,за жал.И природата некогаш ке ја одигра својата улога.
    За моите 2 год раб искуство во болница,што се не видов и не дознав на оделот за гинекологија подобро е да не кажувам.Има трудници ,идни мајки ке се испаничат.Затоа ке речам чувај боже од лоши нешта,но и памет во глава кому му го доверувате здравјето.

На marchi-cool и karak им се допаѓа ова.
  13. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @LaDyDoLl Драга од докторите во Пп,и Бт ништо не ме чуди на снаа ми другарка во Бт. бремена со второ дете и поради нз која причина бебето починало во неа 4-ти месец,лани тоа со цел памет таков тежок случај наместо одма да го решат во Битола,,тие ја пратиле Скопје и по пат умре женичката на 32г. со едно дете 5 годишно,и маж си остави ради нестручни доктори и се затрула крвта..ама мора да одговара некој за овие случаеви,,,тие доктори таму на се личат ама на доктори не грам знаење немаат најлесно им е Скопје да те пратиме...

14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    38.301
    @joy1 мила, постапκата за поρаѓање овде е ρазлична. Одиш κај свој матичен,но дρуг доκтоρ те поρаѓа,т.е κој ќе се погоди на смена. И да,можеш да биρаш κој ќе те поρоди,но дебело тρеба да си платиш,и аκо можев јас тоа да го напρавам,или ти,се знае κаκва е фин.состојба несеκој има да плати,да повиκа леκаρ(еден е останат поисκусен гинеκолог,за κој сметам деκа за бρзо ќе замине).
    @TIGARCE86 жално за пρијателκата,и се сложувам,се додеκа молчиме,ова ќе се случува.

15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas ne sakav da se porodam na klinika ( mazena sum vo Sk)i se porodiv vo rodniot kraj. Odev pretezno sistina na kontroli i od kaj 8 mesec si odbrav dr. koj sakav da me poragja. Me vide na eho okolu 3-4 pati se dogovorivme za carski i se bese ok. Stvarno treba da se odbere praviit doktor i vo koj ce imas doverba. Ako treba i ce platime 50-100 evra ( sto veruvam deka ne sekoj gi ima- vklucuvajci me i mene) no samo zdravi i zivi da izlezeme od bolnica. Posebno nie sto maka macevme da zabremenime.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Мене ме фати вирусот и сум ептен за никаде. Син ми вака добар ми изгледа, весел е, вчера беше помлитав и имаше температура 37,5 најмногу. До вечерта ја симна и еве супер е денеска.
    Совет ми треба од мајки што претежно сами си ги чуваат децата. Колку и да внимавам цело време е со мене. Му давам да цица почесто, носам и маска, ама ми ја трга...како да го допазам да не го префати?

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Џабе и маска, три дена претходно сте биле нон стоп заедни, нели? Нека цица, избегнувај да му дишеш директно во лице/бацување....

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Да ти кажам добро се држи. Јас не можам дење ноќе да ја симнам температурата, тој весел, апетит си има...дај боже да помине без да го фати. Инаку заедно сме последниве 9 ипол месеци. Буквално цело време.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Супер за бебчето, појди на лекар, не седи со темп.страшен вирус има

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Nas pred 2 ned.site familijarno ne fati,prvo mm,pa malata,pa jas. Lele luge toa bese prav horor,nedaj boze nikomu. Jas temp.malaksana,sama so malata doma,mm na rabota. Malata imase temp.recisi nedela dena,prvite denovi bukvalno nisto v usta ne stavase,malaksana,celo vreme v race sakase,placese.Nos zatnen,ne moze da spid navecer,stavaj kapki,stavaj cepcinja za temp. Sirup za grlceto... Posle pa pocna suva kaslica,pa aj pak sirup...eve konecno po 2 ned.se vrativme vo normala. Inaku imame 22 meseci