Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Исто бе, исто. Само кога беше помала сврза двапати 5 часа и толку. Сега се буди нонстоп. Најмногу шо сврзива е 2 часа, ако имам среќа 3. Нема воопшто мирен сон. Ќенка, плаче, нонстоп се буди, зошто така не знам. Ај тоа шо се буди за цицање не ми е проблем. Ама тоа вртење кенкање абе на секој 15 мин. У тие два часа може да кенка 3 пати

На ThankyouGod, strelkata и Dikinzi им се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Исто скроз, тоа ќенкање во сон ноќеска ме исцрпува и се дур не дадам цице нема да се смири, како дрога е, само што цицне одма се врти на др.страна и заспива, пола саатвспие мирно па пак кенка, се врти....ауууу секоја вечер сме така :whew:
    9+

На ddevojce и ThankyouGod им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    До кога планирате да ги цицате?

На strelkata и Dikinzi им се допаѓа ова.
  4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Бебево има темно зелени столици течни. Не се сите такви ама една во денот е таква од четвртокот. Во четвртокот му дадов блитва, мислев дека е од тоа и ја прекинав блитвата.
    Можно ли е да е од запчето? Долниот лев кец уште не е пробиен.

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.143
    Повеќе искуства од тука што читам и од други места ми дале до знаење дека бебиња што цицаат, потешко заспиваат/поврзуваат сон. Цицањето колку и да ги успива, смирува додека се новороденчиња, подоцна можно е и да им го ремети сонот. Тоа се покажа кај моево бебе. Тој и поретко заспиваше со цицање од секогаш, ама дека си го сака цицето, тоа е факт.
    Да, сум за доење и го поддржувам, но не по секоја цена, дури и по цена на сонот. Во 9ти 10ти 11ти месец има толку големи развојни фази што цицањето веќе ја нема таа моќ за успивање. Ако бебето не е научено самото да заспива, ќе има потешкотии. Затоа и се вртат, кемкаат, се будат почесто, немаат убав квалитетен сон, а им е многу потребен во тие месеци на развој, за да се регенерираат.

Мојов се будеше почесто и само цицни продолжи па пак разбуди се. Или цицај цицај налокај се, па тешко му беше, пелената подуена насабајле, и не презаспиваше. Ај мајката си викав, ем цицал ем сѐ и на крај ќе се разбудеше, па плачи бидејќи му се спие, а сонот му се скршил. Си реков мора да преземам нешто, да му помогнам. Му кратев подои, па го оставав малку да плаче за сам да заспие, додека јас бев присутна...и така неколку дена. Сега е подобар со спиењето, ама знам дека пак ќе имаме промени. Не е фиксно.
    Јас сум за мини тренингче за спиење, да се научи бебето само да заспива, зашто и спиењето е вештина која се учи. Доењето нека е тука, ама не мора по 10пати во ноќта, стварно е исцрпувачки за сите. Кој може да биде активен без сон од неколку дена, а не пак месеци.

@elimkd , јас викам дека доењето не се планира. Ете како некоја почетна цел нека биде една година, а мене не ми пречи и преку. Здравје Боже, нека цица, има свои предности и над годината. Сега велам година, ама кога ќе стаса година можда ќе сакаме уште малце, па ајде уште овој месец ајде следниот и така не ти се прекинува ваквата врска. Сѐ додека претставува задоволство, нека трае.

На ddevojce, dunika, WonderGuurl и 12 други им се допаѓа ова.
  6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.415
    Најубав новогодишен подарок, имаме две запчиња, 6+ сме. :inlove: На секое нешто ново со бебка се радувам исто како кога ќе добиев 10ка на факултет ^_^ :l:.

Последна измена: 2 јануари 2021
    На ddevojce, dunika, *malenavolena*87 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Желба ми беше да успеам до 6 месеца барем, дека со првото не си ја знаев работата и толку успеав. И еве 11 месеци цицање успешно. Размислувам после 1 година полека да почнам па ќе видиме.:)

На ddevojce, mal.ecka, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    И моево исто, кенкање, вртење, пробав и со шише млеко ама не помага. Ќе се напие и пак кенка. Од кал да е цице да е. И како магија, одма заспива.

На ddevojce, dunika, Butterfly1107 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Моево е 8ипол месеци. Постепено почнав да кратам подои, сега цица само навечер кога се буди во сон за да презаспие.
    Синоќа пробав наместо цице да му дадам шише, си го испи млекото и пак кенкаше додека не доби цице. Битолско млеко му давам. Од утре ќе пробам аптамил или некое друго, да видам дали ќе спие поубаво ако му дадам пред спиење такво.

На ddevojce, mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  10. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Смее да се дава Битолско? И ние сме 8 ипол месеци.Мојава одбива млеко на АД сме ама уста не отвара за млеко, за јадење си јаде нема проблем ама зошто млеко не сака мислев да пробам и јас со Битолско ако смее да се дава, исто ни јогурт ни кисело млеко не сака

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Јас прво почнав кексолино да му правам со битолско тоа што е со витамини, видов дека досега немаше проблем и му давам да пие, не ми го одбива. А предходно имав дома кутии на хип и хумана, нејќеше ни да ги помириса.

На Babyiscomming му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Убаво е чувството на доење, уживам кога бебе цица. Ептен убаво чувство на блискост и љубов. Ќе ни фалат тие денови, кратко траат, иако ни се чинат како долг период.
    Кога ќе се сетам прв пат кога ми го ставија на града, ме маваат емоции и солзи имам на очи...:inlove:
    И тогаш сестрата ми рече Уживај мајка дури трае, ќе ти фали.
    И верувам дека е така.
    Бебе ми е страствен цицач. Ќе биде потешко за одвикнување, но ќе мислиме кога ќе дојде денот :)

На ddevojce, Butterfly1107, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.190
    Допаѓања:
    26.133
    Стеќна Нова другарии :inlove: ви посакуваме се најубаво со Нина, да сте живи и здрави пред се и поумни. :l:
    Ние успеавме да се сликаме, Нина беше права позерка и се изненадив како седеше мирно и уживаше во фотосесијата. Мама не испадна нешто нај, тати ни е нај секогаш:inlove: за НГ бевме дома тројцата само, Нина си заспа во 8:30, ние вечера,винце, стана за цицање кун 12:15 и продолжи, ма милинааа. Туку како успевате да сечете нокти? :?:

Прикачени фајлови:

На malecko5, ddevojce, eta и 15 други им се допаѓа ова.
  14. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.143
    @Bubish26 ваууу кукла е Нина :inlove:
    Кај најдовте ваква црвена соба? :D

Супер за поминот на Нова Година, нешто слично бевме и ние. Оваа година ми е мило што сите бевме слични во прославувањето, на иста локација - дома, тотално еднакви. :)

За сечење нокти, сечам кога спие, ако не заборавам. А пробав и кога е буден и ми успеа набрзина.

На ddevojce и Bubish26 им се допаѓа ова.
  15. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Аааај гами беар :inlove::inlove::inlove: Пу пу пу :hug: Колку е слатка :l:
    На здравје сликање.

Јас сечам нокти на тераса , пилиња летаат,коли брчат, топ :rofl:

На ddevojce, dunika и Bubish26 им се допаѓа ова.
  16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Уф и јас си викав до кај 10 месеци 1 година максимум.... Ама кога ке ја видам која милина е не ми пага на памет сега (скоро година) да прекинувам.... Во моментов фала богу нокта 2 до 3 пати макс цица и преку ден 3 пати и нокта не задпива цицајки туку пеејки..... Но да во право си ноќта цицни презаспи е мн тешко за двајцата родители поготово за мајката

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.190
    Допаѓања:
    26.133
    @elenaklasik @Dikinzi фала ви женски. Во студио перфекта ја сликавме, таму има црвена позадина иначе јас и ги сечев до пред месец дена без проблем, гледаше кај шо и ги сечам и проблем не праеше ама сега прета со сета сила, и ушите не ги дава да се исчистат. Знаете колкави нокти има? Френч да направи, она не се греба ама нас не има одрано хахах. Имавме и мала незгода, се удри со муцето на маса и почна крв ептен да течи, јас паника, пиштевме и двете, да болница рекоја нема ништо за шиење, само ќе си зарасне раната ама гледам дека и е непцето потечено и сино.. она нема мака гледам ама мене душа ме боли, да не знаете со што можам да ја мачкам? Од паника не ја прашав докторката, кога слупнав дека не е непто опасно, а Нина вриштеше уште, само излетав од врата.

На elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Пре
    Пред некој ден така се изнаплакав имаше на нет објавено од една девојка прв и последен подој слики и еден огромен пост како кишна година плачев

На ddevojce, WonderGuurl и RAK91 им се допаѓа ова.
  19. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Кукла :inlove:
    Маж ми е задолжен за сечење нокти. Го седнуваме во хранилица, давам смоки или пуштам музика и седи мирен:?:

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Со ништо, само ќе и помине не се сеќирај. А и штом на доктор ти рекле така, немаш потреба да се плашиш .