Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.362
    Ја пратал ќе се направев со неа.
    Така е ова нема да спие ќе си седи во ресторан и ус пат дај му весник ќе прочита

На crazylady и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ај важи (highfive)
    Како би изгледало тоа?

- Јас и татко ти решивме во 21h да излеземе на вечера, знам дека ти е време за спиење ама сега ќе седиш буден до 23h
    - Морам да одам на фризер сега, време за ручек ти е ама ќе почекаш еден саат
    - Ќе дојдат гости и дремката ќе ти ја поместам за два саати

Не ги разбирам луѓето, жими се.

Инаку, кога сме кај пореметување на редот заради трети особи... Денеска ги викнавме свекор и свекрва на ручек во 17h зашто тогаш е буден малиот мислејќи дека до 19-20h ќе си одат. Не можеле да издржат и дојдоа во 15h баш кога го заспивав. Ајде ок, го заспав некако ама свекорот како што си збори гласно го разбуди за 15мин. Останаа до 21h :sweat: Толку стана нервозен синко што заспа дури во 23h цврсто. Душата ми излезе.

Бонус муабет (не е за луѓе со слаб желудник) :!:
    Му сменив пелена и отидов раце да измијам и како што си беше кенкав наеднаш се смири. Викам по маж да го види што прави и ми вика 'Зошто си му дала чоколадо, нормална ли си?' :^)
    Кога трчам да видам какво чоколадо, тој си ја отворил пелената и си го гмечи гомцето со раце :envy: Сум ја заборавила пелената доле (facepalm) Среќа, голема среќа го видовме на време во уста да не го стави. Ми се преврте желудникот. Добро, после умревме од смеа ама не можам да ви опишам како ми беше во моментот. Се самопрогласувам за немајка на денот!

На Dana31, ddevojce, ni.na и 16 други им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.936
    Допаѓања:
    12.121
    @elimkd не е вредно партал да ја напрам, премногу убедена е во себе и залудно ќе се трошам на зборови.

Да бе женски, јас побарав реална потреба да ми каже, а не одење во ресторан. Премногу интернет не е добро, треба да се ограничува, зашто гледаат кај други како прават и се фрустрираат. И тоа се запна "нема, ќе седи будно, ете така нема спиење" а мајка на две деца, одамна го поминала бебешкиот период и демек слушај како треба. Кога ќе ми речеше истава - "леле немој со дремките да се замараш, јас така на почеток правев и после си реков чекај запри, што правиш" и на ова си викам да објаснувам или да се поштедам...
    А едното дете како бебе ѝ заспивало во 4 сабајле. Добро, секоја нормална личност би си рекла дај да преземам нешто, да побарам совет. 4 часот наутро во ред ли е да заспива бебе?? И после само ќе кажува како ѝ рикало ко бебе, еми ќе рика испореметем ред.
    Ама ај пак јас скромна на јазик.

Ама ниту се жалев јас, само споделив редот како му е, зошто си мислат дека мора на сѐ некое советче да дофрлат, не капирам??

@Jana06 :rofl: лудница сме сите. Понекогаш како од филм да сме излезени се осеќам.
    Ама и вашава случка е highlight на денот :D

На 0ли, Dikinzi, MinnieM и 5 други им се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @elenaklasik од тоа нашите потреби стсвање на прво ѓесто му се поремети сонот ма моето бебе. Две недели не е заспала порано од 00:00 ако си заспие на време тоа ќе биде како дремка само и ќе се разбуди. Далеку од тоа нашите потреби да се на прво место, ама од едно госте или две до касно седење му се смени редот на бебево. Така да се знае чиј потреби се на прво место.

@Jana06 :rofl:

На Dikinzi, Jana06 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  5. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Мајки, сакам да ве прашам, врескаат ли вашите бебиња ???
    Мојава цуца е 6+, корегирана возраст 5, веќе два дена е во некоја фаза да вришти на цел глас.
    Мислам не плаче, не се нервира, едноставно си вреска, како да си ужива во тоа, како да сака да си го слуша сопствениот глас :?:.
    Не знам што и е ;(.
    Ќе не пријават комшиите веќе. Овие едните, што граничиме со дневните соби, веќе ставија еден слој звучна изолација од нивна страна, пред десетина дена. Сега со ова врескањево, ако потрае сигурно ќе треба уште еден слој да стават.

На Филотеа, Butterfly1107, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    :D Пејачка таа. Фаза е, не се секирај и мојот ја помина, викање на цел глас. Гледам дека си преоптоварена со комшиите, и јас бев таква само се тресев дека некој ќе ме пријави или ќе ми дојде на врата ама си викам чекај малку, тие во 23h 'преместуваат мебел' секоја вечер, урлаат до касно, млади се собираат, па секоја втора вечер ми го будат детето, а јас ќе им се замарам дали бебето (кое не можеш да го контролираш) ќе им смета. Искрено, поубаво се осеќам откако престанав да се замарам.

На eta, Butterfly1107, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мојава помина веќе една таква фаза околу 6 месеци, ама нема да те утешам :D Сега сме во втора фаза на врескање, пискање, како сакаш речи. 10 ипол месеци, се дере на цел глас по цели денови (пред 3 дена почна). Лази увелико, се исправа држејќи се за мебел, и штом се фати да се исправи негде, стои и се дере. Звучи ко да си игра, плаче и се смее во исто време :drunk: :rofl: Не знам зошто така, еве не се сеќавам поголемата вака да правела, ама штознам. Нека вика, ја оставам, не можам цело време до неа да сум. Па ко ќе види не и’ обраќам внимание, ќе се спушти на газ (читај:ќе тресне) :D и одма иде по мене. Фази се се’ тоа, доаѓаат преку ноќ и поминуваат преку ноќ.

Само јас сум ептен изненадена од дерењево пошто е многу мирно бебе, другава беше полуто :D Ќе и’ помине ај :)

На eta, dunika, 0ли и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ох леле, ти си била немајка (facepalm)
    Јана кога беше 9 ипол месеца, заминавме на одмор. Фино лепо ја ставивме во базенче мало да се шлапка, со пелени такви за во вода што се, ја видов јас матна водата, ама мислев од песокот дека е таква, она си шлаплаше па и си ги лижеше играчките :envy: Кога гледам поубаво парченца имаше,одма рипање, миење под туш, нарениот ден пак истото, а битно ја оставив гола за случајно да не се искака па да видам :D(facepalm) Како да не :D И имаше некој мал проблем со мешето, не плачеше дрка ја боли мешето, ами кога ќе се искакаше мирисаше како 3 полни засмрдени контејнери. А јас тогаш останав бремена со Ема, и со неа на почетокот имав лошење, и ми се спиеше многу. Едвај издржував кога менував пелени.
    Бевме одма во болница, ја провери доктор,му кажавме ситуација, рече не е страшно. А и на интернет се разбарав одма, и пишуваше дека не е опасно. И даде некој апченца и капки, и се стабилизираше :D
    Сеа ти види немајка :D

Хахаххахајахаха ставиле изолација :rofl::rofl::rofl:

Кај нас се толку дебели ѕидовите што 2 хилти можат да прегорат за секунда :D Бетон е се.
    А кога бевме во Скопје, ги пцуев секој ден комшиите, оти се се слушаше:D
    Иначе кај мене и двете викаат во хор, големава се дере на цел глас, и малава повторува по неа :rofl: Па сеа ти види :D

На crazylady, eta, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    @Jana06 @Dikinzi охх лелее во моментот шлог може да те мавне ама кога читав сега се изнасмеав. Такви драми сме немале ама преку глава ми е од јадење картони.. луѓе цело паковче картон го јајт дур се свртам јас, како глушец е. За комшиите хаха подписо ќе почнам да берам за да се одселат, секоја вечер после 21ч им текнува да преместуваат намештај, ја не знам што прават искрено.. букаа нон стоп
    @elenaklasik знам и јас едни такви. На гости одат до 00ч седат, летото се изнашетаа, бебе го мкнеа сегде со нив, живо не наспано, па после жали се немало ред, журки им праелп на вечер. Јас имам сватенп дека беба е на прво место, сум останала и не туширана заради неа, битнп она да спие мирно. Сонот е најважен бе. Сваќам дека ни треба време малу и за нас, ми фали тоа искрено и мене, ми фали како поранп да одиме со маж ми на вечера и да стегнеме едно винце, ми фали да имам цел ден за мене да се средам и психички и физички ама полечла бате, ќе биде се. Јас искрено се чудам и на родителите и на децата ( бебињата ) како ги оставаат по неколку дена кај бабите и они одат на море.. добро не плачат? Не бараат мајка?
    Свекор ми и свекрва ми беа за Бадник кај нас, не живеат они во Ск ама па Велес ене кај е, добро не битно сакале да остамат да спијат. Нема спиење рече маж ми, мене незгодно ми падна, Нина кога е гужва и се ремети се, па и да чутат да не зуцне никој, знае дека има во дневна луѓе и ај ти заспи ја. Јас по природа не кажувам тоа што сакам и ми смета дирекно, со ќутам и после се јадам себеси ама затоа маж ми нема гајле, па макар и не дошле уште еднаш.

На eta, crazylady, MinnieM и 7 други им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.888
    Допаѓања:
    18.772
    @Jana06 :rofl: немаш поим како ме насмеа.

Синко покрај дерење, имаше и една фаза на кашлање. Ке чуе некој кашла, и он по него. :D

Јас откако видов позитивен тест знаев дека веќе никогаш нема да сум јас на прво место, моите потреби и чувства. Прво, нема алкохол. Ако пушиш нема цигари, ако имаш дијабет мора соодветна исхрана, ако мора да лежиш ке лежиш. Откако ке се роди, мора да е сито и да има чиста пелена. Ова е само основа, има милион други обврски и секое бебе си има посебни барања и навики.
    Синко и без нарушување ред е терсене, од нигде никаде не сака да спие, се буди, заби, скокови, нејадење, абе лудило. Така да, кога господинот ке даде знак дека сака нешто, се повлекуваме во соба и го тинтраме. А гледам мајки со деца си одат секаде, по кафани, ресторани, мајките дотерани, па па па. Јас 10 нови блузи имам, во тренерки сум каде и да одам.
    Кога сакаме да се издуваме, се организираме со маж, а и бабите се тука кога ке ни затребаат.
    За шетање подалеку и мене не ми е јасно. Синко по 3 4 часа веќе насолзува очи за мене. ;(

На 0ли, eta, dunika и 4 други им се допаѓа ова.
  11. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    @Jana06 ме насмеа а и ме потсети на малиов..Го слекувам, какан до гуша и се вртам да земам влажни да го избришам и да го носам под туш дечкото за секунда со раката се чапна кај к*урето тоа цело гомца и раката накај уста, среќа на време го видов и му ја фатив пред да си касни:o:rofl:

На Bubish26, 0ли, dunika и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мојата крофна веќе неколку дена како навиена по цел ден ма-ма, ма-ма јас пресреќна, коментарот од свеќи ајде пак девојче следното:D:D

На 0ли, eta, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  13. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Леле и мојата денес така вика цел ден или така ми звучи или така случајно се погајѓа гугањето:lol::lol:
    6ипол месеци е :hug: мое.

На Chuchanov и eta им се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Абе жолчка ќе ми пукне од нервоза, не е спиена од 17:30 поладне и тоа мала дремка у колата. Eve уште се бори да не спие цццц значи претеризам е тоа веќе тотално без ред. Што да наравам веќе незнам освен да ја будам рано сабајле.

Аа и најново почна да се нервира ако не е по нејзино ако и падне играчка или и земеш нешто од раце. Или па ако и кажеш не или немој. Аууу мајко мила, Писка цика и почна да тепа :rofl: како што ми седи у скут накај мене завртена ќе ми се спушти да ме куба за коса па ќе ме гризе ќе ме лигави ќе ме бакнува :lol:

На babyboy1, crazylady, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
  16. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Ви благодарам на сите што ми пишавте дека врескањето е нормална фаза во развојот на бебињата, и дека и вашите деца се однесувале исто :hug:.
    Бев загрижена дека можеби не дај боже, нешто не е во ред.

На ddevojce, Jana06, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Генерацијо како сте со денските дремки малиов ги скрати на две и тоа две по 1 саат најмногу, утринската можи и до 1.5 саат ама втората едвај го заспивам со плачење,вриштење и еден саат и толку..
    Се нервирам ептен му се спие а не сака да спие..
    И преку ноќ само кемка, туфка се врти па и пак почна по еднаш млеко да пие околу 00-01 а цела ноќ ја преспиваше
    Од скок мислам излеговме или грешка сум?
    @Jana06 ти ги следиш скоковите и неделите..

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    :D
    Ние денски имаме 3 дремки, ама секогаш различни. Некогаш спие само 15 мин, некогаш пола саат до саат. А навечер заспива и по полаа саат почнува авантурата:D Се врти, ја бара цуцлата, се врти на стомак па кемка. Го враќам на грб. По некое време пак на стомак стои со исправена глава, пак кемка,пак го вртам. Па цицаме 2,3 пати. Сношти плачеше малку подолго, го зедов ,се смири. Сето ова во сон го прави. Не знам дали сме излезени од скок. А беше најаден, не беше гладен и лесно облечен ама ете...:)

На babyboy1 и 0ли им се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.936
    Допаѓања:
    12.121
    Типична регресија на 8 месеци со кратење дремки - тоа е нормално да ги скрати, се очекува тој месец, со одбивање втора дремка, со станување навечер. Ти реков еднаш да се наспиеш и уживаш дури нана :P :D
    Сега дур фати ред, ќе помине некое време. Можно е да си се врати самиот на старо, а можно е и да ти се буди ете за млеко навечер, ќе видиш колку ќе е активен преку ден, зависи од бебето како ги совладува вештините. Може да те спаси тоа што пие од шише, па некако повеќе да се успива, зашто тие на доење леле мајко се, тогаш на секое се будат.
    Пробај измеѓу дремки максимум 3 часа да го држиш, ако не ја сака втората, легни го на смирено место, стемнато, за да се смири и да може да заспие. Не почнувај навики шо не си ги праела за да не се зафркниш, благо речено :D Мислам дека втората дремка добро е да му до 2 часа, дека сега ја отрфли третата, ама дур се навикне ќе треба некој ден, недела. Ај па пиши како ќе е :)

На babyboy1, WonderGuurl, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Касно и е таа дремка. Колку има беба? Јас до пред 2 нецели јс заспивав два пати на ден, сама си ја тргна едната дремка и и поместив, ова врмее заспива до кај 2 и потоа до 8 не спие, а предходно когс имсше две дремки во 4 стануваше за да може во 8 пак да легне.