Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Поминаа 3 месеци од првите запчиња, почна да шкрипи денес цел ден ама на око не гледам запче горе, можно е да и излегле и горните?

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Штом шкрипи да,и мојата така правеше.

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.362
    Само кај нас 10месеци не е ништо сменато, уште си е со три дремки во денот од по пола саат :^)

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Исто, едино некогаш цице набрзина нќе му дадам и ќе продолжи саат

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Мојата е со 2 дремки, ретко 3, ако стане многу рано пример 7 или 8.
    Првата дремка и е после 2 часа откако станала и спие по 1,5-2 саата. После 2-3 часа пак заспива пола саат до 1 саат. И трета ретко има.
    Е сега, деновиве дремките и се подолги, 2 пати по 2, 2.5 часа спие. Ама па затоа ноќта ни е хаос, нон стоп се врти, кенка, се туфка во сон, не се буди, додека не цицне нема да заспие, сум пробала да ја оставам така може ќе презаспие сама ама јок, ќе се разбуди така скроз и ќе си игра 2 саата.

На babyboy1, dunika и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Ти како го заспиваш?
    Јас се си мислам дека си има некој проблем со мешето и затоа не ми спие.
    Деновите ни се монотони, со ред, спокојни.
    Во темна тивка соба спие...и сам од себе не може подолго од 30-40мин.
    Со цице успева само не секогаш

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Моево ноќе спие по 11-12 часа и не може долги дремки да има дење. Најчесто има три по 45-60 минути, а понекогаш две.
    Денес за чудо 4 пати дремна. Сабајле 1 час, потоа 40 минути после доручекот, па 40 минути после ручекот. Сега пак 30 минути спие во кола. Обавезно заспива додека се возиме, а дома да беше, ќе ровареше на под.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Кај нас се 2 дремки уште пред 3-4 недели (ретко се случува да има трета дремка од пола саат), а за ноќе ќути не прашувај. Се буди по 200 пати ама пак смирен е сега. Каков беше :sweat: инаку апликацијата покажува уште 2 недели дека трае скокот, тебе мислам терминот една недела пред мене ти беше значи уште една недела имате.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.362
    Само на града заспива ни нишкање ни пеење, цица и заспива многу лесно за 5 минути е заспан
    Спие по 11,12 саати, затоа може толку му се кратки дремките :?:

зошто би имало проблем со мешето? Тоа ако го боли нешто ќе плаче

10. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    И ние така, 11 некогаш 12 саати навечер. Ама не би требало на им е многу тоа. Барем една дремка да е долга.
    А мислиш дека му е доволно на твојот?
    Мојов ми се чини дека сака повеќе да спие ама не може.
    Често ги крева нозете или газето (кога е на меше) и така спие, стално имаше чудни столици до слуз и многу смрдеа...и ова неспиење.
    Може не е некоја болка да плаче, ама нелагодност да речеме. Којзнае :/

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    11-12 часа не се многу за бебе, тоа е најнормално и најубаво, не треба да се помалце саати.
    @elimkd Како што кажав до кај 11 месеци беба имаше 2 дремки по саат и пол најчесто. Сега си скрати сама и има една дремка 2 саати, 11:30 е клопче до кај 13:30/14ч. Лесно фаќа ред и не и реметам ништо.
    На вечер стандард еве веќе е заспана, спие до как 8:30-9, со будење само за цице и тоа в сон и продолжува.

@Enci201 грешка ти е тивката и темна просторија. Дење не треба да е темно ни па тивко, нормално не да е како во диско ама галама им одговара на бебињата, тв запален, отворен прозор.. 30-40 мин дремка е малу, баррм саат мора.

На Dikinzi и 0ли им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Сакам да прашам дали некоја од вас знае за некој лижавчиња кои се купиваат во аптека за бебиња и деца, кои се употребуваат пред патовање за против повраќање и брзо заспивање? :?: Ми ги кажаа, и зачудени беа што немам појма дека има такви, прашав само дали е тоа нешто како лексилиум за големи хаха пошо ги успивсло одма.. се изнасмееа ама ствармо немам слушнатп дека има такво нешто.

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Тамам се, но после не може дење да спие трипати по еден час, сепак не е новороденче за 15-16 да спие во 24 часа.
    Ако не спие 1 саат, како ќе го натераш да спие толку, а спие сам и во соба што не е затемнета и не е тивка?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Од 6 месеци бебе не мора, а и не може да спие 3 пати на ден, доволно е два пати по саат/саат и пол. До кај 9ти месец треба да спие по 11 часа на вечер, и два пати на ден, после 9ти може и еднаш на ден ама подолга дремка.
    Нина спие во галама ама не сама, од причина што МОРА да одспие поќе од саат за да е свежа, за организмот да може подобро да функционира, ако ја префрлам во креветче ќе зе разбуди, а да ја остаам така не можам, креветот е висок, нема чувство за опаснот и може да падне.

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Како не може, еве моево спие трипати. :)
    Кога ќе стане наутро во 6, јаде и дремнува, па доручек и дремка, па ручек и дремка. Сам заспива во креветче, што значи тогаш му се спие. Свеж станува и има енергија.

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Добро сега ако стамува во 6 нормално ќе му се приспие, ти стануваш во 6 и во 10 би легнала, не па бебе. Нина во 9 станува, во 20ч легнува, не ни имаше време за 3 дремки. Јас кажувам како е правилно, дека под 1 час дремка не треба да е, има бебиња не спијат воопшто и се свежи ама дали е тоа во ред?

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Те сфаќам јас, но еве некои дремки му се 45 минути. Сам си заспива, сам станува.
    Како да го натерам да спие 1 час?

Твоево спие 13 часа ноќе без прекини, врзува цела ноќ? И дење има дремка од 2 часа?

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    26.117
    Без прекини спие, станува за цицање, цица в сон и продолжува. Не е ни цицање тоа, минута, не ја ни сеќавам. Да, четврток прави годинка, има сега една дремка и таа и е 2 саати, денес беше 2 и пол.

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Супер, значи си тера убаво. :)

Ај еве пак ќе прашам, не ми одговори. :)
    Како да го натерам да спие 1 час кога сам заспива, сам спие, сам се буди. Не е претивко, не е прегласно, не е претопло ни преладно. Велиш правилно е 1 час дремка, па кажи како да се постигне тоа? Навистина сакам да знам што да се направи за да не спие помалку од 1 час.

20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.230

Има, на природна база се за дечиња над 3 годинки.
    Не се како лексилиум, смируваат гастроинтестинален систем и ги одмараат дури се патува
    https://herbalplus.mk/portfolio/lizhavchina-za-patuvane/

https://natusana.mk/zdrovit/prevomit-kids-lizhavchinja