Мајки ВЕ МОЛАМ за совет! Јас сум веќе очајна.. Ова трае повеќе од еден месец, не можам веќе да издржам. Син ми воопшто не спие навечер убаво. Се буди МНОГУ често, некогаш дури и на 5-10 минути. Плаче, вришти, се дере.. Со нишкање продолжува да спие се додека го нишкам, престанам ли, пак почнува да плаче. Цуцла лажливка не прифати никогаш, освен на цице нема друг начин за да се смири, но возможно ли е да го ставам на цице на секои 5 минути??? Понекогаш (а во последно време се почесто) дури и од цице се трга и плаче. Почнав нервно да попуштам, тој ја чувствува мојата нервоза и уште повеќе се вознемирува. Не можам веќе ни нервозата да си ја контролирам, плаче тој, плачам и јас.. Уморна сум.. Еве, цела ноќ немам спиено. Многу ми е тешко, многу.. Не знам што може да биде ова? По цела ноќ мачкам непца, де гел, де капки. Му дадов и сируп, со надеж дека тоа ќе го смири и ќе му ја намали болката ако се заби во прашање.. Ништо не помага мајки! Ве молам дајте некој совет зошто полудев. Во понеделник мислам да се обратам и на педијатар. Скок во развој да беше ќе поминеше, заби да беа малку ќе се смиреше.. Не знам веќе што да мислам и што да правам..
Дали ова само ноке се случува?Како е преку ден?Не верувам дека е болест,болка во прашање.Не би траело месец дена,па дури и запче да е ке имаше плус други симптоми.Можеби е страв во прашање,стрес доживеан за кој ти не си ни свесна но ете нему му влијае.Може се има исплашено од непозната личност,некој звук,вакцина ако скоро сте примиле..било што.Децата тоа го искажуваат мн често во сон. Ние со големата имавме фаза во која 2 недели ноке се возевме во кола за да она спие.Дома кога ја спуштав во креветче се корнеше од плач.А стави ја во кола спиеше.И така со мм до 2-3 часот наутро харавме низ град како будали.Дури и полиција не сопре една нок,станавме сомнителни Преку нок престана целата тортура.Незнам ни сама како.Бабите ме убедуваа дека имала уроци па незнам друго што.Но ете престана. После пак имаше период кога вриштејки се будеше и клоцаше со нозете.И не даваше да ја пипнав. Се надевам само фаза е кај вас.Конкретен совет не успеав да ти дадам,но ти посочив како пример дека слично и јас доживеав а незнам која беше причината. Ако имаш услови викни некој на помош да го причува преку ден,мораш и ти да одмориш.
Се согласувам со @joy1 дека можеби се исплашил од нешто. Но отиди и на педијатар за секој случај нека го прегледаат. Ние сега скоро бевме на систематски и таму беше хорор. Една дадичка толку плачеше, врескаше што секое дете што влегуваше почнуваше да плаче. Хистерично беше. И моево плачеше таму и дома следните неколку дена во сон. Не можев да го разбудам ни да го смирам. Ама кај вас е на подолг период. Знам дека е тешко, ама твојата нервоза можеби уште повеќе влијае на него. Пробај како што вели joy викни некој за помош и одмори малку. Ајде со лесно, ќе пројде.
@Jagoda123 најсигуρно ти е пρовеρκа κај педијатаρ,но штом е само ноќе таκа и јас не веρувам да е болκа. Често слушам деκа децата тоа што пρават дење,ноќе . во сон истото го повтоρуваат,па нам многу постаρиве ни виκаат да не го сκоκотκаме,смееме,немало ноќе да ни спие. Сигуρно е стρав и стρес,доκолκу педијатаρот не ти даде дијагноза,јас веρувам(што не значи деκа и ти) да се однесе неκа му забае неκоја бабичκа од "уплав". Еве го синκо,излеговме на гости,вечеρта аκо не го попρсκам со κρстена вода,немиρен и неρвизен е κаκо ρис
Сакаме да и ги дупнеме ушињата Веќе разбрав дека имало мини-медицинки како за бебиња и не им сметале во спиење. Едино ме плаши тоа што често си ги чепка ушите кога е нервозна или и се спие, па да не си направи проблем. Има ли некоја искуство да ми сподели, да бидам помирна и да знам што да очекувам?
Мамички исто и кај нас некни во вторникот кога беше топло бевме во Бисер тц,кај золва ми во бутик на кафе,дојде една нејзина другарка која само викаше леле колку убаво бебе,леле срце ниеднаш не кажа машала,и верувајте мене негативно ми делуваше нз чудна ми беше,вечерта синко цела вечер плачеше во сон се будеше со плачење на саат време што не е случај за него бидејќи си е спанко,спие од 22ч.до нареден ден до 10ч.и претходно со едни пријатели во Бт.пред месец дена исто беше вознемирен,бебињата се чуствуваат,негативна енергија лоши луѓе,и сето тоа се одразува кај нив со страв или вонемиреност бидејќи незнаат да кажат....
@Jagoda123 јас не ти го гледам тикерир колкаво е бебчето. Ние поминавме таков луд период околу 8-9 месец и со скокот на една година кој траеше исто месец и истото два пати го поминав. Е олеснително е што мојата од првиот ден кога ја донесоа кај мене у соба е со цуцла лажливка, па она колку толку ме спасуваше дека јас морав да престанам на два месеци да ја дојам. Истото како џој и јас го правев, у седиште и у кола на возење, ја смируваше ... Ќе ти кажам да збориш со педијатар и да не ги исклучуваш забчињата иако трае долго многу е веројатно да се они, па после едно по едно само да излезат. Со лесно и со многу нерви.
@Jagoda123 а досега беше ок навечер? Не се сеќавам што имаш пишано.... Како мајка која со првото дете не виде сврзан сон од макс.1.5 саат, би те советувала СЕ да пробаш, и извини може ќе се налутиш, ама ако цело време се будел навечер често спремете се дека така ќе биде уште некое време. Но, исклучи болка со преглед кај педијатар, чувај го два три дена во помирна околина, може не му прија галама и на крај измиј го со крстена вода, се е можно. Син ми беше таков, дење ок, навечер хорор....се до 20 месеци, не сакам да пишувам/плашам. Искрено се надевам дека е период, или може повеќе заби истовремено пробиваат. Замисли сиите тројки и четворки на син ми наеднаш му пробиа, еејј 8 запчиња, и тогаш со право плачел, и јас би плачела. Совет: остај се по дома и одмарај кога спие или викни помош....
@Nova сега на 30-ти март прави годинка. Пред да почне да се случува ова навечер се будеше само за цицање. Го извади првото запче и почнаа сите проблеми.. Уште нема второ, ама ова веќе станува неподносливо. Еве денеска е и цел ден вознемирен, одбива да јаде, плаче, се е тоа резултат на неспиењето. Уморен е, ги чешка очињата ама е толку многу вознемирен што не сака да заспие. Инаку преку ден се е во ред. Понекогаш дури се сомневам дека навечер не спие зошто нозете го болат. Не знам, се ми паѓа на памет. Премногу е хиперактивен, не знае да мирува, лази, скока, бара да го шетаме низ дома. Уф, не знам, не знам што може да е?! Ви благодарам мајки за советите, како и да е во понеделник го носам на лекар.
Jas mislam deka zapcinjata mu gi pravat nervozite. Skoro edna godinka e a ima samo edno zapce sto znaci drugite sto doprva ke probijat mu predizvikuvaat bolka I nervoza. Moeto dete se macese so sekoe zapce sto go izvadi. Znaci placenje, ne spienje, ne jadenje, nervoza I sl. So sekoe mozno zapce. Sega na dve godinki mu falat uste vtorite katnici I panika me faka koga pomislam deka treba da izleguvaat. Inaku I moeto e mnogu hiperaktivno I temperamentno dete. Seto toa ke pomine a edinstveno ke ti trebaat zivci i trpenie
Пробај со хомеопатските гранули за вадење запчиња или килибардно герданче.Ако е до забите може ова ке го смири.На крај краева ако не сме смирува можеш и бедоксин да дадеш,секако прво со консултација на лекар.Јас давав на 2-3 пати кога ептен беше критично поздрав
@Jagoda123 moeto dete otkako e roden e takov sum bila kaj mnogu pedijatri i site na raj vikat zdrav kako dren e deteto samo nervozno bebe ne spie nokjeska od navika. eve vekje 10 dena ist slucaj kako i kaj vas cela nokj vriska place koga kje go stavam na grada vesnas se trgnuva i pocnuva da place. dva pati go odnesov akj dvajca razlicni pedijatari i site vikat deka se zabite vo prasanje. i nie imame samo edno zabce pred dve nedeli izleze i drugo nema. preku den odbiva da jade non stop vo race da go setas vo sobata a bogami e tezok nad 10 kg i jas ziveam sama nema koj da mi pomaga maz mi cel den na rabota i jas sega za dve nedeli pocnuvam na rabota i jas ne znam kako kje izdrzam mtrva umorna sum. nie uste dve nedeli kje polnime 9 meseci i mislam deka e i skok vo prasanje. jas dosega otkako e roden ne najdov resenie ako ti najdes kazi mi kako si uspeala vo toa
@Jagoda123 nie isti vakvi bevme 11do nekade 12+mesec i ni traese mesec dena. Noke samo so niskajne spiese,i nakaj 3polnojk ke zaspiese bez da e niskamm i ete ja vo 5budna. Mleko piese kako za 1mesecno bebe a kasi nikako ne sakase i se gadise. Mnogu placiss preku nojk a isto i preku den spiese okolu 30min. Izlegoa dvojkite i plus toa bese skok vo razvoj na 12meseci,pedijatrata me sovetuvase gelovi za nepce i slicno ama toa bese,iako dosta pomaga gelceto pred spiejne. Eve sega e 13meseci,spie preku den dvapati,ednas 2ipol sati i ednas 1sat ipol,vecer od 10 do 8naitro spie dobro.
Мајки најубави ,Срекен Ви празник.Кај и да сте убаво да си поминете. Да не сум скроз офф да прашам нешто.Колку често и со што чистите ушиња?Јас со бебешки чепкалки,ама мм се буни вика ке ја повредам несакајки така.Епа ако не така тогаш како?
@joy1 srejken i od mene 8mi mart I jas so bebiski cepkalki ama samo na vrvot ne do vnatre i nezno,gledam ako e cisto uvoto ne i go cistam ako ima potreba togas po banjanje i go cistam,ednas nedelno ili dvapati.
И јас ги чистам со бебешки стапчиња на три дена обавезно, оти на моево многу брзо му се полнат ушињата. И нокти сечеме на три дена максимум оти брзо ни растат и нокти. Чепкалките имаат граничник и го намалува ризикот од повреда. Сега тоа не значи дека може да буткаме со сила. Среќен 8ми март мајки.
Па да и кај мојата приметивам жолт секрет мн мн често и сама ги чешка некогаш.Веројатно и смета.Имам читано и од педијатри препорака ,да не се чепкаат но жал ми е да ја оставам така да ја чеша.
Чистам со бебешки стапчиња со граничник, како и сите вие. Го ставам врвчето во отворот од ушниот канал (до каде што е граничникот) и вртам во круг. Еднаш неделно а некогаш и почесто, кога ќе видам дека се собрало многу маст.
Na moeto nikogas ne mu gi cistev usinjata so cepkalki po preporaka na pedijatar, a I imam citano deka taka se podlozni na usni infekcii. Iscedokot vsusnost sprecuva infekcii na usite. Mu gi cistev usite samo so voda pri banjanjeto, a sega na dve godinki ako zabelezam deka ima zolto na nadvoresniot den mu gi cistam so stapce no ne butkam vnatre, samo od nadvor. Sreken 8mi Mart. Bidete sekogas silni, samostojni i pocituvani mamicki
Мајки среќен празник, денес е наш ден, уживајте, а секој нареден ден потоа Јас и ги чистам ушињата на малата со бебешките стапчиња еднаш во неделата а@armanicо и да не бркам внатре, како што кажа @ArmaniCode тоа ги штити од инфекции. Btw денес мојата кукла наполни година, повелете на торта прекрасно помина роденденот,многу луѓе, дечиња и подароци