Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Не :( бидејќи ептен бев до него..Ама ова за ум!

2. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Скоро недела дена синко е со затнато носе и поткашлување. Користиме Марисимо спреј и влечам со пумпица но нема подобрување. Што можам друго да направам на 10 месечно бебе. Имав некаде слушнато за кромид ама незнам што и како.

3. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    1.272
    Мојава е 9+ и сеуште несака да лази.
    Се врти од грб на меше но воопшто несака да лежи така ,ќе почне да плаче и удира со главата доле затоа избегавам да ја оставам на под на тврдо.
    Седи сама од 7 месеци, ја ставам во дубак но не го сака баш. Е сега ново што сака е да ја држиш за раце и да ја водиш по соба да оди.
    Кога јас ја исправам стои но сама не се исправа.

На crazylady и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @Dikinzi @RAK91 Од кога почнаа да се пуштаат вашите? Не за правење чекори туку да се пуштат сами да стојат и одма да седнат.

5. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    За кромидот мислам требс да го засечеш како на четири и да го ставиш некаде до креветчето, во близина на главата. Ова го имам читано, но го немам пробано досега бидејќи сме немале таков проблем (а планирам да пробам ако има некогаш потреба).

6. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Почна да лази на 6 точно, а после една недела почна да се фаќа за тросед/комода и да се исправа. Цело време беше горе-доле. И од тогаш не е застанат...
    Знам бев на ортопед одма затоа што ме фати страв ептен беше рано ама ми рече да го оставам затоа што ако бебе го прави тоа значи е спремно.
    Ептен беше жилаво бебе, ете и рано прооди.
    Кај вас како е?

7. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Нас не ни помогна кромид. А и ваквата настинка 10 дена траеше.
    Завршивме работа со инхалација, фитoбалм гел на гради, ацидосалдус спреј и често чистење на носe.

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Почна да лази на 6+++ мислам и брзо почна да се исправа околу 7. Сега е 8+ и се пушта, среќа досега само на газот паѓа ама душата ми се тресе кога го гледам. Изводи нонстоп, се држи со една рака за гарнитура, па со другата се фаќа за масата и прави чекори, прави клекни стани. Ич не му текнува дека може да падне и напред.

9. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Не се плаши. Така и тој стекнува сигурност, се опушта и ојачува. И мојот истото го правеше, падни-стани. Ама така вежбаат. Зар еднаш паднал...

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.172
    Допаѓања:
    26.081
    Кај нас масата заврши во контињер. Заштити ја добро или тргни ја, така се удри малава на непце, крв на сите страни и потечена, подсината уште е.. малце се лизнс и беља.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Сестра ми преку маса ставаше ќебе а на ивиците тие за заштита.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Кај нас дома е тргната, на гости сме неделава и јас ја тргам од сабајле кога сме сами ама попладне си ја враќаат назад :wasntme:

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Свекрва ти да не ја враќа? :D

На crazylady, Butterfly1107, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Моево е 10 месеци и сеуште не знае да се исправи на нозе сам, а многу сака да стои и да се држи за нешто и да го држам да оди пушта сам чекори. И во дубалце го ставам го тера секако. Не знае да лази ама не лазат сите. Мене ме загрижува што сеуште не се исправа сам дали има некои вежби што може да се прават за ова? :worried::(
    Заборавив да пишам од кревет се симнува сам назачки и на под кога е назад се влече.

На srce-9 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Затоа што не лази затоа сте скокнале дел треба да лази па од лазење сам да се исправа
    Бар вака педијатар ми има кажано
    Внук ми истиот проблем го имаше пошто сестра ми не го пушташе да лази и многу доцна се пушти да прооди

На mal.ecka и MinnieM им се допаѓа ова.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    И внук ми не лазеше а на 13 месеци прооде, мислам дека нема врска тоа со лазењето до детето е, на ортопед кога бевме се беше добро.. Ќе се трудам повеќе да го поттикнам да се исправа, он знае само на коленца.

На Осе, crazylady, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Прашање до мајките кои користат дубак за машки деца- какво е седиштето, како материјалче или нешто како оние за точак? Вчера прв пат го ставив во дубак од внуката, ама тоа седиштето е како материјал и некако неубаво му стои кај курето (се насобира материјалот и ми се чини ќе му е неудобно долу). Сакам само по малку да го ставам во дубак (нормално ако прифати). Инаку мојов лази ама војнички, некогаш во место на колена си се исправа и со рацете напред се држи, ама засега се нема исправено како за да се пушти. На кревет кога е сака да се подисправи, се беси за ивицата ама не е уште спремен. Инаку 8++ сме.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мислам дека и Милки го кажува истото, дека касно прооде внукот бидејќи не лазел, а и ти истиот пример го даде. :) Или јас нешто не контам од умор :D
    Инаку, ортопедот баш кажуваше да не се става во дубак за да не прескокне фази што треба да ги помине. Во спротивно, подоцна ќе прооди ако не си ги помине фазите самото.
    Некои па ортопеди не се против дубак, но препорачуваат да не се става во него додека не прооди. Иако тогаш можеби не би ни сакало да е во дубак.

Моево доста рано почна да лази и сега не му е тоа интересно, си заврши со таа обврска и се префрли на седењето. Сега седи цврсто сам, па почна да се исправа и тоа постојано го вежба.
    Цело време е на земја, а во креветче кога треба да завршам некои обврски и пред денско спиење. Зафатен е со интензивно вежбање на колена и пробува да се исправи. Паѓа, станува, продолжува. И си поплакува кога ќе се удри посилно, не дека не, но ќе го гушнам и си продолжува откако ќе се смири. :D

Последна измена: 15 јануари 2021
    На Sexybaby86, Jana06, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ми помина времето за едитирање.
    Еве убаво објаснување во хрватската група за помагалата и дали треба вежби

20210115_164023.jpg

На Thallia, mKdevojce, MinnieM и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Од вчера писка на цел глас, плаче со солзи, редовно ја мачкам на жлебијната од 6 наутро кога стана дури сега едвај ја заспав се жали по цел ден, ја извадив малку надвор да ја фати воздух. Одбива да јаде каша, само цица.Дали е период некој што кратко трае?