Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Оваа жолтата ја сака и си игра многу со неа
    received_695118268055472.jpeg
    Позитивна работа е што има подесување на гласот, па може и потивка да е и погласна, па не вика како гитарата :D
    Заборавив да спомнам дека со чорап исто така сака да игра, го соблекува од едната нога и како шпагета го крева над глава и така го јаде.
    Со капчиња игра, особено се занесува со етикетата, ја истражува со прстињата како со пинцета.
    Со рамката од мојата маица долго си игра и ме мава по рамо :^) А го обожава увото од татко му, кога и да го држи мм во раце, тој се држи за увото :D
    Особено писка и и' се радува на музичката жаба, ја тегне и ја пушта да свири
    FB_IMG_1610892951616.jpg
    И коцкиве ги сака
    20201108_114236.jpg
    И посебно ја сака Софи големата.
    Топчиња, гумени коцки, прстени.

На Sexybaby86, lavinija28, MinnieM и 3 други им се допаѓа ова.
  2. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајки од што може вака да се прави ушната школка? Искуства?

Прикачени фајлови:

3. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мојов се заигрува некое време со музички играчки (чкрапа по дугмињата и на некои мелодии кои му се познати веќе игра со главата напред-назад а истото го прави и со некои песни на тв), со тропалки или со глуповчиња како капачиња а омилено му е да лази кон влечките за по дома. Кога ќе му се здосади почнува да лази под масички па низ цела соба. Сака да се пика под столици , под маса и само истражува нешто, трга пердиња:))Се научи и обожава да ги отвара фиоките кои ги досига, ја трга елката и лампионите и ги лижи. Се' што виси сака да го фати и да го тргни. По некое време почнува пиштење за да го крени некој:)) Штом е во хранилка му ставам играчки, ги префаќа некое време и после се' на земја, ги гледа кај се паднати и писка за да му се кренат. Брбори, вика "ма-ма, ба-ба". И така си се занимава, а мама само трча по него викајќи "не овде, не тука, не елката, не така " :D

На Sexybaby86, Thallia, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    1.468
    @lavinija28 исто и мојата... При отворање на фиоките неколку пати и прстите си ги има потфатено. И обожава да фрла се шо дофаќа на земја.

На lavinija28 и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    26.077
    Мамичкиии, Нина и јас ве напуштаме од оваа група и ве чекаме кај Дете Нина наполна пред некој ден годинка, снегулка мамина брзо ми растит:inlove:

На elcezelce, lavinija28, Chuchanov и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Среќен роденден, да е жива и здрава и голема да расте :hug:

На Bubish26 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Да, гласна е ама со време ќе отрпнеш :rofl:
    Шала на страна, звучникот е одпозади и кога е легната на под се пригушува звукот :D

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не, не... Фала. :rofl:
    Не можам, глава ме фаќа. :drunk:
    Вчера мм ги изваде батериите и ја врати во кутија. Ќе ја чувам за кога ќе помине коронава да го пуштам кај бабите со неа, малку да надомести забава со нив за ова време што не се дружат.

На Sexybaby86, Lady Leona, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Точно,од ја воведовме како 2-3 намирник. Една недела неможев да му ја оправам столицата.

Последна измена: 17 јануари 2021
    На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Во последно време заприметувам од десното увце како повеќе да му лачи секрет. Преѓе две капки и на перничето имаше. Имате ли забележано кај вашите бебиња?

11. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Моево на 9 месеци научи да кажува ауау, и сега на 10 кога ќе го прашам како прави кучето кажува ауау, и дека имаме доле под тераса кутре кога ќе го прашам кај е кучето гледа натаму, сеуште не покажува ама ќе научи. Исто ново ни е со телефонот го става на уво :inlove: и за колку е голем дига рачиња :inlove::inlove: ептен се радувам. И имаме 4 запчиња ептен е сладок :hug:

На Sexybaby86, lavinija28, Thallia и 3 други им се допаѓа ова.
  12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    @0ли и мојов од ко му купивме такви алати, чеканот не го пушти од рака и само со него игра,јади и заспива(facepalm)
    @Jana06 да ги избришиш тие апликациите и да не се замараш со тоа што кога треба да прави..
    Малиов пролази пред 7м.па еве сега паузира со тоа и само се влечи го мрзи изгледа :rofl: се влечи до фиока и се исправа на колена, ја отвара па се смее како на лото да добил :rofl:
    Иначе за играње го седнувам на под и му истурам играчки пред него му оставам две пластични големи кутии и си ги собира па си ги вади играчките од нив и така можи и 1 саат да си игра додека не ги истури и претури сите:)
    А да @0ли ќе ти кажував јас тие играчки што ме вадат од контакт денес му ги извадов ама утре почнувам на работа па со свеки ќе се чуваат така да нема гајле таа :rofl: знај да се пуфка дека ќе се снајди па да видам колку можи да истрпи ]:)

На Sexybaby86, Lady Leona, Butterfly1107 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Јогурт, кисело млеко од колку месеци се дава и какво?
    Мојата е мала 7 месеци ќе прави за една недела, но да си знаам отприлика кога зошто имам смислено многу комбинации за кркало со нив... Само мислам за рецепти пошто купечкиве каши слабо ми ги јаде :?:

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    Oд 7+

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    26.077
    Бебињата не се програмирани за да се развиваат сите толку точно според апликации. Нема потреба ни од форсирање, ни од мјаукање ни од афкање. На бебе/дете ми се зборува само, така како што разговараш со возрасен, кога ќе биде спремно ќе проговори. После втората година ако не зборува, тогаш мисли за понатаму.

На Bella*, elimkd, lavinija28 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Со детето разговарам како со возрасен и да, има потреба од глупирање зашто е дете и треба да му биде забавно. Сигурно за месечниот буџет нема да разговарам со него :)

На Sexybaby86 и eta им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Се надевам се чита ? Имам книга една еве за 8м

Прикачени фајлови:

На babyboy1 и Jana06 им се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    И јас сега на иста мислам сум, дали треба ова да го прави, зошто сѐ уште не знае, не повторува итн итн. :sweat: Поставив на Тулиа прашање, одговараше плачкаиграчка - профилот на инстаграм.
    Прашањето ми беше: игри за 10месечно бебе и во која фаза е типичниот говор на таа возраст.
    Одговори дека на 10 м. користат исти гласовни форми - Ба-ба, та-та (го прави тоа, дури и други букви и гласови прави, како Ќ, Ѓ); може да се појават и првите зборови со мама тата со значење (кога го прашуваме каде е тато мама, се врти накај нас); го посочува со прст предметот кој сака да го добие :^) (мојот не прави така, нели е рано за тоа?); имитира звуци на животни и предмети (на животни не имитира, не знам колку пати му повторувам, не и не, а за машината за перење и смукање му правам бу-бу и се обидува и тој); го разбира налогот дај ( да, кога му бараме нешто, се врти, знае каде е елката, мачето, дедо мраз), слуша со разбирање кога му се зборува (ова не го разбирам целосно, ама малиов нѐ слуша со внимание, разбира збор НЕ); мавта со рачето и прави чао (размавтана сум цело време, џабе е, не прави :|)

Инаку, дополнително што прави моево: се крева и спушта по играчка, посегнува да ја земе, ги дрпа лампионите од елката, и дури на повисокото ниво се подава да земе тоа што го сака, научи со прстето на усте да прави брм брм, се бркаме дома, а тој нѝ бега, му велиме сега ќе те фатам и се смее и лази брзо да не го фатиме :D, се движи по мебелот и многу малку се отпушта, ама сѐ уште не се дава, нестабилно се осеќа. И сѐ уште не шлапка со рачињата :(

Во играњето, знае да се задржи и подолго време од предвиденото, вади ситнурии од кутија, ама не ги пика внатре. И повеќе е заинтересиран по другите предмети, домашниот инвентар, :D отколку неговите работи. Ама најмногу се држи за креветот и оди со помош.
    Како да го поттикнам на нови работи не знам. Колку и да му викам покажувам нешто да прави, ме гледа се смешка ама толку е. Ај тек на почеток сме од 10тиот месец. Ами што, кога гледав за мавтање шлашкање, некои уште од 7 месеци :wasntme:
    Треба нешто плус да правам? Да се алармирам има потреба или да го чекам, во свое темпо да ги прави работите?
    @elimkd @Panovic @RAK91 вашите кажете што изведуваат?

На Sexybaby86, elimkd, RAK91 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Сподели ги комбинациите што ги имаш смислено. :)
    Ќе му воведувам кисело млеко деновиве, па да добијам некоја идеја.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Што јадат вашите деца,тие што се околу година дена?