Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Кога сме кај тоа кое бебе што прави, Ема за нејзините 11 и пол месеца го прави следново:
    Кажува чао, браво, да пукне ( и вика пау), прави здраво, кога ќе и речам јеее крева раце нагоре, ако и речам да игра веднаш ѕенѕа, ако и речам да даде пољупче или бацка шлапка со устата, ако и речам ало, веднаш става раче на уво, ако и се јаде или ако ме види во кујна вика ам ам, исто така обожава кога и зборувам, и пофторува по мене ма-ма, та-те, ба-ба, да-да, тадури веќе почнува да и се испушта по малце мама , т.е да го сфаќа значењето и да ме вика, ама ретко се дешава. Ако и правам гримаси ( со носот, со јазикот, со очите) ме имитира.
    Ако види дека носам пелена за менување, бега. Отвара фиоќи, и знае која смее, ако отвори некоја што не смее одма врти со главата за "не". Се обидува да се качи на кревет, ама уште не може, битно дига нозе. Ако и речам да ми даде нешто, ми подава што ќе и дојде при рака, само предметот што сум и го побарала нема да го даде :D Ако и речам дојди ( а воедно и со рацете и правам), иде и она прави со рацете . Претур играчки од едно во друго, имам пластични тенџериња од кујната на Јана, па тоа поклопчето го става и го вади. Реди од ние прстените на стапче шо се, имам и воз со коцки и кај него ги вади коцките и ги става пак.Имам едно количе него го бутка, ако начека кесето со боенки вади се од него, ако начека и боици ги фаќа и орави како да црта. Лепенки имам за Јана, тие ги зема и се обидува да ги залепи на ѕидот. Сликовници ги врти еден по еден лист. Музички имам многу, тие не ги фаќа -нормално, плишани играчки не ги погледнуваат.
    Гушкало е невидено, и само иде да се гушне, и така :D

Едит: Не правам уште звуци од животни, ќе почнам за некој месец .

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Со прст почна да покажува околу 11 месеци. И тогаш почна мама тата и брм брм да вика со значење. Сега на година имитира и коњче, гушка мечиња (и луѓе) и ало со телефон прави. А вика само :rofl:. Чао не можеш да го натераш да каже уште. Не ни плеска со рачиња, има друг денс. Не се замарај, си го гледаш детето какво е. Тие milestones веќе не ги ни читам, ќе излезе дека на година треба и името да си го кажува па ќе се разочарам :smirk:.
    А да, на 12+ и научи топче да става во дупка што е одредена само за него. Вади стави претурање исто околу 11 почна. Интензивно почнува после 11 месеци и околу година да учи нови работи, барем кај нас така е.

3. dunika

dunika Форумски идол

Мајки не се оптеретувајте премногу со апликации.Според нив,може треба и колоквиум да спреми.
    Кое црно маче-куче на 9-10 мес кога тоа нема поима што е животно,освен ако нема дома па да му се радува.
    Јас пратам смерници на месечно ниво,но тие викаат дека Може-но не и дека мора да го прави нештото.
    Мојата е 9+,не лази,се движи на стомак наназад низ соба,не се ни обидува да се крене сеуште,кога ја држам во скут само си скока исправајќи се.Вика ма-ма од 8+,на секоја музика игра со газот и главата,браво и чао исто од 8+,и тоа само еднаш и покажав па ѝ стана интересно.Си игра сама на под,има кугли за редење кои ги џвака во главно,книга со звуци и песнички,тропалки,топки сака многу,и пластичен прибор од кујна.
    Фетиш и се етикети,многу сака да ги џвака:worried:
    Има супер развиена фина моторика,за јадење,сама држи шише со цевче и пие(конечно погодив идеално за вода),префрла од една во друга рака или истовремено држи две работи.
    Обожава да фрла и треска,како и секое бебе:D
    Иии последниве вечери е забавно.
    Заспива кај 9,и кај 10 се буди и почнува да брбори.Околу пола саат-саат трае тоа,но не ја прекинувам,вероватно некој скок или говор развива,си ја пратам од страна и се смеам.И многу цица деновиве,ко новороденче е.Сама ја влече маицата и се нурка во градите(facepalm).Среќа не се дружиме со луѓе:D

Sexybaby86, duffi, babyboy1 and 12 others like this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Нее, не си ме разбрала. Разговарање правилно зборовите, што моментално мама прави, кој пред етне што, надвор што е лист што е кола., а не колку ти дошла сметката за струја. Глупирање т.е играње се подразбира ама не и форсирање за да научи да мјаука зато што така пишело во книга. Крај краева мјаукањето не е битно, туку зборувањето. А интересно треба да му правиш ама не нон стоп. Мало е ама од мало се учи да е посамостално и само да си развива фантазија (ова веќе за кога ќе почни само да игра).
    Муабетот ми беше дека не требит да се секират никој доколку на година не проодело или не прозборело, доколку не праело тапшин на 9 месеци или не лазело. Секое дете е различно.

MinnieM, WonderGuurl, Thallia and 3 others like this.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Те разбирам што сакаш да кажеш. Воопшто не зборувам бебешки никогаш, тоа што се глупирам не е форсирање да го научам да мјаука, боже сачувај, туку се смее на глас, забавно е, игра и учење кое трае 15мин. За самостојноста 2 пати прашував ама не добив конкретен одговор. Изгледа му е период што мораме да го поминеме. Моментално на мочање одам со него, се бањам кога спие и ако се оддалечам вришти. Од дете кое пружаше раце по секого, оваа недела само во мене иде. Точно знам и од што е ама ајде, во друга тема.
    Јас разбирам дека секое дете е различно и на моменти сум опуштена ама едноставно не можам да не се секирам.

Sexybaby86, BY<3, dunika and 4 others like this.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Јас не следам апликации за развој на бебе. Пишувам на Google, барам на англиска литература. Успат читам и на македонска, српска и хрватска и така споредувам до каде е што е. Работите што ги минев со Јана, не се толку далеку, па се сеќавам скоро на се.
    Воглавно, прво си го следам детето, за што најмногу покажува интерес, а потоа и делувам. Многу често, кога ми идат гости, или кога одиме на гости, знам да бидам отсутна со муабет, од причина што ги следам и двете како играат. На Јана и ја знам веќе играта, сега повеќе ја следам Ема, посебно како се однесува кога има други дечиња околу неа. Веднаш почнува да го прави тоа што го орават поголемите. Се додека не е тешка глупост имитацијата, ја поддржувам во тоа што сака да го направи. Седннувам до неа, и веднаш и покажувам како треба, ако е заинтересирана супер, ако не кој ме шиша :D Не планирам децата да ги правам суперсонични, или паметњаковичи, ниту форсирам, едноставно само поддржувам во нешта кои што сакаат да се испробаат, во граници на дозволеното. Не давам да се брца во штек, не давам да се седи на компјутер, не давам да се чепка по фрижидер и шпорет, не давам да се брца во шолја. Муабетот ми е, да не ме сфатите погрешно, ако сака Ема да земе голема кола, поголема од неа и сака да ја бутка одам и помагам. Ако сака да земе да свири на труба играчка , одам ја земам трубата и кажувам како треба, т.е. дувам во трубата. Сакам да кажам дека, ако изрази желба, веднаш сум до неа, иако не е тоа за нејзина возраст. Ниту ја брзам, ниту ништо. Самото дете се ќе проучи, нема да прескокне фази верувајте. Се што треба ќе си надополни ј ќе научи вака или онака, тоа е дете ништо нема да му избега. И точно е дека вторите се понапредни, затоа што се фокусирани на работите кои што поголемите деца ги прават. :)

Sexybaby86, babyboy1, MinnieM and 7 others like this.
  7. Arijana22

Arijana22 Истакнат член

Мајки за неколку дена правиме 7м сакам да воведам глутен, месо и млечни производи. Како ги воведувате дали има временско растојание од воведувањето на едното до другото? Сакам да воведам и 2 оброк. Што најчесто давате за доручек а што за ручек?

8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Женски, имам проблем со еден заб. Сигурно ќе го сликаат. Што со доењето?

9. RAK91

RAK91 Популарен член

@elenaklasik Никогаш не се ослонувам 100% на апп или рандом статии што треба и што не треба. Секое дете е своја приказна.
    Не имитира мојот ниту едно животно, иако цело време читаме книги и сликовници.
    Знае само ајде, да, куку ѕа (ѕе) ба-ба нешто мумла, знае да покаже накај смоките со прстето кога сака или накај елката пример ако сака да го однесам таму. Сам не оди дека го имам искарано :)))
    Не знае ни чао да мавне, а за праќање бакнеж сега сме во фаза на учење :)
    Не го форсирам на ништо, за сега ми изгледа како напреден, да има понатаму нешто сигурно би приметиле, интуиција не лаже :)

@Enci201 два пати снимав заб, доев нормално.

Sexybaby86, dunika, elimkd and 3 others like this.
  10. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Јас се фокусирам на тоа што се' бебе научило да прави до сега и какви вештини совладало, а не на она што не знае да прави.
    Не се водам по никакви апликации, ја имам таа за скоковите и погледнувам да не сме случајно кај некое громче одвреме навреме.:D
    Најголема поука од таа ап (не знам дали и во англиската верзија истото го пишува: Никогаш не се совладуваат сите вештини одеднаш, туку една по една и постепено)

Јас уживам кога заедно правиме нешто, си играме, шетаме, одиме на пазарење заедно, пееме... и сакам да правам да му е интересно и барам идеи за тоа, како да го стимулирам.

И уште нешто, некои се физички поактивни и моториката им е посилна страна, на некои пак говорот.
    Пример синко не лази, ама веќе кажува да-да, ба-ба (секако не знаејќи го нивното значење) итн.

Муабетот ми е, нема потреба од оптеретување

Sexybaby86, dunika, Thallia and 5 others like this.
  11. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Сега кога те читам ми даде надеж дека можеби ке смени моево... 6м сме, дење спие у раце префрлен на рамо (како за поддригнување) ноќе до мене се буди на секој саат прецизен без исклучок и бара цицка за да презаспие. Само така заспива, па се трга по 20мин сам и продужува да спие,до нареден саат,па пак на цицка и така цела ноќ. Јас ај што не наспана,ама и брадавици ме болат од што се му се во уста,мачкњм ланолин џабе...

Dikinzi and 0ли like this.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

@elenaklasik пред два месеци читав за развој на бебе и што треба да прави, решив да прекинам зошто бев на раб на нервен слом, стигнав до аутизам, конвулзии, епилепсии и што ти ја знам...(имав и тука пишано не знам како да опишам, како да се стресуваше и да го кочеше телото секунда траеше и пак во нормала)

Чудно е како се впива како сунѓер, на 7м татко му почна да дава аплауз со неговите рачиња за подоцна истот ден почна само аплауз да дава, сега со еуфоричен глас му велам брАвооо и почнува да плеска со рачињата. Има контакт со очи, се врти кога ќе му викнам по име, кога ќе чепка на тркалцата од шпоретот во исто време ме гледа и ко да чека да му викнам НЕЕ и се трга, имаме едно пиленце на оградицата и му викам кваак кваак одма се врти :) пред 3-4 дена почна војнички да се влечи, ќе стигне до мебелот, се исправа и оди по крајот. Вика ба ба, мам маа, шо шоо, кој, да дее :)

нека се само здрави и живи и да напредуваат не знам што да речам друго

Sexybaby86, dunika, Thallia and 6 others like this.
  13. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Ние не сме стигнати 6м за две недели ќе правиме... Ве зачитав за развој на бебе и многи ме заинтересира темава, не следам апп може само ако прочитам негде како на пр. на другарка малото на 6мпочна да се врто на своето име.. За разлика што моево не се врти, а да го викнам мамичка тогаш се врти моја грешка ретко го викам на име али сега почнав.. Али затоа може ќе е чудно бебе од 3+ знае дај пет да праби, сега на 5м научивме здраво, тропалки прв пат му дадов на 2+ и си ги фати во рачина на мое изненадување без да му сугерирам како тоа треба, од 2+ почна да се врти од грб на меше али рачето под него што на 3м го усоврше перфектно и рачето да си го вади од под него, на 3+ почна да фака и по две играчкиедна во десно раче, друга во лево али јас да му ги подадам, што сега на 5+ само се пушта да фати играчка да ја фрли ако му здосади да ја чука со рачината, сега му правам големо маже кога го соблекува и почнува цел да сд тегнд ноџина тегне, и кога е во тесно а сака да го кренам враце или е кај некој што не сака да биди прави маааамм мамама онака звучи како мама да вика али знам дека е мал и дека нема шанси али знае дека така ме топи цела и одма го земам враце го гушкам.. Мм му вика кај е мама се врти ме бара исто и јас кога ќе му речам кај е тато и го бара и му се смешка. Од 4м почна исто во релаксатор кога ќе е да се врти на стомак и да слегва надолу.. Сега незнам дали открива дека може да гледа на горе со тоа што го витка цел врат и гледа нагоре, исто почна да се турка не сака освем кај мама лице во лице со друг кога го држи се турка со рачина и ноџина за да го свртат со грбо да гледа,на 5+ почна на колена да се дига и на рачина и така стои може 30сек и се спушта се влече како војниче на меше али сето тоа на спална кога е на подлога не сака ништо...
    Сакам да кажам дека не форсирам дете едноставно си играм со него и низ игра ќе му кажаам нешто и ако видам дека се смешка има интерес го повторувам и нормално како секое дете одма впиват како сунгерчина...
    Али затоа кога јадеме со јазичето на 5пати може и повеќе некогаш ми враќа не му иде да голтне и мал дел да врати некогаш се случува и цело да ми го врати со јазичето малку се грижам од тип да не не е спремен али ќе видиме како ќе биде..

Dikinzi likes this.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не требит да се секираш се додека ја прескокне границата која според докторите е проблем ако не зборува или оди, другите работи како лазење или имитирање на звуци, не се морални. Иначе фаза е тоа, Нина е година и уште е залепена до мене и до татко и, уште лупам компири со неа во раце..некогаш си игра цееел ден сама, некогаш не смеам да ја пушнам на секунд.

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Како лупиш компири а девојчето в раце? Тешко ми е да замислам
    Или јас се буквално сфаќам

Dikinzi, elenaklasik, BY<3 and 2 others like this.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

И јас се трудам да замислам сега кога праша :D

Butterfly1107, elenaklasik and elimkd like this.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Место компирите детево ќе го излупам :)

elenaklasik likes this.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Можда во кенгур ја носи :D
    А @Bubish26 ? :)

elimkd likes this.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Го фаќаш детето убаво под газето, да ти биде блиску лактот,го држиш близу себе, и со таа рака го држиш компирот, а со десната лупиш. Ништо страшно :D

BY<3, dunika, elenaklasik and 2 others like this.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

А ако е немирно и мрда постојано? :wasntme:

MinnieM and elimkd like this.