Мајκи синκо е 5,5 месеци κога да го очеκувам сκоκот во ρазвој,со полни 6 м.или пρед 6,ваши исκуства κаκо го поминавте вие тој на 6м? Фала ви поздρавче
Срекен нека и е роденденот Голема да расте @TIGARCE86 кај нас почна одма кога наполнивме 6 месец.Траеше една недела.Ноке мн често цицаше а преку ден тешко заспиваше.Но,помина
@leona83 убав ден за роденден на една принцеза. Нека и е среќен роденденот, да расте во мир, хармонија и среќа. Здрава и најсакана...
Mamicki vo vtornikot primavme vakcina i bebuska ovie denovi e smeneta place kenka mnogu e nervozna 2 3 casot noke zaspiva celo vreme na grada ako se trgnam se razbuduva.A bas si imavme fateno red na spienje cela nok ja prespivase bez cicanje.Inaku vo vtornikot go pocna 6tiot mesec da ne e od vakcinata
Среќен 8ми март, мајки. @leona83 нека и е среќен роденденот на малата принцеза. Среќа да ја прати во животот. Како лета времево. И ние за неколку дена ќе правиме годинка, а ми се чини како вчера да се роди. Нека ни се живи и здрави сите дечиња, Господ убавини да им дарува.
@Jagoda123 navecer nekolku dena pred spienje mu gi mij ockite i racete so krstena vodicka, ako imas doma temjance prekadi si go domot i okolu deteto ili isprski so krstena voda. Urok, zabi, Strav se moze da e pricinitel za vasata situacija. Isklucete bolka kaj pedijatar, i navecer neka spie do tebe, koga ke zaspie ne go klavaj u krevetce tuku do tebe na spalnata neka spie.Taka ke go cuvstvuva tvojot miris i ke se cuvstvuva siguren. Dojte se vo lezecka pozicija. Gradite mi se nadvor izvadeni i samo taka zaspiva kjerka mi. Na ednata cice a so drugata igra i zaspiva. Setajte denta, kolku i da e ladno neka go fati malku sonce i svetlina,ne go krij so kolickata (toj delot sto e za sonce) ajde so lesno neka vi e, kje pomine.
И јас толку често и ги чистам ушињата, оти ептен многу има ,,ушна кал,, Некогаш се трудам поретко да чистам ама па и се познава во ушето и нема шанси така да ја оставам. Инаку ноктиња сечеме еднаш неделно, и тоа со маки... Поточно цел ден сечеме нокти, сега 2 прстиња, после 3 саати другите две, па ја остаме да заборави и повторно и ги сечеме останатите... Ептен е лошка кога треба да сечеме ноктиња.
aaaaa нема шасни... па да ми се разбуди одма и 10kg бебе пак да го нишкам во раце. Шала на страна, сум пробала и во сон ама ептен лесно се буди и затоа баталив. Имаме друга тактика, едниот од мене и мм се глупира за на малата да и биде интересно а другиот и ги сече. Смешки сме по дома.
За чистење на ушињата - само надворешниот дел со мека крпа после бањање. Јас на син ми и ден денес така му ги чистам. ама еднаш неделно му прскам во ушите Vaxol - спреј на база на маслиново масло, ја топи ушната маст и ги одржува ушињата чисти. Ова ми е препорака од педијатар, бидејќи кај него досега два пати се јави воспаление на ушињата, едното лачи повеќе секрет, па Vaxol ни е спас. Ја има во Зегин околу 400-500 ден. е, прилично долго трае. Еве, уште го трошам првото шише, купено пред повеќе од 6 месеци. Му прскам навечер штом ќе заспие, оти свесно не ми дава (малку грдо е чувството на масло во ушите), ама брзо се впива и ги чисти ушите без проблем. Ако често се јавуваат чепови, исто е ефикасна, ги топи многу брзо. @Jagoda123, најверојатно е скок во развој. Плус фактот што бебиња/деца на таа возраст ги преживуваат дневните случки во сонот. Поактивни се и сето тоа им се враќа додека спијат. Нема штета од замивање со крстена вода, и избегнувај позахтевни (не ми текнува како поинаку да се изразам) физички активности барем еден час пред спиење. И синко беше ист на таа возраст. по цела ноќ на града ми висеше. Затоа и го одбив на 13 месеци (што ми е жал од денешна гледна точка, ама тоа е, нема назад). Ама после кај него почна период на тн. ноќен терор, кој, фала му на Бога, не траеше премногу долго.
Иако официјално не ви спаѓаме во групата сепак ќе пишувам уште Дента кога беше роденденот многу ми настина малечката. 4 вечери се бориме со многу висока температура. Качува до 40. Леукоцитите беа 20 илјади. Не знам дали е вирусно или е како последица на тоа што ја крстија во сосема ладна вода, ама Т никако да спадне. Полудев. По цела ноќ сум будна и око немам затворено затоа што постојано е жешка. Спаѓа до 38 и пак оди нагоре. Дури со ампула Аналгин и ја симнувам. Дали некој има искуство со вирусот кој дрма овај период? Колку време ќе крева Т? Не знам што да очекувам. @leona83 нека ви е среќен роденденот. Гоема да расне малечката. Само среќа да ја прати и да те прави горда мамичка
Фала @anina ,среќен роденден и на твојата кукла, побрзо да оздрави. Кај мене на работа сите се болни, а и нивните деца. До една недела траела т, како што кажуваат колешките. Кај нас син ми има ниска т, се надевам и нема да се качи....аман од вирусите. А ако ја префати и малата????
Син ми 4 нoќи имaше тт, првите две нoќи дo кaј 38 мaксимум, a следните две нaдминa 39, дoјде и дo 39.9. Пoсле тoa се стaбилизирa. Не знaм дaли е вирус, дaли му беше oд грлoтo. Амa пoвеќетo дoктoри се сoглaсни декa е некoј измутирaн вирус, сo тт штo трaе oд 5-7 денa. Издржи, се нaдевaм декa е пoдoбрa. Ви пoсaкувaм пoбрзo oздрaвувaње и дa ве oдмине oстaнaтите.
leona neka i e sreken rodenden na vasata kuklicka,golema da raste i mn sreka da vi nosi. inaku izgleda samo jas sum edinstvena sto upotrebuvam obicni cepkalki za cistenje ucinja na mojot bucko o.O mene vo bolnica vo soba za bebinja edna pedijatra mi rece deka poarni bile tia,i dr zeni me sovetuvaa so normalni cepkalki.. pa fala mu na gospod dosega nemame prob. mu gi cistam vednas posle banjanje,ne go pikam stapceto vnatre tuku samo so vrtenje kolku fati tolku.
Еве вечерва не крева температура. Конечно да здивниме од вирусот. Не знам дали е мутирано или не ама до сега не ми се случило да морам да спаѓам тт, неколку пати по ред, со Аналгин. Ни Парацетамол, ни Блок макс ни Ибруфен актив не помагаше. За туширање и киселина не ни зборувам. Едноставно паѓаше до 38 и по еден час скокаше со 40. Страшно нешто мамички! Пазете со малечките и тоа многу.
Ние со црвенилото на препоните никако да се опоравиме. Бевме и на кожен лекар, каде од око ни беше дадена дијагноза кандидијаза и ни препишаа маст нистатин. Неколку дена мачкаме, но нема никакво подобрување. Незнам веќе што да правам. Во среда сме на контрола. Какви испитувања да побарам да направиме, бидејки ова вака не оди? Жал ми е да ја гледам така. Или приватно некој доктор во Скопје да ми препорачате.