Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Ве читав со тие чеканчињата ми дадовте идеа отидов му купив кутија со алати да се занимава :)

На Chuchanov, MinnieM, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Нормално е Оли, сите бебиња прво стојат и одат на прсти, не се секирај :) Кога ќе прооди, ќе почне убаво да си оди на цела нога. Знам дека ти изгледа страшно, ама не е :)

На Thallia, eta, Dana31 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Уф, добро е :whew:
    Не му држи газето, а се исправа, па кенка и плаче да го спуштам. Бидејќи паѓа, изгледа се плаши да ги пушти рачињата, а не може да издржи долго на нозе :D

На Sexybaby86 и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Истото скроз и мојата го прави и само прашувам лекари, луѓе околу мене зошто така стои, ги превиткува стапалцата, како Чарли Чаплин стои кога се исправа. Сега овие денови почна повеќе да се задржува кога стои, претходно ќе се исправеше и ќе паднеше оти не ја држат ножињата, ај рано е викам. Ама сега ден за ден гледам се повеќе се зацврстува кога стои, ама стапалата ги врти за 360 степени, никогаш исправено не ги држи кога застанува (facepalm)
    Така еднаш кога се исправи и падна и како и беше свиткано стапалцето на него седна, леле коа рече плачеееее урлаше, викам готово ја шина ногата, ја скрши, абе многу плачеше луѓе не се смируваше и тоа повеќе ме правеше да мислам дека ја удри многу сериозно. Среќа ја залажав некако натаму наваму со играчки и престана да плаче, едвај.
    Па ја испробував после дали ја боли, ја фаќав ја масирав, на кревет се исправаше пак и не реагираше дека ја боли,си викам добро е.
    Наредниот ден се јавив на ортопед, кажав што е работата ми рече, на таа возраст ножињата се толку многу еластични што нема шанси да се шине или пак да се скрши од такво паѓање, ми олесна после и толку беше.
    За некој ден ќе полни 10 месеци мојата и сеуште не стои убаво и да прави чекори, не е спремна сеуште.

На dunika, Sexybaby86, Panovic и 3 други им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.926
    Допаѓања:
    12.095
    Дали кај тие што повеќе сакаат да се држат исправени, односно да прават самостојни чекори или да стојат во место и сами, дали и ви се раздрорени повеќе или повеќе се насочени кон стоење и чекорење?

6. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Ај добредојдов на темава. :D
    Гледам зборувате за milestones. Ние денес влеговме во 6 месец и синко од лежечка положба за прв пат почна да се исправа до пола, како за седнување. Таман, на ортопед сме за некој ден, баш ме интересира околу седнувањето, бидејќи реално од лежечка досега само настрана се вртел. Во хранилка седиме на 45 степени, односно 60 за јадење. Би седел и на 90 ако го оставам, стабилен е.

Од кога почнавте да ги оставате на 90 степени?

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Добредојде!

Не треба да се става на 90 никогаш. Само ќе си седи исправено кога ќе зацврсне. Продолжи да си го ставаш како и досега, ќе видиш како само ќе си седи исправено на земја, во количка, во креветче. Во хранилка додека јаде, столчето наместено на 60, но тоа ќе си седи на 90 кога ќе сака и без да е наслонот на 90.
    Сигурно си забележала и во колички деца кога се возат, наслонот им е понизок, а тие исправени си седат на 90 без потпирачот да е на толку степени.

На Sexybaby86, MissBreezy и eta им се допаѓа ова.
  8. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Со полни 6 месеци го седнував под 90 само за јадење. Потоа го седнував по малку со пернички околу него или пак во ќош од аголната гарбитура со перкик пред него. Еве не сега со 6+++ седи сам и мака нема. Си се витка нанапред за да си дофати што му треба и си се враќа под 90. Уште немам храброст да го ставам на тврда подлога пошто некогаш се пушта по нешто што му е подалеку од дофат и се завалува на некоја страна. Децата созреваат преку ноќ.

9. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Ортопед ви кажа да редите перници и да го ставате во ќош од гарнитура?

На Enci201 и 0ли им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па ти со перници си го ставала, сега ти е страв на тврда подлога. Оставај го, нормално дека ќе се удри, така ќе се научи да се чува. Како ќе го пазиш кога ќе почне да се исправа и да проодува?

На Dikinzi и 0ли им се допаѓа ова.
  11. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Да тоа беше на почеток,сега седи сам ама на кревет или седнат на подлога од тие што се со бројчиња од стиропор или седнат врз ќебенце. На тоа мислев.

12. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Бевме на ортопед точно кога наполни 6 месеци. Др.ми кажа дека е многу цврст како за бебе од 8/9 месеци и ми рече дека е спремен за седење. Најпрво да е под 90 само за јадење а потоа да седи со потпора. Овие 3-4 дена кога седи почнува да мрда со газето да се поместува. Цврст е и напредува за 10ка така барем ми вели педијатарот.

13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Баш ме замисли и мене сега, сакат само да е испраен, се креват дали на мене или на гарнитура и нема шанси да го седнеш ги исправат нозете ко пушка, дават отпор и сега ко помалце да брблат :^)
    Еленаа туку нешто ќе ти истекнит да ме ставиш на мисла

14. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.926
    Допаѓања:
    12.095
    А мори ајде тука опушти се. :) Не можат сѐ заедно да прават, ваљда. Кај мене очекував побрзо да напрајт чекорчиња, ама тешко некако. За сметка на то, појќе дрдори бебешки. Сакав да видам и кај другиве како е, зш искрено и јас се замислив за чекориве. Ама ајде, не се машинки, шо сакаме ние... :smirk:

На Dikinzi и elimkd им се допаѓа ова.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Педијатрит мене уствари ми е психолог :) ми викат ти сакаш и в школо да го пуштиш побрзо да се одтарасиш :)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Ние изгледа сме во групата за повеќе раздрдорени, најмногу кажува баба, потоа дада, дете, тата, ајде, ам, разбира се што му зборуваме :lol: едноставно некои работи не одат заедно. Стои и се движи ама се држи за нешто цело време, не се пушта. Изгледа ни никнуваат уште запчиња горе :party:

Дали и вашите дечиња си ја кубат косата кога нешто не им дозволувате? Мојов станува многу нервозен и писка. Исто и кога ќе се чукне со нешто му викам не така ќе те боли, тој пак намерно (facepalm) не знам што му е тоа интересно..

На Maja92@, BY<3 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки ај да прашам , на вакцина ги носите бебушите само напиени млеко или и му давате појадок? Сега така се замислив дали има правило околу тоа или не.

18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    @elenaklasik мојата многу,многу дрдори и многу игра.Телефон да ѕвони почнува да цика од среќа и да џуска.Пресмешна е:D
    Е не е многу мобилна,денес почна тек на колена да се крева во креветче.
    Не знам дали има врска генетика,јас сум зборела на една година,ама цели реченици.Кога ме однеле на вакцина на 12 мес сум и рекла нешто на сестрата и се уплашила:rofl:
    Сигурно сум била крипи:smirk:

Иначе бебла ја дрма некој мајлстоун а.к.а скок,деновиве енергијата и е пуштена на најјако.
    Едвај ја успивам во 22:30,а најкасно во 21 беше купче.
    Само што ке дојдеме во спална се понаша ко Ред-Бул да ми тече од цицкиве:worried:
    Се надевам нема долго да ја држи.

На azelea, Butterfly1107, Sexybaby86 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    нема правило, немаме пропуштено вакцина, никој не не прашал дали предходно е јадено, пиено

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Јас денес ќе го носам. Си го нахранив како за мерак :D:D. Незнам таму колку ќе се задржиме и несакам бебето да почне да ми плаче и да е додатно вознемирен. Ако не заборавам ќе ги прашам дали смее или не смее.

На Enci201, Dikinzi и lavinija28 им се допаѓа ова.