Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Е ова никој не ми го кажа ццц. А јас не ни погледнав состав зашто нели производ за бебиња. Па уште за бело вино ќе се докажуваме (facepalm)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Јас сум претпазлива со овој гел, овде не се препорачува многу зашто содржи ЛИДОКАИН меѓу другото, за неговите нус ефекти пак да не ни правиме муабет........

3. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Сигурно реакција на некоја од тревките што ги содржи, на билна база е

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Некогаш паничите за најобични работи, а вино во уста на бебе толку ноншалантно без проблем.
    Не е за убедување, секоја си одлучува за своето бебе, ама сериозно секогаш преиспитувајте ја секоја постапка, прашајте доктор, читајте.
    Ако најдете барем еден што гарантира дека е безбедно, во ред.
    За вино на бебе никогаш нема да најдете некој што гарантира, а ќе најдете многу што се против.
    И геловите кои содржат алкохол се контраиндицирани затоа што едно е да се користи дирек на кожа, поинаку се абсорбира преку кожата, друго е дирек во уста кај што може да оди низ хранопровод во желудник и исто така да се абсорбира низ плункови жлезди под јазик, многу поразлично одколку алкохол на кожа, на папоче на пример.
    Сто пати подобро е да трпи болки бебето, ќе му помине, одколку штетата од алкохолот да ја трпи после.
    Да не зборам ни што не е дозволено на деца алкохол да им се дава по закон.

На 1209, MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мислам 7 евра се, или 8, тука некаде. Не се раствараат, минијатурни топчиња се, на лажичка ги истурав и давав јас. По 8 смее одеднаш најмногу, или по 2-3 неколку пати на ден. Јас давав само пред спиење по 8 зрнца.

@mal.ecka знам за алергијата кај твојата, веројатно на камилицата имала реакција. Секако треба консултација со педијатар, мене ми рече да пробам прво со 2-3 топчиња, па ако е ок, да давам.

На Jana06 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Никогаш не сум дала ништо без 100 пати да размислам,дури и за воведување нова намирница,од страв каснев се,и сега е така.
    Од осанитов имаше многу задоволни мајки па ајде са пробам.
    Ама сите деца се различни.
    Мислам 5 зрна дадов.
    Кај имам јас среќа да не вриштат :envy:

На Sexybaby86 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  7. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Немам намера да се повторувам, ама ајде: НЕ сум пробала вино во уста на бебе, не ги осудувам мајките што погоре мачкале!
    Не сум фан ниту на "гелчиња" што ветуваат чуда, читни го нивниот состав само...
    Комбинација ЕТАНОЛ и ЛИДОКАИН!
    ПА КОЛКУ САКА НЕКА Е ЗА БЕБЕ НАМЕНЕТО!

На BY<3, Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Вака за грчевите се нервирав, пробував сешто и се што најдов помагаше за краток период. Ќе си почекам, ќе истрпам такво си е детето, тешко ги вади. Изладени газички со вода досега имале најдобар ефект, па така ќе продолжам. Прочитав за Лидокаин ама си помислив мора анестетик за да помине болката, сигурно нема да помине од некоја тревка.

На 0ли, mal.ecka и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    И јас истото го реков, гелчиња со алкохол не треба да се користат.
    Лидокаин е забранет во некои држави, некаде педијатри не смеат ни да помислат да го препишат за бебе.
    Истото скрос важи и за вино.

10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.087
    И кога ќе видиш, поарно бело вино отколку овие хемииве. Нешто мора кога има болка. Па и во таа мили голтка од вино нема 100 посто алкохол, нели?

На Thallia, Butterfly1107, BY<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.087
    Ептен си против сѐ што е ризично. :) Да, во право си, ама маката на сѐ ќе го наведе човек. Досега немам пробано да му ги намачкам со малку вино, се ежам од помислата.
    А ти што би рекла за мајка која на 4годишниот син му дава капка масло од канабис во сокчето, за да се смири да не биде толку хиперактивен? :^)

12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    @0ли Ај те молам кажи ми за таа чашката што ја имаш, ако ја надигне нема да се потури ? Или? :rofl: Не ми се смеј само, оти не знам искрено :D
    А редно време е веќе да научи вода да пие, и нудам од чашка со силиконско клунче на Нук, и пробав и со шише со цуцла на Томи типи, не и не, несака детево, само гризе, и тоа малце водичка што ќе и потече го голта, и давам некогаш од чашка и плука се. Нервоза више ме фаќа, кога е жедна иде се тегне кај мене за да цица, да и помине жедта. А планирам више полека да ја одбивам.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    А треба да не си против се што е ризично?
    Да, мачно ама тоа не го менува фактот дека може штета да направи алкохолот.
    Подобро мајката нека се напие една чаша вино од мака, наместо на детето да дава :D
    За канабис не знам, можеби е препишан лек од доктор, канабис колку што знам некогаш се користи во третмани на адхд и аутизам, значи под надзор од доктор, а на своја рака никако.

На Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Какво вино, не зезајте со тие бапски работи, ни во очај не би му ставала.
    И за ова пак муабети дека така порано правеле и ништо не ни фали :D

Не бе какво смеење :rofl:

Ако ја свртиш чашата наопаку, не тече вода и треба да сркнеш за да се напиеш.
    Моево вода пие ако му давам со лажиче, едвај од чаша за ракија и повеќе со шише од Томи Типи, но на нив си е научен бидејќи млеко пие во нив. Заборавив да ја пробам чашава, следно тоа ќе правам :wasntme:

На mal.ecka, Sexybaby86, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.053
    Истоо, на 10 месеци и имаше цело шише мандарини исцедено, малава го бендисала и уште едно и дала. Јас се чудев шо ми се нафрла момичево, кога дознав косата ми се крена. Ништо не ќе и биде од чоколадо, абре чоек и вели маж ми, ќе и напрајт мајка и сутлијач на здрав начин и со тоа ќе се заблажи, чоколада не, она ништо не ќе и било. Значит немат разбирачка, морат чоек да е ептен "безобразен" за да сватат нешто.

На Jana06 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.053
    Мајки, да се пофалам само. Нина 2 месеци си одеше по мебел ама не се пушташе сама, еднаш се удри многу силно на непцата, па беше исечена и со крв и од тога се држеше поцврсто, повнимателна беше амаа конечно 2 недели веќе од седната ќе се испраеше без држење и играше со газето, клекни-стани амаа не тргнуваше сама ии денес музика во позадина, она игра така сама без држење, јас ја снимам и кога гледам се движииии :inlove: мами ги фати случајно првите самостални чекорчиња на видео :l::l: вие не знаете колку се радувам. После 4-5 чекорчиња, паѓа на газе ама сега се смеее и сака пак да пробува :inlove:

На firequeenn, Snowflake92, Осе и 19 други им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Ќе отидам до ДМ кога ќе можам деновиве и ќе ја земам. Фала за инфо :hug:

Лесни чекорчиња на Нинаа :*

На Bubish26 и 0ли им се допаѓа ова.
  18. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Да. Јас гледам да не го аплицирам многу многу . Само навечер пред спиење .И алкохол и лидокаин содржи. И камилица на која бебињата може да изреагираат .(бдв не ми дозволуваа камилица да ставам на окцето кога имаше инфекција)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.045
    Јас не знам што и е на мојава, дали вади заби,во скок не сме.
    Ама овој период ми е најлош од сите скокови до сега.
    Штом дојде време за спиење ,за дремка ,многу плаче, и се спие, а не сака да ја заспијам,се тегне, ништо не сака.
    Штом ја внесам во спална, знае дека ќе се заспиваме, од врата плаче.
    Кога ги гризе играчките се тресе од нервоза.
    Заби нема на повидок. Ама овој период ќе ме полуди;(

На mal.ecka и Milkiway им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Може не и се спие, знае дека ќе ја легнуваш, а не сака. Можеби го продолжува времето. Остави ја одредено време и види како ќе се однесува. А после пробај да ја успиеш. Јас така со Јана грешев, по цел саат се нишкавме, кога еднаш пробав да ја оставам саат плус, и на крај за 1 мин си заспа. Кога она да ти можела да издржи више подолго.

На dunika, Kate Rina 93, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.