Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Леле како папагал се чуствувам навистина:lol: Истото па истото си го пишувам ама ај...8-|
    Нас ни препишаа една црвена течност ама не знам како се вика. Прашај си во аптека и ќе ти кажат. Со неа се натопува памукче па се тапка местото. Се чека да се исуши па се става Пенатен. Нас тоа не спаси инаку малечката имаше живи рани на газето и ништо не помагаше.:x И постојано измивање со Бекутан шампонче или купка. Баш за Бекутанот ми беше нагласено. Ја миев на секој час па мачкав. За 24 часа помина. Се надевам дека некако помогнав(fingers)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  2. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @anina
    Пробана е и таа црвена течност, но не помогна.
    И памперс сменив, и марамици исфрлив од употреба и ја мијам по секое какање и џабе. И џинџира цело шишенце потрошив, џабе се. Не поминува.
    Едит
    Еве утре баш ќе пробам на секој час да ја одмивам, бидејќи не сум ја миела толку често. На секое миење да ставам од црвената течност, нели?

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.990
    Дај Боже да завршило патешествието со температурата. Само еден совет ќе ти дадам, пази со аналгинот, знае да доведе до хипотермија. Знам неколку такви случаи кај деца, кога на дежурен им ставале инфузија за висока температура со аналгин. После тоа децата добиле хипотермија. Не значи дека кај сите ќе се јави, ама сепак, ете, да си кажам. А дека е мутиран вирус, е. Ужас е ова чудо со температурава што не спаѓа со ништо. Среќа кај мојов бруфенот (блокмакс) помогна. Инаку не знам што ќе правев, јас дома ништо немав за така висока тт, малиов мој досега не ни бил посериозно болен.

@НаталиЛили, одете на кожно. Тие најдобро ќе ви кажат што може да биде. Педијатрите не секогаш може точно да ја одредат дијагнозата.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Бевме. Ја виде и рече дека имала кандидијаза, габична инфекција и ни даде нистатин маст, ама нема никакво подобрување.

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Kamilica odmivanje.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.862
    А канестен смее ли да користи?

7. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Користевме на двапати со декотал. Тогаш за тогаш поминуваше, но ден откако ќе ја завршевме терапијата повторно се појавуваше.
    Незнам дали е добро да се користи почесто????

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.862
    Декоталот е изгледа кортико така да не е за долга употреба :(

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.990
    Можеби нистатинот не е доволно ефикасен. А не ви даде комбинација од некоја кортико маст со канестен?Знам дека во краен случај даваат ваква комбинација, ама не сакам да ти кажам јас што да ставаш, оти сепак друго е кога доктор ќе го види. Ме чуди џинџирата што не ви помогнала, кај синко беше супер ефикасна. Ама кај него беше од проливчето кога вадеше заби, почесто го оставав без пелена, колку што можеше да седи во тој период.

EDIT: сега видов дека ви дале комбинација со кортико маст и немало долготраен ефект. Навистина не знам што друго може да помогне... павловиќева со перу балзам? :?:

10. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @Annath и крема со перубалсам на фитофарм користев и немаше ефект, а две пакувања потрошив.
    Фала ви мајки на советите. И јас незнам веќе што да пробам за да ја подобриме ситуацијава. Затоа пишав тука. Ама изгледа се сум испробала.
    Дали може да и земат брис за да се утврди дали е бактерија и која е па да се третира соодветно? . А не вака со 300 масти и пак нема ефект.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.990
    Може и со брис, зошто да не. Пробај, немаш што да изгубиш, кога веќе се си пробала. А да направите уринокултура, не дај Боже да има бактерија, ама некогаш и од тоа може да биде.

12. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    @НаталиЛили претходно имам пишувано за кокосово масло, нас тоа ни помогна за осип и црвенило (она што е во тегличка). Кокосовото масло има и антигабично дејство. Миј ја почесто и после секое миење мачкај со кокосовото. За два до три дена би требало се да се среди. Пробај.

13. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Да се сеќавам. Тогаш ја земав кремата со перубалсам и не зедов кокосово.
    Денес ќе го променам советот на анина, само не најдов пенатен (утре ќе купам, немаше во најблискава аптека). Зедов пантенол, па ќе видиме. Утре ќе одиме на контрола да се ииспита подетално што како, па после ќе видиме.
    ФАла ви на сите.

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Последниве неколку дена на детево како да му е засипнат гласот. Кога играме, кога се радува секогаш писка. Е сега не знам дали последниве денови му е некоја нова финта и сам го прави така како рапаво гласот или му е можеби грлото нешто. Има ли некој вакво искуство, не знам дали треба на лекар да го носам.

15. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    мојот мочко исто така ми изведува како да ми ржи мислиш кутре е, можеби не е исто кај вас и незнам што да те посоветувам освен ако приметиш и други симптоми да го носиш на лекар

16. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Aj i jas sefte da napravam vo grupava, vo sabotata napolnivme sest meseci :)
    Zabelezuvam 3-4 dena deka na sinko gazeto(skroz vnatre kaj analniot otvor) i malku od okolu mu e pocrvenko i nagore linijata sto prodolzuva nakaj kicmata(mislam me razbirate). Majkami mi vika od kakaskite od hranata sto veke skoro mesec dena ja probuva i lapka. Doduse nisto strasno ne e crvenilovo, no, sepak gazeto ne e cisto belicko kako sto mu bese pred toa. Mozno li e da e od hranata?
    Inaku, normalno, kako i sekoja majka,nikogas ne go ostavam da sedi kakan i ne go brisam so vlazni maramici,tuku, otkako e roden direktno go mijam na cesma(duri i vcera cel den nemavme voda pa go miev so flasirana voda :D)
    Smetam deka ne e voopsto nesto strasno za da go nosam na pedijatar, oti pretpostavuvam vrie od bolni decinja. Zdravje, za desetina dena sme na vakcina pa togas ke si prasam i lekar.
    Do togas, sto mislite vie,ste zabelezale li pozacrveneto gaze otkako pocnavte da se dohranuvate?

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ова не е како 'ржење Туку кога се обидува да писка снемува глас. И ние 'ржиме ама кога јадеме, од задоволство :D
    Ах само да не се разболи. :(

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Еозин се вика црвената течност ама е кортикостероид, но неколку денови со дозвола од др.може. @НаталиЛили те тагирам за да прочиташ. Кај нас со две мачкања помина.

На anina и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  20. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Цел ден ја мачкам ама нема подобрување.
    Ќе видиме утре што ќе ни кажат на контрола.
    Ама овде докториве се катастрофа, којзнае дали ќе дадат тоа што треба.