Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да не е многу 15 мин?
    Мислам дека си зависи од детето. Ама тие што се учени да седат всушност не знаат да влезат сами во позицијата и да излезат.
    Мојов не е учен, седна сам на 9 месеци и сега ќе лази, ќе потседне нешто ќе разгледа и продолжува. Не седи подолго од 30 секунди.

На elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  2. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Штом се пушта сам тој готов е. Прави му мали растојанија за минување.
    Столче, во близина фотелја, маса. Клучно е да се мали растојанија, за да стекнува самодоверба.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Супер е, моја беба е 11+ па некогаш скока вечера оти ќе заспие порано. Цица цело денонокие, ужинка измеѓу.
    и моја беба е иста. Понекогаш се заборава дека е исправена и стои сама без да се држи неколку секунди па ќе и текне и ќе седне на газе

На Софијана му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.086
    И мојот слично на твојот за седењето. Салам седна самиот на 9 месеци. Дете оган кај ти седело:D. И сега заседнува па продолжува со лазење и кревање и одење по мебел ко пингвинче.

Инаку за прашањето за во креветче. Да, стана само првата ноќ, првото легнување. Го оставив да го разгледа креветчето, а потоа бидејќи беше уморен, почна да плаче, го легнав и продолжи со плачење односно протестирање. Но, важно е да не попуштиш, освен ако плачењето не премине во многу плачење, зајдување, ќе видиш самата.
    Тоа му доаѓа исто како кога се поголемки и бараат нешто плачат се лигават нели? Е секогаш не им ја исполнуваме желбата, туку ги оставаме сами да се смират. Па истото е и ставањето во креветче. Се бунат плачат ама ќе се смират откако ќе сфатат дека тука ќе спијат. Само без попуштање.

А на одговорот за одење. Тој сам ретко се отпушта од мебелот за да постои. Деновиве имаше моменти и паѓаше на газе. Многу сум нестрплива :$. Не, ама дека сѐ правеше со ред: и скокање со газето и клекни-стани, одење по мебел, лазењето уште од 6 месеци и сега си мислев дека "би требало" да проба со некое чекорче, за да знам да очекувам. Ама кога? :?: Можно е да одолговлечи после годината, а фазите претходни веќе ги исполни??
    Уште трае 7ми скок, многу е нервозен деновиве, можда и од тоа е, желбата да се пушти, ама прпа му е. А се размуабети на големо.

Поздравче до сите :*

На Dikinzi, Sexybaby86, Enci201 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Дали го седнуваше со перници околу него?

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Не на кревет бњше во кошот на седмоседот бидеќи не можеше без помош. Сега седи без подпора и пп 10 15 мин па ке падни ле се навали.. Ама морам да сум тука се занишува не е цврст... А па на меше сак цврст е се превертува.. Стои на нозе од 6 месеци подпрен со рачината на маса и се држи стаболен е.. Сака да оди да патка дури и трча во паткање од радости.. Само седењето да го упраксаме.. Читав за да е цврст и д има баланс треба грбот и стомакот да се зацврстат..

Последна измена: 29 јануари 2021
  7. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Си седи си игра пред него играчки еден куп.. Почнува д лази и тој т. С се влечка со рацете онака војнички нозете не знае д ги употреби.. Од седење че нурни напрред на меше ко че му се здосади

8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @elenaklasik се држат за мебел, па се пуштаат и паѓаат, нормална фаза е тоа, и мојата го прави. Од моето искуство со поголемата, после овие фази, прво почна со нас за раче фатена да оди, така шеташе до годинка. Па одма после првиот роденден почна само за малото прсте да не’ држи, и за некој ден оттогаш се пушти сама. Мислам дека одење за раче е следно, ама има деца што не го прават тоа, некои одма си пуштаат чекорчиња самостојно ако се осетат спремни :) Само не го форсирајте, ќе си покаже кога ќе е спремен :)

На eta и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Сам седна мислиш сам од лежење д се доведи во позиција н седење...

10. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Кога седи и мојот подава раце и стамува со газот сам не се плаши на мене се фаќа и сам се крева да стој.. 7++сме

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Те прашав бидејќи обично странично се клатат ако се потпирани на перници или седнати во ќош.
    Ќе му треба време да зацврсне бидејќи со потпирањето прескокната е фазата странично да зацврсне мускули, а ете си читала и за стомачни и грбни.
    Моево кога почна да покажува знаци дека сака да седнува, почна да ги витка ноџињата од легната положба, па потоа подолго време седеше на пола газе со едно раче потпрен. И лево и десно седеше потпрен на едно раче настрана. Откако ги зацврсна мускулите, почна нанапред да се навалува, но така седеше само еден ден и се исправи со права кичма седна. Воопшто не се клатеше, седна цврсто на цело газе и не паѓаше.
    Мислам да не го потпираш и да го оставиш само да зацврсне. Не му бега седење, цел живот ќе седи. :)

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Тој седи со прав кичма можи подочго време сега да поседи овие 2 нед напредна ам се клати гледам ќе се заниша и се враќа сам во положба веројатно ќе ѓу треба време д се уцврсти.. Бо глобала родени сме и 36 нед порнп па и касни и со достигнувањата

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Иако седи со права, сепак се клати, но ќе зацврсне. Оставај го без потпирање, нека се труди да се исправува и да седи, не му помагај.
    Не касни со достигнувањата, не се грижи. Кога ќе е спремно, тогаш ќе си ги прави работите, само без форсирање. И паткање не треба, пушти нека се исправа во креветче, на земја. Самото со држење ќе се движи. За да стаса од еден на друг крај ќе седнува, ќе лази и ќе се исправа. Но прво треба да научи да паѓа на газе од стоечка положба. Пушти го, набљудувај го и уживај во достигнувањата сам што ќе си ги совлада.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Наскоро, според мене :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Софијана

Софијана Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    89
    А со количината на оброците како стоите? Не е ли малку 60-70 гр на оброк? Интересно ми е што некогаш не сакаат да јадат каша, а по 10 мон да им дадам лепче, или некое овошје одма зинуваат :^)

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    7.575
    Моево стоеше така без да се држи од 11 месеци и паѓаше на гзе. По мебел оди од 9 месеци. Еднаш проба да оди сам од една до друга точка и падна околу 11 месеци, изгледа се пресече, па после околу година почна асално да се пушта. Неколку дена така несигурно, после кога тргна, цела куќа набива километража. Сам шета без да одиш по него, доста брзо доби стабилност. Сите се различни, кога ќе се осети спремно ќе си прооди

На dunika, Sexybaby86, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  17. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Дадете идеја како да ја натерам ќерка ми да јаде зеленчукови каши :D воопшто не ги сака, само овошни јаде. 7 +

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Изгледа сака поблаги вкусови, ставај батат, тиква, тиквица, пашканат.

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мене па сè што му давам зеленчуково ми има благ вкус :puke:
    И ориз ако ставам, и батат, и тиква, и компир.

20. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    273
    Исто. Ама па ако нема благ вкус баш таква фаца прави како тоа што си го поставила :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.