Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Колку пати во денот какаат?

2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    @elenaklasik ми потврди, можам да дојам! :) Ти благодарам! :hug:
    @elimkd некогаш еднаш, некогаш 4 пати! :) Зависи и од храна.

На Kaetana, elimkd, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.924
    Допаѓања:
    12.084
    Ах ова проодувањево мислам дека најисцрпувачко му е.
    Потешко заспива на дремки, вчера ноќта трипати се бунеше, преку ден цел ден активен, исправен па лази, стои малку сам, ама нема уште чекори.
    Откако ќе прооди, се стабилизира мозочето? Бидејќи сега гледам дека ептен го возбудува претпроодувањето, а веќе скок бр. 7 си помина според табела и недела.

На Panovic, Jana06 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Како мислиш дали се стабилизира мозочето? Мислиш на тоа дали ќе се потсмири откако ќе прооди? Од мое искуство со поголемата, да. Пред да прооди, стануваше секоја вечер, се бесеше на оградичката, па седеше во креветче со саати и кажуваше гачки :D Откако прооде, почна да спие мирно по цела ноќ. Се изморуваат повеќе и помирно спијат :)
    Сега е таков твојот дека учи како да прооди, возбуден е, а откако ќе научи ќе се опушти и ќе се смири. Ќе оди по цел ден, па ќе почне и да трча за некое време и ќе видиш како ќе ти се комира за спиење :)

На dunika, Thallia и elenaklasik им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.924
    Допаѓања:
    12.084
    Да да, на тоа мислам. За сѐ претходно, спонтано си учеше си правеше, не забележувавме дури. Сега за заодувањево е највознемирен, односно највозбуден, како несмирен некако, изгледа најмногу го активира мозокот. Сака да оди, не се пушта сѐ уште. Затоа велам ако заоди за некое време, дали ќе се смири, ќе се опушти баш како што пиша.
    И јас сум дури возбудена, само го сонувам како се пушта одма и го чекам со апаратот да го сликнам. Смешки сум :D
    Фала ти! :)

На Dikinzi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Мојава почна веќе една недела да прави чекори настрана кога се држи, онака да се пушти сама не, рано е, до пред малку се исправаше и одма клекнуваше, се изморувсше многу бргу, сега гледам веќе мноогу поцврсто стои и еве почна и да оди пример од еден до друг крај на креветот држејќи се :clap:
    10 месеци и една недела е.
    Инаку луѓе јас не знам што стана со ова нејзино неспиење навечер, т.е.ноќеска, веќе месец дена спие саат, два и се буди, се туфка, се врти, кинка, станува, седнува и седи на кревет па додека пак заспие минат некои 2-3 часа, оди по креветот, си игра, штом ја легнам урлаа плаче како да ја колат :doh: зошто тие несоници не ми е јасно? Многу малку спие навечер, повеќе е будна отколку што спие.
    А преку ден ок, спие по 1-2 часа или еднаш или 2 пати, зависи како ќе стане насабајле.
    Не знам што да правам веќе, пробав еднаш само да спие преку ден, да се измори за да си заспие навечер одма и да спие повеќе ама ништо, пак истата песна ]:)
    И порано така се будеше ама со цице презаспиваше и повеќе се одмарав, сега сум жива ненаспана, не сака ни цице некогаш, плаче, врти глава.....заби ли се во прашање, стварно не ми е јасно.
    Се спремаат горните кецови ги фаќам веќе 1 недела ептен набабрено непцето, ако се они да не се секирам, друго да не е та не може да спие ноќеска :worried:

На Sexybaby86, Dikinzi и 0ли им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    На 9 месеци по колку грама каша јаделе ако се сеќавате вие со поголеми бебиња?

@lavinija28 @babyboy1 @Jana06
    По колку грама каша јадат вашиве за доручек, за ручек и за вечера?
    И колку пијат млеко?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Слично и кај нас, мислам дека е регресија од тоа што знаат да седат и да се исправаат.
    Јас спијам со него во црни темници и не ми се случило да седи буден.
    Само има разлика од порано, му го вадев цице и знаеше да си се сврти на меше или да се намести и да продолжи.
    А сега ќе се намести, па ќе се врти, со нозете в глава ќе ми дојде, и на крај ќе седне и кенка. Ај пак цице :)
    Некако само околу полноќ ми сврзува 3-4 саати.
    Немој да му скратуваш дневни дремки. Треба да биде одморен.
    Преку ден 2,5 саати спиење.
    Меѓу последна дремка и ноќно 3,5 саати буден.
    Кај мене шуќур како малку да се подобри дневното. Со цице, ама успева да презаспие, и да биде саат, саат ипол дури и два.

На Kallias2 и dunika им се допаѓа ова.
  9. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Совет од физиотерапевт: ако детето почнува да се исправа и да се обидува да стои само, или да оди, дајте му мал предмет да држи (мала топка на пример) ќе биде постабилен.
    Нема да има нагли сецкања во движењето.

На MissBreezy, Sexybaby86, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Или било што.На тој начин се осеќа стабилен, бидејќи мисли дека се држи за нешто :D

На Sexybaby86, eta, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    девојки, на бебче едното окце му фака зеленко, и некогаш му солзи... матичната ми рече да го бришам со физиолошки,но не помага. Предложете ми оччен лекар,а да не е на клиника да не се бутаме со коранава по гужви.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не му мерам веќе зашто не цица преку ден, па му давам колку што му се јаде. Од прилика оброк му е 200гр горе доле. Млеко не сака да пие, само во вечерата му ставам ад.

На 0ли и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.298
    Допаѓања:
    16.349
    Ќе помине само од себе. Ние мака мачевме докај средината или крај на четврти месец, не се сеќавам точно. Ја носев и на педијатар двапати и само ми кажаа да ги чистам со превриена вода и стерилна газа. Проблемот исчезна целосно наеднаш сам од себе пред да наполниме пет месеци.

14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.229
    @Kallias2 само трпение.
    Такви се во 11ти месец,па и 12ти ко што читав.
    Мојава прави исто ко што опиша @Enci201
    Се буди често,се исправа,се беси по ограда,си “збори” и брмчи..
    Цицка не проаѓа одма,и покрај многуте обиди,едноставно мора да се изигра и сама закенкува и си заспива,ја галам по главче или цицнува.
    Ми стигаат мини брошури напишани од лекари и експерти,месец за месец,за развојот во актуелниот,па баш за делот на спиење беше нагласено дека се можни и очекувани промени,од бебе што ја преспивало ноќта,да почне да се буди често.
    Мојава знае и да закенка во сонот без да се разбуди.Деновиве беше екстра захтевна за цице навечер,а два дена со топло чело,но без висока Т,денес видов дека и се побелени 3ки горе,тоа било(facepalm)

@0ли јас не мерам грамажа,кога-како е мојава.Со појадокот слабо стои,неќе,дали дека последен го воведов,едвај по малце каснува,ама супер напредува па не ѝ се секирам.
    За млеко не би можела да кажам,цица на барање.

@Dikinzi Среќен Роденден на имењачката:l:

На Sexybaby86, Enci201, Dikinzi и 3 други им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Сите три оброци се по 190 грама (му давам во тегличките како за мерка) а ако остани нешто плус и тоа го дојадува. Мене ме чуди колку му е доволно бидејќи јаде се' додека му давам, не се буни нешто посебно. За млеко, цица преку ден околу 4 пати ама мислам дека немам доволно (прво се нервира додека му протечи, ко ќе надојди убаво цица ама тоа е многу кратко и после како пак да се мачи). Ад не сака да пие, само навечер му го ставам во кашите, така е ок. И мене ова со млеково ме мачи, не знам дали цицањево му е доволно, ама сметам и дека не е гладен со оброците кои ги има.

На Maja92@, 0ли и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ич не го мисли, со три оброци нема шанси да е гладен. Ние возрасните со 3 оброци сме сити, а не тие. Мислам дека цицањето на оваа возраст е да задоволат жед и од навика, не дека многу ги заситува. Твојот умен си цица и денски, пак одржувате лактација, јас се чудам од каде имам млеко за ноќе кога ич не сака преку ден да цица.

На Thallia, Maja92@, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Прашувам бидејќи некако како многу да качува килажа, а е многу активен. Оброците му беа по 180 гр, понекогаш и 200 бидејќи како што вели Лавинија си јаде додека давам. Му намалив на 150 гр и гледам дека и така му е океј. Млеко бидејќи не цица, давам ад 4 шишиња по 150 (170 готово). Затоа и @babyboy1 ја тагнав, таа дава ад и чисто онака сакав да видам колку давате другите. Откако не цица, немам осет многу со ад. Можеби шишето што му го давам ноќе, тоа треба да го тргнам, три месеци му давам ноќе по препорака поради напредокот. Но што ќе правам ако го тргнам, што ако е жеден, а не цица за да згаси жед, вода не сака.
    Знам дека мора млеко да пие, но не знам колку да давам за да се задоволени дневните потреби. Малку како да се изгубив со јадењето и млекото.

Ваков му е распоредот во моментов:
    1:00млеко
    7:00 млеко
    9:00 доручек
    11:30-12:00 млеко
    14:00 ручек
    17:00 вечера
    19:00 млеко

Последна измена: 5 февруари 2021
    На mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Преку ден не ми е проблем, знае да спие 2 пати по 2 часа или по саат ипол, некогаш и до 3 часа спие, ама ноќново еее хорор. Ај викам може е гладна оти не ми јаде многу преку ден и затоа се буди ноќта како пиленце јаде буквално, а цица нон стоп, ама не е. Синоќа се вративме од град, кај 8.30 имав од ручекот и го понудив и малку по малку се изеде, па брат и јадеше супа и му остана пола чинија и ја гледаше и и дадов и јадеше како да не видела и се допадна оти зачинета беше, нормално па ставив многу лимон и викам нека јаде, колку ќе јаде, а оно да изеде и тоа, ова вака прв пат да изеде толку многу и викам е сега најадена си супер, ај баш да видам дали ќе се будиш ноќеска. Се будеше пак, може помалку од претходните денови ама пак се будешеее (facepalm)
    Инаку горниот кец е побелен кај и да е очекувам да излезе. Си викам може и од забите да е, кој знае, веќе не знам што да мислам, зомби сум без спиење не знам како издржувам :shake:

На dunika, Sexybaby86, Enci201 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Инаку заборавив да напоменам, ноќе не спие мирно, не знам зошто (само се превртува) и секогаш кога ќе сетам дека цуцла не го смирува го земам да цица и си цица без проблем. Цица секако 2 пати, некогаш и 3 (третото е веќе наутро па после тоа или ќе презаспие или ќе си стани).

На 0ли и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    Ние сме веке за 1 недела 7м. Истото ми го кажа педијатарот, чистам со газа и физиолошки,џабе,по некое време,особено по спиење пак има