Еве и јас да споделам, 9+++ сме и околу оброците, сабајле ад 120мл во 7-8 во 10 доручек 190мл, потоа дремка еден до два часа, во 12 ад 120мл, во 14:30 ручек 190мл дремка во 16 до 18 или 17 и во 19 вечера околу 120мл житни каши и пред спиење 210мл ад, напредуваме нормално дури сме и слабички, кажувајте чаре како да го свикнам на кисело млекце, јогурт, нејке да чуе за такви работи, веке не знам шо да давам за вечера???
Ве молам за совет.Дали на бебе што нема наполнето година дена може да му се пече храна, на пример риба.И кои риби се алергени кои не се?8+ е
Секако дека може Не постојат одредени врсти на алергени риби,општо самото месо од риба може да предизвика реакција. Не сите видови се погодни за бебе. Слатководна риба е полесна за варење во меше,пастрмка на пример,ослиќ знам дека смее,и лосос како најдобар извор на омега3.
девојки ај совет... малиот е 7м, веке 2 недели крчи со носето(како да има шлаемче во синуси или на грло, а не кашла за да го исфрли) не му тече нос,нема секрет, не е затнат. Минатата недела го носев на педијатар,го слушна рече нема на плуќа ништо,ставај физиолошки и синомарин. Ставам 2 недели,нема никакво подпбрување... пак и пишав, вика ако кашла дојди да го слушнам, но не кашла. Особено кога цица крчи. Незнам дали да правам инхалации на своја рака,нешто др??? Едит: да напоменам не е сув воздухот, влажност е помегу 45 и 60. Крвна слика правевме минатата недела беше супер (требаше да прими вакцина,но одложивме ради носот)
Инхалација само по препорака од педијатар, да не се направи поголем проблем. Не е лошо да си побарате брис да направите, ако има нешто ќе покаже. Ако била крвната слика супер немало потреба да се одложува вакцина.
да, не излегува ништо... сега пак пишав на педијатрот,ми рече инхалација со дексазон и фозиолошки...ама читам обично дексазон инхалирале тие со секрет,кашкица,настинка, ние немаме ништо од тоа
Моево исто нос му тече и очи му солзат, за во градинка брис му правеа се беше чисто. Ама што сум читала дека кај мали за неколку саати може да спушти ја барав пак неговата матична. Ми рече ако се прозирни, бели мрсулките, цела зима ќе биде така и мора да ги пројде овие работи за да набаци имунитет. Да чистиме со физиолошки и кога ептен не може да спие Септаназал за деца.
Пробај со пареа, во бањата пушти да тече жешка вода неколку минути да се направи убаво пареа, а потоа влезете со бебе и бидете внатре 10тина минути. На овој начин ќе му се ослободат дишните патишта, може ќе му помогне
Мајки дајте совет што да правам, бебе значи уста не отвара за јадење ај доручекот со молење полека одвај ќе изеде некако една мала тегличка ама не секогаш некогаш се случува да изеде и само неколку лажици и толку не отвара уста, за ручекот после едвај ако касне 10тина лажици е голем успех затвара уста и крај не сака да јаде. Значи ја оставам да не е цицана по 3 саати за да е гладна и пак не сака... Стварно незнам што да правам, а од 15 март ќе тргне во градинка како ќе јаде така незнам.
7месеци е, и јас тоа размислував ама многу ми е страв да не се задави, кога се дава парчиња храна со што се почнува?
Барај во search ќе најдеш доста идеи ама јас би пробала со мали парчиња зрела банана, да биде лигава и лизгава. Исто можеш поубаво сварен зеленчук (да се гмечи во уста) пример компир, тиквица. Почни со нешто прво да видиш реакција и после веќе полесно е. Моево многу брзо се научи, веќе и цепкано месо му дадов.