Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Треба откако ќе намачкаш да го оставиш бебето малку голо да се засуши, и не повеќе од 2-3 пати на ден, јак препарат е тоа ќе помине. Сепак консултација со лекар, на крај одете и на кожно, зошто да се мачи бебето.

2. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Па бевме на кожно. Од око ни даде дијагноза кандидијаза и препиша нистатин. Цела недела се мачкаме ама ефект никаков.
    Незнам дали би ни дале упат за Скопје??? Тоа треба матичната или овие на кожно кај нас???

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    Појдите во Систина.Не ти треба упат.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @joy1 ako ne se lazam ti pred nekoj den pisuvase za AD "dvojka". Nie od denes pocnavme so dvojka(pred tri dena napolni 6 meseci).Vo apteka prasav koja e razlikata pomegju "kecot" i "dvojkata" i demek "dvojkata" bila poslaba,bidejki koga se pocnuva so taa,bebeto veke pocnuva i da se prihranuva i po taa logika mlekoto e poslabo. Se prasuvam dali e navistina taka, bidejki detevo deneska mnogu cesto barase da pie mleko i toa kolicinski mnogu poveke od dosega, i navistina me zbuni. Mozebi si vikam toa da ne e rezultat i na t.n. skok vo razvoj, koj inaku denovive voopsto ne go manifestira so nisto. A iskreno, ne stasav da poguglam da vidam koja e razlikava so mlekava. A i upatstvoto i kutijata ja frliv da napravam sporedba.
    Ti sto mislis, kakvo e vaseto iskustvo?Inaku, ako nesto znaci, od prv den sme na "aptamil".
    A sega bas ke vidam sto vika cicko "gugl" :)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    Мене обратно ми велеа.Дека 2 е појако и да го воведам постепено.Може е така заради скокот.И мојата исто бараше нонстоп да цица .
    Инаку ад користев со првото бебе.По логика колку се поголеми толку повеке и протеини ке трееба да внесуват.Така да 2 е и затоа за поголеми бебиња а јуниор е веке за деца над годината.

6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ne znam sto da kazam...ako do vcera piese po max 120 ml na sekoi neceli tri casa (i toa smetam deka bese malku, no, ednostasvno tolku mu bese dovolno), deneska skoro na sekoi dva piese po 140-180 baska sto okolu pladne lapkase sliva so jabolce a ruckase morkov,kompir,brokula...stvarno ne mozam da si objasnam. Mozebi e skokot?!ne znam...a inaku i mene taa vo apteka me zbuni, demek poslabo, jas mislev obratno. Pa koga mi napomena kao ete pocnuva da se hrani, si rekov,ok i toa do negde mi ima logika.
    Kako i da e,bitno sinko ima apetit soodveten za negova vozrast, bidejki se nekako malku si jadese baska crvec se rodi malku porano. Ama sto vikaat ako e ziv,zdrav,polni peleni togas e sve ok. Da cuknam, pu pu, super si e,duri i previse miren :):inlove:

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Mamicki kako so bebuskive sto lazat? mojava e celo vreme na pod a podot e so plocki,ja zemam na tepih sednuvam i jas za da sedi ona igrame i samo 10min potoa nikako ne sedi na tepih bega na plocki :| i poveketo vreme koga e budna go minuva tamu,ama nebiva bre ladno e podot...neznam sto da pravam..
    kako stoite vie so ova?

8. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас ги оставам децата да си лазат слободно. И мојата е љубител на плочките:D

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.135
    @PUPICA појако е 2, има повеќе калории, повеќе ј.хидрати и масти. Сирота таа во аптека ...

Скок во развој е, расте интензивно и има потреба од повеќе. Нека си ручка, уживај додека е така. :)

На joy1, zuto и anina им се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    kaj mene e laminat i e ladno na pod, a samo u dnevna imam tepih i toa denes go staviv pod golemata masa. Oblekuvaj i taka podebelki hulahopcinja odozdola ili da gi zatvaras vratite da ne bega niz dr sobi. Ako posteluvas kebe ke se lizga. Racete nonstop i se ladni Od sto lazi. Uste ne e preodila, strav i e da se pusti.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки и мојава ќеркичка почна да лази, вчера не изненади,како што седевме на земја (тепих), тргна и цела дневна три пати ја сврте:) а инаку не сака да оди, како да ја мрзи .....
    @НаталиЛили побарај си сама упат, ако треба и скарај се, зошто да се мачи бебето.

На anina, TIGARCE86, НаталиЛили и 3 други им се допаѓа ова.
  12. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Mamicki bebceto denes slabo cica nejke na cice samo kenka nepcata gore i se pobeleni koga gi cepkam ja boli 5 ipol mes e.

13. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Бевме на кожно пак денес и пак кортико. Упат за клиника не дава, дополнителни испитувања не биле потребни.
    По 5 дена на контрола. Конечно најдов мустела со цинк па ќе ставам и од неа.

Мајки сакав да ве прашам дали сте задоволни од цицибан обувките?? Денес гледав, скапи се, ама што се мора, мора.

И уште ова дали некоја користите дормео перница за бебенцата и како сте задоволни??

14. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Од цицибан сум презадоволна.. Ножето како во калапче... Убаво легнато од сите страни.
    Перниче купив... Ама синко спие само на душече... Не трпи ништо

На НаталиЛили и joy1 им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    Само цицибан користевме за големата и сите се покажаа мн добро.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мамички колку време е нормално да биде детето без цврста храна?
    Можеби звучам глупаво ама малечката цели 20 дена не каснала ништо. Прво заради забите па не фати вирусот... Денес проверивме крв и урина па хемоглобинот испадна добар и докторката ми рече дека нема простор за паника, ама па долг ми е периодов.
    Буквално ништо не каснала, само на млеко е и тоа 1/2кг во денот.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Анина, и јас мислам дека нема место за паника. Нуди ја со полесна храна, и повеќе течности. Давај и она што најмногу сакала да го јаде претходно. Храната нека биде млака, лесна и течна за почеток, па после ќе и даваш и да џвака. Треба време да се врати организмот во колосек, вирусот истоштува бајаги. И мојов не сакаше да јаде, само на течности беше (дете од 4 години), сега се враќа во нормала и самиот бара повеќе јадење.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    @ddevojce син ми е подобар, ти благодарам што мислиш на нас.
    Како што кажа @Annath гледам барем два часа пред легнување да има помала физичка активност, мислам дека баш поради тоа што беснееше 24/7 не спиеше мирно + забите + скок во развој.
    Се ни се насобра!
    Ви благодарам мами за сите совети што ми ги дадовте! Што би јас без вас? :)

На girl-miri, НаталиЛили, TIGARCE86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.261
    Мами еве веќе неκолκу дена κаκо синκо ја мρда главата лево-десно,κога ќе му виκнеме пρестанува,не поκажува знаци на болκа,напρотив супеρ бебе ми е овие 7.5месеци,ушињата го пρовеρувам не го болат а главчето си го мρда често во теκот на денот. Саκам да го носам на педијатаρ,но со виρусиве ми е стρав,поголема белја ќе напρавам.

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мислам дека е нормално. Моите не ја мрдале туку ја треселе главата, буквално:D Одреден период терале таква шема па прекинуваат. Ако нема плачење, нема потреба да се грижиш