Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Поголемата ми беше ваква, од се’ се плашеше. Еве ја сега 3 години е и нема веќе гајле од ништо, се’ си работам по дома. Ќе помине, ќе го надмине стравот со тек на време. Чаре не знам, додека беше бебе избегнував да пуштам блендер или правосмукалка во нејзина близина, а кога потпорасна почнав да и’ објаснувам што правам и дека не е ништо страшно, па се опушти со тек на време кога почна да разбира.
    Малава па гајле нема (сега годинка ќе прави), јас блендирам, она се кикоти на цел глас, пресмешно и’ е :D Кога усисавам, лази по мене и се радува :lol:
    Колку се различни, ден и ноќ :)

На Silvi00, MilaSs12, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Благодарам. :l:

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    И со силиконско и со тврдо клунче пробав не сака , се чешка на непцата. Само со лажиче нудам. Од шишенце за млеко пие. И од чашка за ракија .

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Veke nekolku dena mi e nafrlana so sitni bruncinja pozadi na grbot na liceto i mnn malce napred na stomakot i gradite. Moze li da mi kazete iskustvo ako imala nekoja od vas isto i so sto da tretiram. 8+ sme ne sum vovela nova namirnica za da e od ishrana. Banjam so bekutan uste od 5 mes.mozno li e da e od sto ja banjam sekoj den ?

Прикачени фајлови:

5. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Да не звучам напаѓачки кон бекутанот . Ама смени го. Од систина добивме "бекутани " и ја капевме едно недела дена , на лиценце и газе и се појавија брунчиња.
    Кој како ќе кажев ме советуваа да прекинам со бекутан. И ние сме 8 мес и само мустела користиме .

И секоја вечер ја бањам ќерка ми .

6. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Koja mustela ja koristese? Nie eve veke 4 meseci ja koristime tek sega i se nafrli vaka pa ne pokisliv deka e od bekutanot bidejki prilicno dolgo go koristime

7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    И вас да ве прашам, што мислите за резултативе ?

Прикачени фајлови:

8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мојов е на цицање плус храна, шише не саке, а еве за вода почна со сламка.
    Вака се научи. Кога миеме заби со газичка и со превриена вода ги чистам непцињата, замотана на малиот прст газата. И после неколку пати почна да ја смука газата, со вакум.
    Зедов филџан и сламка, и ко ќе почне да шмука, ја ставам газата на сламка и повлекува.
    Вчера купивме и специјална чаша со сламка, и мислам дека ќе си се научи деновиве.
    Во филџанот ми брцаше и истураше вода насекаде

9. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Ние сме 6м и исто пред тоа се плашеше али за да не се плаши го вклучувам во активностите пример смукам со него во рака тој ја уклучува, смоки му давам кога е полно паковањето и го анализира му шушка и се смее со блендерот го земам враце и тој го пуша само кога ќе зголемам на мах тогаш се пика во мене, со миксерот кога правам со хранилката е со мене во кујна па можеби дека ме гледа не плаче..

На Bebac и Dikinzi им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Ке им помине, синко се плашеше од правосмукалка ама сега сака тој да чисти. :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.096
    Истите реакции ги имаше и моето до пред некое време :D Пробај неколку пати објасни му со зборови, поврзи го звукот на блендерот со храната што ја јаде. Неколку пати така, и сега веќе се смееме кога бледнирам :D

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Моето се плаши од големи играчки (скоро како него големи што се:doh:) па уште ако мрдаат или свират леле мајко
    Ама ги земаме, ги галиме, им зборуваме и така полека се опушта, потоа нема гајле

На Maja92@, Bebac, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.268
    Здраво мајки
    Можеби малку е глупаво прашањево но ме интересира колку мокри пелени треба да имаат бебињата од 10 месеци ?
    Ние еве ништо не јадеме и сме само на цицање и ме фаќа страв да не дехидрира .
    Не е некое бебе што нон стоп бара да цица.

14. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Од трета седмица ја користиме мустелата. Нас ни одговара.
    Мој совет , вечерва искапи ја без купки така со чиста вода . Понекогаш пробуваме различни креми сапуни шампони ... не даваме пауза,оддишка на кожата, трупаме алергени .

Прикачени фајлови:

На Kolache na mama, Sandra456*, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мојов стално моча, а си му ставил пелена за пола саат веќе е мокра.
    А баш ништо не јаде?
    Ние оти малку слабо ни креваше на тежина бевме кај доктор што се специјализира за воведување тврди храни. Ни рече секој ден месо, околу 20 грама (2 кафени лажички) и преку еден ден жолчка со зеленчукова супа.
    Секој оброк треба да има житарици+путер/зејтин+овошје зеленчук. Значи јаглехидрати, масти и протеини.
    За зголемување на калоричноста може и да се ренда по малку пармезан, во Италија се дава уште од почеток на воведување храна.
    Дури и малку да јаде од таков полновредносен оброк би му било доста

На srce-9, Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  16. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.268
    Еве веќе еден месец е таква. Си јадеше кашички и правев но еве ја сега ништо несака . Ќе касне по една две лажички и тоа со сила и преку игра, со залажување.
    Денеска пробав жолчка да дадам но не му успеа, пробав и со к.млеко и со брокула каша и со лепче ама со ништо несакаше.
    Немам стварно идеја веќе што и како да давам, се е испробано.
    Матичната ми рече да пиеме сируп wellbaby

17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.991
    Од што така не сака да јаде? На почеток јадела викаш, а сега не. Мојата од почеток е така, по 2-3 лаж.и толку, само цица. Сега почна постепено да јаде, пример овошје на парченца и ставам,банана гриза така или јас и сечкам и и давам, круша сака исто така на скроз мали парченца. Нашето јадење го сака, кога седнуваме да јадеме многу се радува и гледа во чиниите, а нејзиното не сака ни да го погледне и ја залажувам од моето и давам па од нејзиното уффф многу е за никаде кога не сака да јаде, многу :(
    Пробај и ти на парченца може така ќе сака. Менуваат како растат, им здосадува се едно исто, можеби и скок е, заби, многу работи допринесуват во протест на храната.
    Ќе мине, не се секирај, јас 4 месеци сум се така, па не дигнав ниту еден ден раце, СЕКОЈ ден правам и доручек и ручек, неколку пати дневно ја нудам со храна, го фрлам, некогаш со залажување ќе касне нешто, некогаш се ќе изеде, некогаш не сака ни да го погледне....тоа е.
    Инаку пред 1 месец сосема случајно и проверија крв преку вена, топ и беше, а не јаде нели. Не мора да значи дека ќе и е слаба крвта ако не јаде.

На srce-9, Thallia, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Како може да му олеснам на бебето, му искачаат горните кецови и изгледа многу го боли?

На Филотеа и elcezelce им се допаѓа ова.
  19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас сум користела Гел дентинокс, осанит гранули, хомеопатски капки, ако ептен плаче и бил вознемирен имам дадено и парацетамол една доза или пола доза за да се смири.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    И благодарам ќе земам утре.

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.