Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, кога вади заби ги тегне и со прстот се гребе внатре во увото, крв си пушта.

Јас денеска се пресмеав со малиот, почна да имитира гримаси. Му го плазам јазикот и кога гледам и тој го плази :D Неколку пати повтори по мене и му здосади изгледа, отиде сам да си игра со играчки. По кратко го гледам си игра и пак сам си го плази. Смешко мал :)

Bilbilce, Осе, Lady Leona and 6 others like this.
  2. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Имаат повеќемина пишувано во темата Ортопедски прегледи и ја препорачуваат. Исто и јас ја препорачувам. Пријатна, детална, обрнува внимание на секој детал. Малото имаше доста голем проблем со стапалото и таа го среди уште додека беше бебе и сега сите прегледи ни се кај неа :)

Sexybaby86, ddevojce and Dikinzi like this.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Фала ти :hug:

zemzela91 likes this.
  4. Anaouou

Anaouou Популарен член

Мајки денеска какаше тврдо може малко просто да звучам дури уште му стоеше кака не излегла. После одеднаш се расплака и гледам напнуваше и пак исто и одеднаш почна да се грчи и плаче едвај го смирив. Ставив павловиќева на топломер и пробав така но уште не се искака не знаев друго што да му направам. Инаку почнавме со дохрана 6 месеци сме. Дали имате валво искуство и некој совет?
    Фала однапред

5. 0ли

0ли Форумски идол

Потечни прави ги кашичките, се навикнува мешето на храната. И давај сега нешто што не прави запек.

6. dunika

dunika Форумски идол

Не се плаши,нормално е,од преодот на друг тип исхрана.
    Банана само презреана,компир,морков избегнувај или потечни ко што кажа Оли.
    Ке се среди со тек на време.
    Масажа со масло на мешето помага исто,нежни кружни движења.

ddevojce, eta, Dikinzi and 1 other person like this.
  7. BY<3

BY<3 Популарен член

Мајки дали е подобро да се даде АД наместо кравјо млеко? Некако го избегнувам кравјото. АД купив за во кашите со житарки, но се мислам дали да му давам и измеѓу оброците да пие? Е сега гледам дека немам млеко за да цица како порано. Како што внесувавме цврста храна така подоите се намалуваа, така и млекото се намали, имам колку за два подои, сабајле и вечер. Вие како правите?

WonderGuurl likes this.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Screenshot_20210123_213059.jpg

Ова го имам зачувано од една група на фб. Јас му давам ад за во каши, а во шише не го сака никако. Од скоро почнав козјо на Холе да му давам, адаптирано е за бебиња. Ако сакаш кравјо има исто на Холе и поевтино е.

WonderGuurl likes this.
  9. BY<3

BY<3 Популарен член

Фала Јана, и јас гледам да избегнувам млеко кравјо засега, бар до 2 години. баш ќе ги видам опциите на Холе нареден пат. :)

ddevojce, Jana06 and WonderGuurl like this.
  10. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Супер што праша, и мене ме интересира за кравјото млеко, но за после годинка. Баш планирав да истражувам на оваа тема.

Дали има реална потреба дете над 1 година да продолжи да пие млеко (меѓу оброци и ноќе)?

Ова навистина ме интересира.
    Јас лично, немам во план да давам кравјо, ниту да подготвувам каши со него. Сметам дека адаптираното иако е на база на кравјо млеко, како замена за мајчиното е најдобар напиток за бебе. Користам Pre (за новороденче) за подготовка на каши, кое по состав е најблиско со мајчино, нели во 1 и 2 има додатоци како скроб, и сл. за да понудат ситост подолго време.

Thallia, ddevojce and BY<3 like this.
  11. BY<3

BY<3 Популарен член

Некаде прочитав, децата до 2 години треба да пијат млеко меѓу оброци. А за ноќе мислам дека веќе сами ја преспиваат ноќта на таа возраст, и нема потреба од хранење во текот на ноќта, освен некои деца што се будат од навика не од глад :shake:
    Мислам дека после годинката е многу подобро да се дава АД како замена за кравјо. (Ако мајката има мајчино, е уште подобро, но мене ми се намали немам доволно затоа сакам АД да воведам).

12. WonderGuurl

Корисен податок, баш ќе барам да читам за ова. И мене ми е доста намалено млекото. Кога ќе снема скроз, исто планирам АД да дадам согласно возраста. А како што реков, за каши засега го користам она најбебешкото.

ddevojce and BY<3 like this.
  13. dunika

dunika Форумски идол

Јас користам кравјо за каши, по 100 мл,еднаш неделно од прилика.
    Но не тетрапак трајно(и за нас такво не купувам),туку свежо пастеризирано,со био деметер квалитет.Плус за палачинки,сутлијаш,во омлет и мафини ми треба.Со АД би била ограничена во тој поглед.

Е имам сеуште многу млеко,и не планирам да ја одбијам,така да од тој аспект не се грижам баш.После годинка ке дадам предност на јогурт и ферментирани млечни,т.е ке гледам да избалансирам да внесе потребно ниво на калциум во текот на денот.

Thallia and Dikinzi like this.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Којзнае дали има вакво нешто кај нас :@

dunika likes this.
  15. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Дали може да ми кажете од кога воведовте два или три оброци бебината по колку пелени ви полнат?
    Од кога преминавме на 2ка маки мачиме со млеко пиење упола пие.. Доручекот го јади 120гр-150гр зависи, ручеко едвај 70гр, млеко пиеме во 24часа 600мл. Прашањево ми е бебка наместо повеќе пелени да полни како расте оваа помалку или јас грешам

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Мајки првпат ги користам лепенките, фактички се лепи тоа синото гелот на местото кај шо е вакцината така?
    големата има мал оток на раката кај шо е боцната црвено е местото и топло е.
    требаше можеби поголема лепенка да сечам :?:

Attached Files:

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Да, гелот се лепи.Таман е големината

ddevojce likes this.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Не знам Оли,не верувам:(
    Да бев во Мк и јас би се плашела многу за давање купечки продукти од животинско потекло.
    Ке ја тагнам @Dust која е детално запознаена со оваа трматика.
    Ако има време и желба нека пише дали и каков е квалитетот на кравјото млеко во Мк.

19. WonderGuurl

Можеби нема по маркети да се купи, ама верувам дека се наоѓа свежо млеко од природно чувани крави:)
    Кога би му правела јадења каде неизбежно е да се стави млеко, во некои занемарливи количини можеби би користела ама ќе го одбегнувам додека е возможно.

BY<3 likes this.
  20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Кравјо домашно според мене е поризично недај боже.... Единсрвено ептен од некои твои луѓе во кои си сигурен дека редовно ги вакцинира и добро ги чува.

Butterfly1107, 0ли, elimkd and 2 others like this.