Кај мене пресудно беше што престанав да и давам да јаде, не ја оставав да плаче ја земав и пеев ја галев ама не и давав млеко. За неколку дена ајде една недела максимум престана да се буди.
Ние пробавме се едноставно се помирив дека такви се децава и дека може ќе се смени нешто- некогаш И ги остававме да се исплачат и ги нишкав наместо да им дадам млеко, џабе! Чудо од деца се, дур не биде по нивно можаат да плачат и со саати, не минути- саати.
Се буди два пати еднаш за чај и еднаш за млеко и мува не ме лази да ја оставам дане идадам . Значи потребитепред се сда се з адоволеним лекото ке го искрка во 04-05 во 0 е чајче и си продолжува . Спиеме до 6и 30 максимум јаси тргнав на работа исеуште не мие тешко да станам . Друго пробав млекото да г одавам покасно не одеше се се реметеи иништо не јаде,и не ја оставам д аплаче ида завива зашто знам дек има потреба жед , глад . инакуТвиња и мојата се будеше без причина по 7-8 пати во ноќта ама јас ја ставав до мене да спие и брзо за околу 3 недели се изретчи будењето
Еве денес имаа мирно спиење два пати по 45мин(без нишкање и сл) и се разбудија наспани, насмеани, што значи кенкави сме пошто не сме наспани ... Пепуш по се изгледа ми останува само уште таа варијанта да ги ставаме на спална со нас, а јас бев многу против тоа. Имам неколку примери на деца сега веќе по 7-8 години кои сеуште спијат на спална со мама и тато Кој знае какви се не договори коваат тие двајца Битно ни ја стопија маста на мене и тато. Мене у буквална смисла ми ја стопија маста- вчера се мерев 25кг сум ослабена
Kaj nas ne pomogna spienje so mama. I toa probav., pak se budi....kje se vrti, kje se trtka, butni se navaka, butni se nataka I na kraj kje stane. Eve vcera go zaspav vo 22.30 c. spiese do 00.30c vo svoeto krevetce...se podrazbudi, pocna da se vrti, zemav da go niskam, ama bezuspesno, ne uspeav da go prezaspijam, stana I do 03 sabajle bese buden, jas spiev, mm si igrase so nego. I koga vekje ne uspea da go zaspie, me razbudi I za 2 min. zaspa. Spiese do 07 sabajle bez da mrdne. Toa mu e celo nokjno spienje. Sto se ne probav....ne mu davam nisto da pie osven voda I toa samo ako se razbudi, probav vo kolicka da spie, probav so nas, probav da go niskam bez nisto da mu zboram....nisto ne mi uspea da go naucam da ja prespie nokjta.. ..I eve teshko mi e ama moram da se pomiram deka takvo si e deteto I da cekam ili da potporasne pa da spie ili da projde letovo pa kje prespiva samo ednash preku den, pa se nadevam I deka kje proodi, kje se izmoruva pa kje spie. Kjerka mi ne spiese preku nokjta do 3 god., ama taa piese mnogu sok...kako ja odviknav od pienje preku nokj za tri dena pocna da spie normalno, ic ne se budese. Maliov em ne pie nisto nokje, em se budi...pojma vekje nemam sto da pravam.
Лолита кога те читам се поистоветувам, ах колку те разбирам. Кажи ми како се одвикнавте од пиење сокче? Нас тоа ни е проблемот што се будиме на пола саат/саат за да пивнеме нешто .... Пробав да ги нишкам место да им давам млеко/сок ама џабе ни требаа саати и саати за да се успиеме и за пола саат пак истото
Maliov ic ne ni saka sok, ama bash nikakov, ni caj ne saka, samo voda. A od doenje lesno se odviknavme, ednostavno mlekoto mi se namali, ne sakashe AD. Nikako da pie, probav potoa I kravjo I toa ne go sakashe I zatoa nemame problemi so pienje tecnosti preku nokj. Ama imame problemi so galenje...epten e maza, bara vnimanie, saka da go nishkam, da go mazam, da go tintram....eve I sega go prezaspivam, nishkam kolicka , od krevetce sega saka vo kolicka....muuuuko moja toa e. A so kjerka mi se maltretirav so sokovi do 3 god. Ja odviknuvav poleka taka sto ja namaluvav kolicinata na sokceto...prvo na pr. I davav po 200 ml., potoa za nedela dena po 100, pa po 50 ml. I eden den go frlivme shisheto vo kanta zaedno I kupivme chasha so 3 dupcinja, od nea ne sakashe da pie, poteshko I beshe I prestana da bara sok posle tocno 3 nokji.Togash I prestana da se budi, ama golema beshe, imashe 3 god. I razbirashe shto I zboruvam. I jas bev kako tebe so kjerka mi, shise mleko do mene, drugo shihe so sok I a se razbudi daj da pie....se budeshe celi tri god. Na sekoj saat, ko tempirana beshe, nemashe saat da promashi. Samo za da ne se razbudi jas I go davav sokceto ili mlekoto da go ispie, taa pak zaspivashe, jas trcav pak da gi napolnam shishinjata I pak se od ponovo ....taka do sabajle. Kolku samo modrici imam popieno mavajkji se po temnici vo poluzaspana sostojba Bi te sovetuvala da namaluvash od kolicinata sokce I postepeno ako uspeete barem shisheto da go zamenite so cucla. Jas taka bi igrala.
Не е препорачано бебето да спие во кревет со родителите. Има неколку причини, 1. нема ни вас ни него да му биде удобно, ќе се превртувате цела ноќ и пак не а да бидете наспани 2. Постои термин што се вика Child overlay. Не сакајки да легнете врз него, и не дај Боже да го задушите. 3. Да не заборавиме дека креветот на мама и тато е кревет на мама и тато. За доброто на бракот оставете го бебето да спие во креветчето. 4. Не создавајте навики кои подоцна ќе има потреба да ги менувате. И јас познавам деца кои се големи (7+г) и пак спијат со родителите. Итн итн. Twinja за одвикнување од пиење сок прбај да му даваш 5 мин покасно, па 10 итн. Ова јас уште го немам пробано во пракса. ШТо читам по книги тоа ви кажувам. Ама ја гледам другарка ми она ги практикува овие принципи и прават разлика. Иначе мм мене ми вика дека како фобија ми е тоа бебе во кревет со родителите. Искрено, нема шанси никогаш да дозволам. Имам премногу примери и знам кои се последиците.
И јас велев така, нема да дозволам бебе да спие со нас, си има креветче и таму ќе спие. Ама не било така, лесно е да се зборува и да се чита во книга, праксата покажува поинаку. Полесно е кога гледаш туѓи деца, а кога ќе станеш родител е потешко. Сè зависи од детето. Не е секое дете исто, не секое може да се воспитува по книга. Ехеј, син ми колку смени. Од сам почеток во креветче, ноќе се будеше еднаш за цицање и пак во креветче, после еден период со нас кога бараше да цица интензивно, после тоа пак во креветче (кога се одвикна од цицање) и пак со нас, наизменично. Во моментов ни е фаза спиење со мама и тато во специјална положба - меѓу нашите глави, меѓу нашите перници, залепен за заглавието на креветот, најчесто неговата глава на мојата перница, нозете на перницата од татко му, поретко обратно.
Ехе и јас викав кога ќе имам дете нема шанси ова, она ама се се менува кога ќе се родат. Грчеви, неспиење, доење, адаптирано, плачење, нишкање во раце итн итн. Се што зборував падна во вода... Плус, не знам како е кај вас, но кај мене мм многу се смени откако се родија бетер од жена е. Секоја жена сака кога мажот учествува во одгледувањето на децата, јас може сум единствена што не сака. Ние сме имале толку големи расправии околу, млеко(кое да се даде, кога да се даде ...), спиење, држење во раце .... На моменти бев спремна со две раце да ги потпишам документите за развод Еве и сега за одвикнување од некои работи, ако почнат да плачат одма ги зема во раце или им дава што и да бараат во моментот и целиот мој труд паѓа во вода Моите деца се без никаков ред само поради него. Не знам само како ќе одат во градинка, ќе се убиваат од плачење
Се согласувам со вас дека книга и пракса не е исто, и дека не е исто да се гледаат туѓи деца и твоето. Свесна сум дека ќе попуштам за многу раб. Верувајте уште сега си се лутам на себе за тоа. Сега викам дека гледање тв ќе биде ограничено ама знам дека ќе попуштам за тоа. И за многу други работи. Ама за некои работи мора да се застане цврсто. Ако нешто сум научила до сега од работа со деца, гледање други како ги воспитуаат и начинот на кој мене ме воспитувале тоа е најголема вистина. Мора да се знае кој е родителот а кој детето. Ама ај ќе видиме како ќе биде да 5 месеци од сега
Абе не е исто воспитување по книга и прáкса Со моево имав срека за спиењето , од мала спие во нејзина соба во креветЧе! Детето се уЧи на ред , и како ке се навикне така и ке тера ! За заспивање е лесно , прво заспиваше со млеко и цуцла , па се одвикна од млеко само цуцла и еве веке месец дена не сака ни цуцла и така си заспива за 5 мин од кога ке ја легнам ! Нема ни плаЧки нит нишање ништо ! Знае кога ја затемнувам собата и давам бакнеж , време е за спиење ! НавеЧер знае и до ден денес да се разбуди , дали од топлово сеа ,ама се трпи некако ..не е секоја веЧер ! Е сеа не знаЧи дека и со второво ке ја имам таа срека секое ете разлиЧно
ех да знае ш дека сите кавги се само ради децата,и јас сум помислила на истото кога се у прашање децата,па и кога ке се замеша и трето лице баба или дедо во врска со храната ти се иде да избегаш од се
лелел сите мамички јануарски дошле тука, ете сме и ние, еххех и јас истото го мислам речиси секој ден, мажево мое ама нонстоп само нешто ми прикажува, вака напрај така напрај, и пак после од како ке ме изнервира, ке рече ти си знајш најубо е ама кај нас нема мешање од др лица, како ке речам така е , и засега сите ме слушаат стравот вкоски им е влезен
Здраво драги мои. Ние веќе цела недела не сме многу арни, како прво јас бев настината со црвено грло, нос растечен и такви работи и многу се палшев да не фати и син ми од мене, ко еве наредниот ден ми крена температура ама ништо друго немаше, цел ден си беше супер, се смееше, и тек вечерта температурата му спадна немаше веќе ама почна да плаче многу, да е нервозен, навечер не спие , на секој пола саат се буди, лелеле скренав веќе не знам шрто да мислам, бевме на лекар, го преслушаа, нема ништо, ни грло црвено ништо, амене ми хрчи кога спие и почнав да му ставам физиолошки раствор капки во носето, се осеќа како да има шлајмови, а доктрорката вели нема ништо, е ајде де, јас го осечам детето секојдневно сум со него и од време на време ми хрчи, и така јас ненаспиена сум веќе неколку дена и не знам што да мислам, мајка ми вели забчињата се, сигурно и горе ќе му излегуваат па затоа плаче , го боли, не знам стварно веќе што да мислам За првите доле немавме ич мака, многу убаво излегоа без никакви проблеми, ама овие болат ли болат..... Дали некоја имала вакво искуство дали се запчињата во прашање м? Што би ме советувале мамички?
каллиас и ние сме исти,имаше малку температура,инаку нема ништо,ама детево ми крчи,како шлајм да има многу,и ние ги чекаме првите запчиња,па ајде само со лесно да биде
Опаааа се разработела темава со јануарските бебиња...Ајде и јас да ја сефтосам. Калиас убаво ти рекла мама, од запчињата е. Еве малава цел месец ми крчи со носето, никако да се оправи. Па може да се деси неколку дена да не закрчи,па после е целата затка неможе да спие навечер. И температурата му била од тоа. Се спремаат нови да излегуваат, сигурно. Аната и вие сте печени за запче. По симптомите тоа ќе да е. Ајде без проблеми да си поминете.
сеуште немаме забче,може и она како брат и на 9,5 месеци,важно носот е уште затнат и све се става во уста
Ќе и никне Аната, штом и е затнато носето тука е запчето на пат. Јас толку со душа чекав запче ама изгледа поарно покасно да им никнуваат, многу бре се мачат ,моево дури и тие дрвените решетки на креветчето ги гриза