Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

пробувај ставај играчина оф страна да се врти со рачината во круг.. Ќе почне.. После ќе му текне и напред . Постојано на земја и покажувај и ти како да се учи...

Enci201 and mar3q like this.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Na 8++ sednvme cvrsto bez da paga...

eta and mar3q like this.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Мајки помош!!!!!
    Поради заб издуен образ ми прњпишаа антибиотик кој оди во млекото, не е пенцилински бидејќи сум алергична. Не сакам да го одбијам детето 13 месеци има, дали ќе успеам после една недела од антибиотикот пак да почнам да ја дојам или нема смисла, ќе се изгуби млекото, ако само молзам. Не знам како психички ќе го поднесам тоа и да не добијам пак некој мастит одма да прекинам????

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Da se надоврзам нема пиено формула ниту кравјо млеко. Како од одма да ја одбијам?

5. Осе

Осе Популарен член

@mar3q Мојава седи ако ја седнам јас.. сама уште не знае да седне. Не знае да лази ,а упорна е за да стои иако сама не знае да се исправи. Кавги по дома колку сакаш.
    Пример седиме и до мене е седната фаќа за рамо ме влече да се исправи ,татко и одма ја фаќа и ја држи така исправена . Знам дека не е убаво за ноџињата ама ај разбери се сакало детето и готово....

mar3q likes this.
  6. Enci201

Enci201 Истакнат член

Веројатно може да се одржи лактацијата ако молзеш на 2-3 саати, и навечер исто еднаш двапати.
    И јас имав мастит, дефинитивно неќам да се повтори.
    А мислиш дека ќе фати пак да цица по пауза од 7 дена?
    Тешка ситуација, ама види консултирај се и на ФБ во групата Поддршка за доењето (со кирилица напишано) и барај совет од советничка за доење.
    Ти секако мораш да се одмолзуваш, за да не ти се направи мастит.

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Тоа е проблем шо нема имда сака да цица. Ај ќе ја одбијам мене не ми е проблем. Како без млеко. Дали ќе го прифати, неможам право одма да и дадам шише и пиј 200 мл.

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Па не мора млеко да даваш, јас пред спиење давам житарка со јогурт или ад. И мојот не сака никакво млеко од шише.

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Јогурт не сака, ништо млечно.се гади

10. 0ли

0ли Форумски идол

Читав некаде дека јогурт, кисело млеко не може да се замена за ад или за мајчино.
    Ми текна дека помалку пие млеко твоето, не цица многу, па сакав да ти пишам. Минимум 500 ml дневно треба млеко за бебе до 1 година. Е, сега, не може да знаеш колку цица, но мислам ад да ставаш во каши штом не го пие и велиш немаш многу млеко. Со чаша си пробала ад да дадеш? Знам шише не сака.

Last edited: Mar 29, 2021
  11. dunika

dunika Форумски идол

@ddevojce баш одма ли треба да ја одбиеш?
    Да се измолзиш и да замрзнеш:wasntme:?
    Деликатна ситуација,да побараме помош и мислење од @Kaetana
    Пиши во “Доење” исто,можеби ке наидеш на искуства од мајки.

@Enci201 среќен роденден на синчето,голем да расте,да ве радува вечно:hug::l:

Enci201, ddevojce and Thallia like this.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Знам Оли, сум го читала истото баш затоа бев загрижена и прашував секаде. Не сака и крај, мирисот кога ќе го осети ја запечатува устата и толку. Купив пак ад, му ставам во каши ама невозможно е да стигнам до 500мл дневно. Толку бев очајна што се мислев да пробам и со кравјо тетрапак. Еве пак ќе ја тагнам @Kaetana и јас, мада мислам дека еднаш ми пиша и таа дека може да го заменам млекото со други млечни производи.
    Дефинитивно здравје за второто дете ќе биде комбинирано за да му остане навика и за ад и шише. Нож со две острици ама и вака не може.

Да се дополнам само, знам дека детето на @ddevojce е над година затоа и така и пишав, после година не е неопходно млекото.

0ли and ddevojce like this.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Девојче, прво пиши ми што антибиотик ти дале, да не испадне дека може да оди со доење, па џабе да се нервираш...

Инаку млекото до првата година е примарна исхрана. До година се дава мајчино / формула..

А после година е веќе предмет на дискусија. Можете и со нутриционист да разговарате. Јас после година продолжив со доење, и со давање млечни производи. Кравјо млеко никогаш не дадов оти согласно моите истражувања како мајка, едноставно нема никаква потреба од тоа. Дури и не е баш препорачливо. За разлика од ферментираните производи кои се многу подобра варијанта.

14. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

А јас што да правам што моето синче едвај 250 мл пие дневно? Само навечер пред спиење едвај ги пие 250 мл и толку, преку ден не сака да помириса млеко

15. 0ли

0ли Форумски идол

Во каши ставај млеко.
    Колкаво е бебето?

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Мајки фала ви на сите.

инаку антибиотикот е Sobelin 300 mg ( Clindamicyn е својството)
    На дежурен бев од 20:00 до 23:30 се изначекав за прегледот да ми трае само 5 мин и за да ми го извадат лекот и да ми кажат од таму ДА, можеш да го пиеш антибиотикот, не смета на доењето. :| Се јави да праша некаде се консултира со некого. И така. Рече да не го пијам сега ако нема потреба бидејќи е отворен забот да дише може и ќе се повлече отокот, па да почекам еден ден.
    А беба не сака да заспие без цицање, неможе да ја заспие татко и, морам и некое млекце и шишенце да воведам. :nod::wasntme:

Kaetana likes this.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Многу често има ситуации каде што викаат дека нешто не оди со доење, за на крај да испадне дека оди.
    И лично искуство имам такво. И тоа не едно.

Има сајтови за проверка - тебе ќе ти значи може овој оти е на германски:

www.embryotox.de

ddevojce and Snowflake92 like this.
  18. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Мајки, ви се случило ли некогаш детето да се врати назад со развојот? До пред две недели се вртеше во секундата сам од грб на стомак и пробуваше да лази, се вртеше околу оската на папокот, од грб на стомак и сакаше да се подава по играчки. Наеднаш прекина.9 месеци е. Не знам дали е нормално да има таков период

19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Безбеден е, го имам пиено јас и дојам плус :)

20. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

@0ли @Jana06 мене педијатар па ми рече максимум 500 600 мл да пие преку ден. Значи можи и помалку... Е сега мојата е на адаптирано и е еден месец поголема од вашите.

0ли and Jana06 like this.