Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    jas licno koga fati nemase preternao mnogu ali imase ...pred kapenje 10 min go mackav so becutan maslo ...znaci potoa go kapevme i so bebeska cetkicka za kosa nezno se ceslavme posto sinmi nemase mnogu kosicka samo blago pominuvav po temeto...ne e nisto strasno trpenie samoto poleka ke se povlece a dokolku gledas deka se vlosuva i prosiruva togas konsultacija so lekar ..

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Малку каснам со одговорот...
    Млекото создава тврда столица претерано често. И ние мака мачиме со истото ама нас ни препишаа лек:D
    Има во Рамстор, ладно цедено маслиново масло Монини. Од него се дава по една лажица наутро и столицата се регулира за краток период. Доколку бебушот почне да има тврда столица од кравјото млеко, нема спас за тоа. Син ми и ден денес пие по 0.5л млеко и сеуште ја има истата мака.

На janula му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Се извинувам што пишувам два одговори едно по едно ама не можев да ги цитирам двете заедно.
    На ќерка ми и се направи на три месечна воздраст. Не и ставав никакви масла или шампони туку и го исчистив со четка за коса. Обична, со заштитни топчиња на краевите. Ја ставав во вода и ја оставав да се шлапка а на косата и ставав Бекутан шампон. После 5-10 минути ја триев со четката па на крај, чешлав со ситен чешел за да се исчисти се.
    Јас па се испаничив кога видов бидејќи со син ми такво нешто не сум видела:?:
    Прво ми кажуваа вака-така ама јас направив по мое и испадна навистина ефикасно. Во три дена ја искапив девет пати и и се исчисти главчето
    Би ти препорачала да не слушаш ако ти речат да го оставиш затоа што тоа чеша и ствара нервоза. Тоа е сепак нечистотија а не е нешто природно.

На janula и PUPICA им се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Zdravo majka, dobro sto se javi, bi te sovetuvala da pobaras vtoro mislenje za topceto na prsteto. A za toa sto e nervozno i se trese normalno e. Faza e. Kako kje raste taka kje menuva. Guski do vas.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Фала што ми пиша мајка. :) Јас ај реков сепак да си прашам за тоа "тресењето" негирањето и лутењето хехехе. А, за ова за прстето ќе го носам пак на друго место. Фала уште еднаш и поздрав. :*

6. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    isto i nie imame vakva maka i imame 9 meseci. mene pedijatar mi rece da go odnesam kaj kozno tamu doktorkata mi rece deka ima gabicna infekcija i pievme edna nedela antibiotik alicef i mast kloramfenikol i kapki eksoderil. koga go zavrsivme antibiotikot nemase vekje gnoj ama
    crvenilo da ima seuste ima vekje 3 nedeli i seuste go mackam so mastot kloramfenikol. i jas kje pocekam uste ovaa nedela pa kje go odnesam pak na kontrola.

pozdrav i dobrodojde mila :)

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Феминκи за неκој ден се селиме во оваа тема,веќе сме големκи :P

На snegulkata и joy1 им се допаѓа ова.
  8. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    i jas ke se nadovrzam na kratko tocno taka deka ne treba da se ostava se zatvaraat porite kozata nemozi da disi ...

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Мајки кога воведовте жолчка? На листата што ми ја даде докторката пишува од 6-7 месеци, ние имаме 8 и пол ама уште не сум дала, не за друго туку не ми се дава од овие анемичниве кокошки, а и да земам селски сакам да сум сигурна во квалитетот, па додека да се снајдам ке помине месецов. Нема штета малку покасно да ја воведам ?

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Нема штета. Во западноевропските земји ги советуваат јајца и млечни производи после година.
    Јас знам дека се дава после 9м, така и јас почнав, но исклучиво со домашни јајца.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Jas ja vovedov na 10 meseci. Cela zolcka pocnav da davam od 11m. Sega sme 12+ i ne se brzam ni za belka.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас дадов околу 7.5, постепено...
    Сега сме над година и за белка не брзам, ама можно е за пола месец да направам некои мафини или сл,со цело јајце и да и дадам да проба, мирна да бидам во иднина ако некој и даде нешто без да знам.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    @leona83 и јас така прв пат и ја дадов белката. После продолжив класично давање како жолчката. Ако ја примате ММР, може да има изедено баш цела белка заради реакциите.

На leona83 и irenna им се допаѓа ова.
  14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Па мислам да касниме со таа вакцина, до кај 18 месеци, да почне да зборува нешто да оди....се збудалувам од лоши мисли:(
    Не знам дали мора да ја прими ммр за да ја прими ревакцината на ди те пер, хиб и полио, кој исто се на 18 месеци?

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Не мора, познавам случај првин дитепер ревакцинација, па ммр. И ние уште ја одложуваме . :/

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Jas si mesam domasni kifli, vnatre stavam i sirence a se so celi jajca pa gi jade mnogu.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Е па значи си вовела белка:)

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.780
    image.jpg

Во ред ли е овој цимет за бебе?

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.780
    Ме збуни бидејки пишува дека можно е да содржи траги од целер.А тој не ни е воведен.